Dodaj do ulubionych

szczepienie DTP

IP: *.* 07.02.02, 20:14
Kochani powiedzcie coś na temat skojarzonej szczepionki przeciw błonnicy, krztuścowi i tężcowi. Moją córeczkę czeka pierwsze takie szczepienie za 3 tyg. Nasza pani pediatra prosiła, abym zastanowiła się którą chcę szczepionkę: zwykłą czy jakąś dającą mniej powikłań (czy chodzi o Infanrix DTPa). Czy za tę drugą trzeba zapłacić?Pozdrawiam,Aga mama Julki
Obserwuj wątek
    • Gość: Sylwia2 Re: szczepienie DTP IP: *.* 07.02.02, 23:26
      Tak, Infarix trzeba kupić na receptę w aptece i kosztuje ok. 67 zł :( . Ja szczepiłam Micha Infarixem, bo podobno ma lepszy profil bezpieczeństwa (mniej działań niepożądanych).Sylwia
    • Gość: Honda Re: szczepienie DTP IP: *.* 08.02.02, 08:15
      cześć :hello:ja szczepiłam mojego synka Infanrixem (trzy razy) - wszystkie są niestety płatne. Koszt szczepionki ok. 70 zł. Później szczepiłam małego (Polio) szczepionką Imowax (cena ok 30zł). Pierwsza dawka Imowax jest bezpłatna. Kolejne dwie płatne (jeżeli decydujesz się na taką szczepionkę). Te szczepionki zgodnie z wypowiedzią mojej Pani neurolog są dużo bezpieczniejsze.pozdrawiam Eliza
    • Gość: Hanka Re: szczepienie DTP IP: *.* 09.02.02, 10:01
      Ja też szczepiłą moją Zuzę Infanrixem. Polecam !!! Nie było żadnych objawów poszczepiennych w stylu gorączka, rozdrażnienie itp.Warto wydać te pieniądze na tą szczepionkę!Hanka
      • Gość: olafilipek Re: szczepienie DTP IP: *.* 09.02.02, 22:04
        ja kupowalam DiTePe skojarzona z polio (2 w 1 )kosztuje niestety prawie 200 pln ale oszczedzasz dziecku klucia i powiklan moj Franio nie mial zadnych jesli cie stac to goraco polecam pozdrawiam
    • Gość: NAB Re: szczepienie DTP IP: *.* 09.02.02, 22:20
      Szczepionka polio podawana jest do buzi dziecka, więc nie kłuje sie go dodatkowo. Moje dzieci przyjęły wszystkie dawki szczepionki DiTePer i nie było żadnych komplikacji.Lekarze czesto polecają platne szczepionki, bo odpowiednio są za to nagradzani: wycieczki, prezenty. Nie zawsze muszą być one lepsze od tańszych odpowiedników. To samo dotyczy innych leków. Więc nie wierzmy, że to co droższe jest lepsze.Sylwia :hello:
      • Gość: AniaSK Re: szczepienie DTP IP: *.* 11.02.02, 11:32
        I szczepionka Polio jest w iniekcji! (wg nowego kalendarza szczepień, od lipca 2000r.)i to właśnie dlatego, że jest lepiej tolerowana. Nie chcę tu poruszać kwestii wynagrodzeń,lekarzy, ale wiem, że standardowa szczepionka DiTePer jest jedną z gorzej tolerowanych przez dzieci (zwłaszcza ze względu n żywą postać krztuśćca), dlatego poleca się go w formie zabitej szczepionki, ale ta jest płatna. Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka