Dodaj do ulubionych

Porazenie mozgowe

IP: *.* 18.11.01, 21:32
Drogie Mamy,u mojego synka lekarze podejrzewaja porazenie mozgowe. Mial zrobione mnostwo badan, USG, w styczniu bedzie mial rezonas magnetyczny mozgu. Na wiekszosc wynikow jeszcze czekamy. Nie jest to nic wyraznie widocznego ale sa pewne symptomy - zaciska piastki z kciukiem do srodka, staje na paluszkach zamiast na stopach, ma sztywnawe nozki, malo rusza raczkami, dlugo byl dosc wiotki, nie podnosil glowki. Porod byl normalny, szbki i bezproblemowy. Maciek ma teraz 4 miesiace, smieje sie, zaczyna gaworzyc, piszczy z radosci. Napiszcie mi jesli mialyscie podobne problemy, jak Wasze dzieci sobie poradzily, na ile udalo sie je rehabilitowac, krotko mowiac co nas czeka. Dzieki za kazdy post.dorota
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Porazenie mozgowe IP: *.* 18.11.01, 22:42
      Doroto!Moj syn ma MPDz i wiem co teraz przechodzisz...Trzeba obserwować maluszka i broń Boże nie panikować. Jeśli poród był w porządku to skąd jakieś przypuszczenia?Opisywane przez ciebie syptomy są faktycznie troszkę niepokijące, ale to jeszcze nie wyrok. Jak tu często mamy piszą każdy dzieciak rozwija sie inaczej. Nie zakładaj, że czeka cie najgorsze, myśle pozytywnie i poszukaj mądrego lekarza neurologa i rehabilitanta.Myslę, ze met Vojty możesz spokojnie robić, nawet jeśli okaże sie to niepotrzebne w przyszłości.Ja robiłam tak i z perspektywy czasu nie żałuję. Obecnei zajmuję sie wyłącznie metodą Glenna Domana i jesli chcesz to troche ci podpowiem - Czego nie możesz robić na pewno - póki sie wszystko nie wyjaśni-nie szczep!!!!To bardzo ważne, dla małego w tej chwili szczepienia to najgorsze co możan zrobicKladz maluszka często na brzuszku i patrz czy potrafi ruszać rączkami i nózkami jakby chciał pełzać. Jeśli gaworzy, śmieje się to bardzo cudny sygnał, że moze wszystko jest w porzadku!Moj syn ma teraz 8 lat i chętnie więcej powiem ci - jeśli chcesz, napiszKarolina
    • Gość: guest Re: Porazenie mozgowe IP: *.* 30.12.01, 12:59
      Doroto.Czy to juz diagnoza postawiona przez lekarzy,czy tylko przypuszczenia?Mojego syna w wieku 0-2 lata badalo kilku lekarzy (wlacznie z polecana na tych stronach p. dr. neurolog )i diagnozy byly b.rozne,poniewaz syn jest juz duuuzy wiec wiem ze jest to D.P.M.U syna pozostal niedowlad konczyny niewielkiego stopnia i tiki( a bywalo naprawde kiepsko)i tez dostal 10 pkt.przy porodzie?Ulka mama Darka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka