Dodaj do ulubionych

koślawe kolanka:(

30.07.06, 12:04
Witam, Mój synek ma 3 latka, jest dużym chłopcem 110 cm, 20 kg wagi. Martwią
mnie jego nóżki, układa je w "X".Oczywiście byłam u ortopedy, który
stwierdził, że to koślawość fizjologiczna i z czasem minie. Niestety nie
rozwiał moich obaw. Michałek jak staje prosto, kolanka razem, pomiędzy
stopami jest odległość około 10 cm. Boję się, że tak duża koślawość sama nie
przejdzie. Poradźcie proszę co mogę zrobić, czy na własną rękę zaopatrzyć się
we wkładki ortopedyczne albo specjalne obuwie. Ortopeda stwierdził, że nie ma
takiej potrzeby.
Obserwuj wątek
    • hermenegilda58 Re: koślawe kolanka:( 30.07.06, 12:56
      Trudno wypowiadać się zaocznie, wybierz się do ortopedy. Porozmawiaj.
      • hermenegilda58 Re: koślawe kolanka:( 30.07.06, 13:02
        Zapytaj się czy nie byłaby wskazana korekcja koślawości kolan przez obuwie
        (podniesienie wewnętrznej części podeszwy)??????
    • hermenegilda58 Re: koślawe kolanka:( 30.07.06, 13:49
      Mam teraz trochę czasu-wyjaśnię Ci na czym polega fizjologia. Otóż, przy ocenie
      przwidłowego ustawienia kończyn dolnych zwracamy uwagę na oś kończyn dolnych,
      (która patrząc od przodu na dziecko)czyli: środek głowy kości udowej, kłykieć
      przyśrodkowy(wew część kolana), środek stawu skokowego, II palec stopy. Małe
      dzieci mają szpotawe kolana(czyli tak jak osoby jeźdźące konno, jak piłkarze)
      bowiem chodzą bez przetaczania stopy na lekko ugiętych kolanach. Takie
      ustawienie jest charakterystyczne do 3rż. Później staw kolanowy przechodzi w
      fizjologiczną koślawość (do 15 stopni). W około 7rż oś nośna kończyn dolnych
      powinna być ukształtowana.
      tak wygląda fizjologia. Zapewne wiesz, że dziecko powinno prawidłowo siadać:po
      turecku, czy też na popularną "kokardkę".
      Pozdrawiam, jeszcze raz.
      • marmik77 Re: koślawe kolanka:( 30.07.06, 14:47
        Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Ortopeda u którego byłam, bardzo sympatyczny
        Pan, potraktował mnie trochę jak przewrażliwioną mamuśkę i stwierdził, że
        wszystko samo się wyrówna. Ja jednak mam wątpliwości. Mam jeszcze jedną prośbę.
        Może znasz jakieś ćwiczenia, które mogłabym sama robić w domu z Michałkiem.
        Słyszałam, że chodzenie po linii prostej, siad po turecku czy jazda na rowerze,
        dobrze prostują kolanka??
        • hermenegilda58 Re: koślawe kolanka:( 30.07.06, 16:15
          napisz na mojego @, prześlę Ci wieczorem
          • kattkak Re: koślawe kolanka:( 11.08.06, 23:49
            mój 3,5 letni synek ma odstęp 7 cm i oprócz butów ortopedycznych ma nac
            zakadane łuski.
            Otrzymał serię ćwiczeń do domu, zalecenia jazdy rowerem, chodzenia po piasku,
            siadania po turecku.
            • emonik Re: koślawe kolanka:( 13.08.06, 15:12
              A moja 3-letnia corka ma 5cm miedzy kostkami i dostala zalecenia: siad po
              turecku (od roku staram sie wprowadzic w zycie ale za nic nie chce tak siadac)
              i buty skorzane z usztywniana pieta, takze jako kapcie po domu. Oprocz tego
              zakaz chodzenia boso po twardym podlozu. Kontrola u ortopedy za rok.
              Lekarz polecal tez chodzenie naprzemienne na palcach, pietach, zewnetrznych
              krawedziach stop i wewnetrznych; podnoszenie np. chusteczek palcami stop, jazda
              na rowerze, laskotanie podeszw.
              Jak Inka chodzi w butach to wcale nie widac zadnej koslawosci, tylko jak jest
              boso. Mam nadzieje ze niedlugo w ogole zapomne o takim problemie.
    • nunik Re: koślawe kolanka:( 14.08.06, 14:16
      Moja córka dostała wkładki supinujące, nosi wysokie buty i zestaw ćwiczeń ale
      przede wszystkim siedzenie po turecku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka