IP: *.* 25.01.02, 09:05
Kochani pomozcie!!Moj roczny synek znowu musi brac antybiotyk...Gdy byl malenki bez wiekszego problemu wciskalismy mu rozne swinstwa miedzy innymi nystatyne. Teraz nie da sobie nic podac. Wczoraj wieczorem z ogromnym bolem wcisnelam mu antybiotyk. Calkiem dobry w smaku. To byla walka... synek wil sie,opedzal, plakal, krztusil, probowal wymiotowac...koszmar. Po tym wszystkim nie bylam juz w stanie wcisnac mu nic wiecej. W dodatku nystatyna w zawiesine jest po prostu ohydnie gorzka. Nawet zmieszanie jej ze slodkimi witaminkami(alvityl) nie pomoglo. Prosze pomozcie . Moze macie jakis cudowny sposob na przemycenie tej nieszczesnej nystatyny a moze mozna podac cos zamiennie?
Obserwuj wątek
    • Gość: stasia Re: nystatyna IP: *.* 25.01.02, 10:14
      cześćJa swojej małej tez dawałam lekarstwa i nystatynę rowniez. BYło róznie, ale po pewnym czasie opracowałam sobie małą strategię podawania lekarstw.Kamilka siedziała na lezaczku , a ja z łyzeczką lekarstwa do niej sie zblizałam z takim specyficznym buczeniem :) jak samolot i z usmiechem na ustach tak ze ona sie zaczynała usmiechać a ja wtedy powoli ale skutecznie podałam jej lek do buzi. Czasmi się to nie udało były małe wpadki, ale generalnie jak zaczełąm "lecieć " z łyzeczką to mała nawet wyciągała smoczek, czekając aż doleci.. :) Wczesniej ja jej ten proces pokazałam na sobie przy czym łobuzersko sie potem smiałam, ze niby to takie dobresmileOgólnie potem było bez problemu.
    • Gość: Megi_m Re: nystatyna IP: *.* 25.01.02, 19:22
      Mój syn dwa lata temu brał ( miał brać) Nystatynę, ale nie udało się tego paskudztwa mu podać. Jest Nystatyna w tabletkach- ale to pewnie nie dla niemowląt. W końcu mój syn brał Ketoconazol, ale to bardzo silny lek (na drożdzaki) i może uszkadzać wątrobę, co też zaczęło mieć miejsce. Szukałam innego leku- bezskutecznie.Na ten szczep drożdzaków ,który miał mój syn działały tylko te dwa leki. A na co choruje twoje dziecko?Jeśli ma drożdzaki układu pokarmowego, to radzę uważać , przez pewien czas wskazana dieta bez cukru i mleka.Przy podawaniu dziecku jakichkolwiek antybiotyków należy podawać zawsze lakcit , gdyż antybiotyki niszczą florę bakteryjną i na to miejsce " wchodzą" drożdżaki.PozdrawiamMegi
    • Gość: JolaEP Re: nystatyna IP: *.* 25.01.02, 20:34
      Czy ta Nystatyna jest podawana profilaktycznie w związku z kuracją antybiotykiem, czy leczniczo? Bo jeśli profilaktycznie, to pediatrzy zawsze przypisywali moim dzieciom obok antybiotyku Lakcid lub Trillac. Antybiotyk niszczy florę bakteryjną, co może spowodować grzybicę. Lakcid dostarcza "dobrych" bakterii, a Nystatyna tylko przeciwdziała ewnentualnym skutkom antybiotyku, które nie muszą wystąpić. Musisz więc być pewna, ze po pierwsze dziecko wymaga antybiotyku, a po drugie, czy rzeczywiście Nystatyna jest konieczna. Wiem, że to co napisałam brzmi dziwnie i podważa niejako umiejętności pediatry, ale piszę to po trochu z własnego doświadczenia: Emilka z antybiotykami i co z tego wynikło, i Piotruś bez antybiotyków (a miał: zapalenie ucha, zapalenie oskrzeli, zapalenie gardła, które początkowo wyglądało na anginę - początek ropnych nacieków - ale na szczęście nie było). Inna sprawa, że mam zaufanego pediatrę :)Pozdrawiam Jola
    • Gość: anka Re: nystatyna IP: *.* 31.01.02, 11:54
      Dziękuję za radę. Tej temperaturki nie chciałam zbijać. Chciałam tylko wiedzieć, który lek mamy oceniają jako najlepszy, żeby kupić go "na wszelki wypadek".Pozdrawiam.Beattta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka