IP: *.* 23.03.01, 16:02
hej,\nJestem mamą 2,5 miesięcznych bliźniąt, które płaczą bez przerwy (chyba że śpią - od niedawna płaczą również podczas karmienia - a śpią też coraz mniej mimo że na początku były bardzo sennymi misiami). Wydaje się że mają problemy brzuszkowe - gazy, zwijają sie z bólu. Do niedawna myślałam że to kolka i zrezygnowana czekałam aż to przejdzie. Ale przeczytałam na innym forum (parentsplace), że takie objawy jak u moich małych może dawać tzw. silent reflux -chyba "ukryty reflux" - tzn. płacz ma miejsce nie wieczorem ale przez cały dzień, ze względu na ciągłe podrażnienie przełyku. Zalecano tam lekarstwo Zantac. Czy ktoś z Was zetknął się z podobną diagnozą i jakie lekarstwa podaje się w Polsce? No i jak przekonać lekarza, że to może być taki właśnie reflux? A może jakieś domowe sposoby? Karmić częściej, czy rzadziej? Dodam, ze karmie piersią i dokarmiam NAN1 - ostatnio coraz więcej w tej desperacji, bo a nuż płaczą z głodu?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: reflux IP: *.* 24.03.01, 22:32
      A robiłaś dzieciaczkom usg brzuszka? odrazu widać , czy to reflux, czy też nie.\nZ moim dzieckiem miałam ten sam problem, miał 6 tygodni jak okazało się, że to reflux (właśnie na usg), dostał coordinax, który dostawał przez 5 miesięcy i przeszło, uspokoił sie, zaczął (w końcu!) przybierać na wadze. Od początku (ma teraz 13 miesięcy) jest na piersi, żadnego innego mleka. Jest okrągły i fanastyczny. \nNie leczony reflux (przełykowy) prowadzi do częstych zapaleń oskrzeli, a w przyszłości do astmy. NIe czekaj więc za długo.\nŻyczę powodzenia\ni szybkiego wyleczenia\nBeata
    • Gość: guest Re: reflux IP: *.* 26.03.01, 08:43
      Cześć!\nPo Waszych listach stwierdziłam, że moja starsza córka chyba miała właśnie reflux. Tylko nikt z lekarzy na to nie wpadł!\nPrzez 8 m-cy ulewała po każdym posiłku, chorowała notorycznie na zapalenie oskrzeli, które skończyło się astmą. Ciekawe, czy doczekam czasów, kiedy szanowni państwo lekarze zaczną się takimi rzeczami zajmować, zamiast ciągłym zapisywaniem antybiotyków! Wiem, że jestem w tym momencie złośliwa, ale ja i dziecko na prawdę okropnie się przez ten czas męczyłyśmy, bo ona wiecznie płakała. I dopiero Wasze listy otwarły mi oczy. Dziękuję!!
    • Gość: guest Re: reflux IP: *.* 26.03.01, 09:39
      Cześć dziewczyny. To co napisała Tyska zdarzyło się także mojej ośmiomiesięcznej już dzisiaj Zuzi. Ulewała cały czas i non stop leżała w szpitalach to na zapalenie płuc to na zapalenie oskrzeli. W końcu usłyszałam o refluksie i zaprowadziłam małą do specjalisty który się tym zajmuje i jest znany chyba w całej Polsce. Prof. Kaczmarski. Poszłam do niego jak mała znowu zanosiła się kaszlem i wymiotowała, bo nie chciałam kolejny raz oddawać małej do szpitala gdzie dostawała furę leków a zapalenia płuc i tak powracały. Profesor obejrzał małą, zlecił Usg brzucha i okazało się że to refluks, a oprócz tego stwierdził silne uczulenie na białko co powodowało kaszel i duszności. Zmieniliśmy mleko na Nutramigen, zaczęliśmy podawać Coordinax i objawy po 2 tygodniach przeszły. Do dzisiejszego dnia, a wszystko to działo się cztery miesiące temu, nie byłam z Zuzią u lekarza. Tylko na szczepieniu. I jak tu wierzyć w leczenie i badania szpitalne? Powodzenia. Kasia.
    • Gość: guest Re: reflux IP: *.* 28.03.01, 09:59
      Do Kasi: gdzie przyjmuje ten prof. czy przypadkiem nie w Białymstoku?
    • Gość: guest Re: reflux IP: *.* 29.03.01, 12:01
      Ceść!!\nWidzę, że dużo z Was miało problemy z refluxem. Moje doświadczenia z tą dolegliwością zaczęły się, kiedy mój synek miał 5-6 miesięcy. Wymiotował bardzo często, aż pewnego razu wylądowaliśmy w szpitaliku na nawadnianiu. Wyszliśmy po 2 dniach. Dokładnie zbadaliśmy Mateuszka, łącznie z USG brzucha. Okazało się,że wszystko jest OK. Mały dostał COORDINAX na 1 miesiąc, dwa razy dziennie i mu przeszło.\nRadzę zawsze zasięgać rady co najmniej 2 pediatrów.\nPozdrawiam\nRenata\nP.S.\nNie radzę nigdy zmuszać dziecko do jedzenia, jeśli samo nie ma ochoty. Dziecko, tak, jak z resztą dorośli, czasami nie ma apetytu i samo zasygnalizuje, że jest głodne. Mój Mateusz czasmi najwiecej wymiotował po tzw posiłku "zmuszanym"
    • Gość: guest Re: reflux IP: *.* 06.04.01, 09:02
      Coordinax daje dobre rezultaty i jest powszechnie używany przez polskich lekarzy. Niestety muszę przyznać, że podobne przypadłości spotkały syna mojej przyjaciółki, który długo zażywał różnego rodzaju leki. Po ukończeniu roku reflux sam się cofnął. W tej chwili ma 2,5 roku i ma się dobrze. Moja córka natomiast była dokarmiana Nanem po którym to właśnie miała straszne boleści. Do tej pory jak widzę puszkę tego mleka w spklepie dostaję dreszczy. W takim razie może pomoże zwykła zmiana mleka. Mój pediatra przepisał jej wtedy Bebilon Pepti, ponieważ dodatkowo okazało się, że nie trawi laktozy. Powiem szczerze, że od tego momentu moje macieżyństwo przerodziło się w pełną sielankę. Zadnych kolek u dziecka, wzdęć, ulewań,wymiotów, nieprzespanych nocy. Pozdrawiam serdecznie i polecam dobrego pediatrę, który rozwiąże problem, bo przecież jest tyle dobrych leków i tak wiele rodzajów mleka, że naprawdę nasze ukochane dzieci nie muszą przeżywać takich męczarni.
    • Gość: guest Re: reflux IP: *.* 29.04.01, 21:19
      Moj 7 tyg. maluszek ma od jakiegos czasu coraz czestsze napady placzu - ktore sa bardzo podobne do kolki, tylko ze one wystepuja w roznych porach dnia, czasami w trakcie lub po kazdym karmieniu... maly prezy sie i kopie nozkami, krzyczy przerazliwie - trwa to kilka minut, po czym jest cisza - czasami placz konczy zrobienie kupki lub puszczenie gazow... nie wiem, czy to jest kolka - lekarz stwierdzil, ze to jest prawdopodobnie kolka spowodowana niedojrzaloscia ukladu pokarmowego i ze to przejdzie. ale ja widze, ze to jest coraz czestsze i coraz bardziej meczace dla mojego synka, ktory po takim ataku przestaje jesc i przewaznie zasypia - nie chcialabym zeby zaczal tracic na wadze. Beato! czy moglabys napisac, jakie objawy towarzysza refluxowi??
      • Gość: guest Re: reflux IP: *.* 02.05.01, 09:41
        Jak przeczytałam Twój post, to jakbym widziała siebie 4 lata temu. Moja mała (wcześniak) zachowywała się identycznie. Stwierdzono wtedy, że jest to spowodowane niedojrzałością układu pokarmowego. Nie pomagały żadne "koperki, rumianki, cudowne kropelki na bazie kopru".Pomógł ESPUTICON (krople) - wybawienie dla mnie w tamtym okresie, oraz kładzenie małej gołym brzuszkiem na moim lub męża gołym brzuchu (taki ciepły okład) i masaż brzuszka.Esputicon (wtedy bez recepty) stosowałam kilka miesięcy (w miarę potrzeby).Jeśli chodzi o reflux - nie wiem czy ma on związek z kolkami, to moja Kasia ma Reflux III st :(.Jednak nie mam co się przejmować, póki nie stwierdzi go lekarz. Pozdrawiam :)
        • Gość: guest Re: reflux IP: *.* 12.05.01, 17:24
          Piszę a propos "nie ma co się przejmować dopóki refluksu nie stwierdzi lekarz".Moja córeczka męczyła się prawie rok (a z nią ja oczywiście).Miesiąc bez przerwy przy piersi i na rękach to się zdarza, ale 10!!!Od pierwszych dni nie mogła zjeść większej porcji, a chciała się najeść wieczorem. Nie mogła spać, bo ciągle była głodna i coś jej przeszkadzało w przełyku (teraz to wiem). Nie chciała leżeć w wózku. Na spacerze nie zasnęła ani na minutę, tylko płakała i wypluwała smoczek. I żaden lekarz nie chciał mnie wysłuchać, bo w czasie wizyt miała wesołą minkę i do 6 mies. dobrze przybierała na wadze (karmiłam ją cały dzień). Wiecie co słyszałam? Że najlepsza rada dla mnie to kolejne dziecko. Wtedy przestanę się przejmować. A ja spałam w nocy jak mi ktoś ponosił dziecko!!!Na szczęście znalazłam w końcu kompetentną lekarkę i dowiedziałam się o istnieniu Coordinaxu. W ciągu 2 miesięcy życie wróciło do normy. Tylko nic nie zatrze wspomnienia o koszmarze, w którym przez 10 miesięcy byłam maszyną do karmienia i noszenia (słowo daję,oprócz tego czasem zdążyłam jedynie coś zjeść i pokłócić się z mężem, który nie roumiał, dlaczego nie radzę sobie z dzieckiem).Szukajcie dobrych lekarzy!
    • Gość: guest Re: reflux IP: *.* 10.07.01, 19:13
      Acid reflux to nadkwasota. Ja mialam to podczas ciazy i jeszcze przed ciaza bo zmienilam diete na bardzo ostra i to spowodowalo nadkwasote. Bralam Zantac, ale nie sadzeeby to podawano dzieciom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka