Dodaj do ulubionych

krew w wynikach moczu!!!!

15.02.06, 12:17
witam.dzis odebralam powtorzony wynik moczu mojego 10 m-cznego synka.nadal
jest tam
ph 8
krew 60
osad moczu licz.erytrocyty swieze poj.leukocyty poj.nablonki plaskie
poj.nablonki okragle
bardzo niepokoi mnie ten wynik.prosze poradzcie co moze byc tego przyczyna?
czy to cos powaznego?pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: krew w wynikach moczu!!!! 15.02.06, 13:22
      Encyklopedycznie napisze:

W stanach fizjologicznych dobowe wydalanie erytrocytów z moczem nie przekracza 3
      000 000. Przy badaniu osadu moczu liczba krwinek czerwonych nie przekracza 3 w
      polu widzenia (wpw), jednak u około 3-4% zdrowych osób liczba ta jest większa od
      3. Obecność już 0,5ml krwi w 1l moczu zmienia jego zabarwienie na różowe. Często
      określa się liczbę erytrocytów w dobowej objętości moczu (liczba Addisa).

Czasem krwiomocz może być spowodowany domieszką krwi miesiączkowej, urazem dróg
      moczowych w czasie wykonywania niektórych badań inwazyjnych. W tych przypadkach
      krwiomocz określany jest jako rzekomy.

Wartości podwyższone:
      Zwiększone wydalanie erytrocytów z moczem bez zmiany barwy moczu a dające się
      wykryć jedynie badaniem mikroskopowym określa się jako krwinkomocz lub krwiomocz
      mikroskopijny. Natomiast obecność krwinek czerwonych, których liczba zmienia
      zabarwienie moczu określa się jako krwiomocz makroskopowy lub makrohematurię.

Zarówno mikrokrwiomocz jak i makrohematuria może być wywołana przez te same
      czynniki etiologiczne wymienione poniżej.

Choroby miąższu nerki:

choroby kłębuszków nerkowych (pierwotne kłębuszkowe zapalenie nerek, kłębuszkowe
      zapalenie nerek w przebiegu chorób wieloukładowych, infekcyjne klębuszkowe
      zapalenie nerek, wrodzone kłębuszkowe zapalenie nerek)
      choroby naczyń, cewek i tkanki śródmiąższowej nerek wywołane reakcją alergiczną,
      nowotworami, anomaliami wrodzonymi, chorobami naczyń, martwicą brodawek nerkowych
      urazy
      bakteryjne zapalenie nerek
      nadmierny wysiłek fizyczny
      Choroby dróg moczowych:

miedniczka nerkowa (kamica, rak, żylaki, uraz, naczyniaki, statny zapalne)
      moczowody (kamica, rak, zapalenie okołomoczowodowe, żylaki, uraz, torbielowate
      rozszerzenei ujścia moczowodu
      pęcherz moczowy (rak, polip, stany zapalne, kamica, ciała obce, endometrioza, uraz)
      gruczoł krokowy (przerost łagodny, rak, stany zapalne, uraz)
      cewka moczowa (owrzodzenia, ropień, stany zapalne, rak, uraz, ciało obce,
      brodawki kończyste, endometrioza)
      Przyczyny inne niż choroby układu moczowego:

skazy krwotoczne
      niedobory osoczowych czynników krzepnięcia wrodzone (hemofilia A, B i C) lub
      nabyty (choroby miąższu wątroby, stosowanie pochodnych dikumarolu, heparyny)
      • leli1 Re: krew w wynikach moczu!!!! 15.02.06, 14:02
        u nas powodem krwi w moczy były bakterie. Zrobilismy posiew, zjedlismy antybiotyk i wyniki super. No ale u nas tej krwi bylo nieco mniej-spytaj lekarza a posiew i tak mozesz zrobic, nie zaszkodzi.
        • madziulec Re: krew w wynikach moczu!!!! 15.02.06, 14:10
          Bakterie powoduja zakazenie ukladu moczowego i to jest przyczyna ewentualnie,
          choc nie zawsze erytrocytow w moczu.

A same bakterie nie powoduja obecnosci erytrocytow w moczu.
    • maladorotka Re: krew w wynikach moczu!!!! 15.02.06, 14:27
      a zrobilas posiew moczu?
    • maladorotka Re: krew w wynikach moczu!!!! 15.02.06, 14:29
      Ph moczu jest zasadowe, powinno byc kwasne - wydaje mi sie, ze jest stan zapalny
      - moze byc cewki moczowej, trzeba do lekarza, idz do przychodni, ale zanim
      dziecko dostanie lek zrob posiew moczu. Moozesz podawac wiecej wit C zeby
      zakwasic mocz.
      • rosiczka72 Re: krew w wynikach moczu!!!! 15.02.06, 15:42
        dzieki dziewczyny za odpowiedzi.bylam u lekarza.faktycznie bede podawac synkowi
        wit c a jutro zrobimy posiew.jezeli cos wyjdzie pojdziemy na usg brzuszka.poza
        tymi wynikami dziecko wyglada na zupelnie zdrowe nie goraczkuje ma apetyt nie
        placze przy siusianiu.doktor sprawdzala stulejke tez jest w porzadku.wiec mam
        nadzieje ze nie bedzie zle.
        • mami7 Re: krew w wynikach moczu!!!! 15.02.06, 18:57
          Lekarzem nie jestem, ale dziecko powinno być leczone. To jest definitywnie zły wynik moczu, w dodatku gorszy od poprzedniego.

A reszte diagnostyki, jasne i koniecznie, ale po leczeniu.
          • rosiczka72 Re: krew w wynikach moczu!!!! 20.02.06, 20:26
            odebrałam dziś wyniki posiewu moczu.wynik ujemny.bakterie które wychodowano są
            w normie.jutro idę do pediatry i nie wiem co robić?badanie kału (1 próbka)na
            pasożyty nic nie wykazało a mały ma katar podwyższoną temp.38 podkrążone oczy
            śluzowate cuchnące kupy stracił apetyt i bardzo źle sypia.prosze doradźcie co
            robic?
            • maladorotka Re: krew w wynikach moczu!!!! 21.02.06, 10:22
              USG brzucha i nerek. ale moze po przeziebieniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka