Dodaj do ulubionych

Niesymetryczne źrenice

IP: *.* 22.01.02, 09:19
Zauważyłem ostatnio u mojego 2,5 miesięcznego synka że ma niesymetryczne źrenice.Kubuś zachowuje się normalnie, bardzo ładnie przybiera na wadze, jest pogodny (gdy nie ma kolki). Bardzo mnie to martwi, szczególnie gdy przeczytałem, żeby sprawdzać źrenice po upadku dziecka. Nam Kubuś nigdy nie upadł, co to może być??? Bardzo proszę o podzielenie się jakimiś wiadomościami
Obserwuj wątek
    • Gość: tyska2 Re: Niesymetryczne źrenice IP: *.* 22.01.02, 12:40
      Cześć :-)Kiedy moja córka miała chyba 4 lata, akurat w Wielkanoc przydarzyło jej się cos podobnego. Obudziła się rano, mając jedną źrenice normalną, a drugą wielkości łebka od szpilki. Też się bardzo zdenerwowałam. Po badaniu u okulisty okazało się, że jest wszystko ok. Musiałam tylko przez pewien czas kontrolowac, czy nierówność żrenic nie powraca. Nie pamiętam, jak to określiła medycznie pani doktor. Marcie to minęło po ok. 2 tygodniach i jak do tej pory się nie pojawiło (6 lat).Ale radziłabym Ci jednak skontrolowac wzrok maluszka u dobrego okulisty, bo przyczyn nierówności źrenic pewnie jest wiele. :hello:Tyska
      • Gość: aneea Re: Niesymetryczne źrenice IP: *.* 23.01.02, 10:50
        fachowa nazwa takiej niesymetrycznosci to anizokoria. Nie chce tu nikogo straszyc, ale tez "tak mialam" po wypadku (wstrzasnienie mozgu) i lekarz na pogotowiu od razu wyslal mnie na ostry dyzur neurologiczny. Podobno to dosc istotny objaw. Ale jesli maluszek czuje sie dobrze mysle, ze nie ma powodow do niepokoju, chyba, ze tak dla pewnosci pojsc do lekarza (hehe, ja bym poszla, ale ja to jestem przewrazliwiona na punkcie mojej Malej tongue_out)pozdrowieniaAn.
    • Gość: janeczka Re: Niesymetryczne źrenice IP: *.* 22.01.02, 18:44
      Nie tylko u okulisty, ale i u neurologa.Ja mam nieco nierówne żrenice, mój Synek też-tak od urodzenia, ale wada wzroku na szczęście mała.
    • Gość: Darekz Re: Niesymetryczne źrenice IP: *.* 23.01.02, 11:16
      Dziękuję wszystkim za odpowiedź.Wczoraj byliśmy u okulisty, badanie dna oka wykluczyłojakiekolwiek nieprawidłowości. Jutro jedziemy na ciemiączkowe badanie USG mózgu, mam nadzieję, że wszystko będzie OK. Muszę przyznać, że mam niezłego stracha.Obiecuję, że odpiszę co dalej...Pozdrawiam
    • Gość: magdaż Re: Niesymetryczne źrenice IP: *.* 02.02.02, 00:27
      Niesymetryczne źrenice mogą być również wynikiem upadku lub innego urazu jeszcze podczas ciąży . Może żonie coś się przydażyło? Moja koleżanka miała taki przypadek . Zimą wywineła koziołaka na śniegu , ale z tego co wiem , oprócz pięknych , różnych źrenic, z Zośką wszystko jest o.k .Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka