Dodaj do ulubionych

krew w kupce

IP: *.* 08.02.02, 18:36
Mam 4,5 miesięcznego syna. Zwracam się do Państwa z pytaniem, gdyż jak dotąd od żadnego z lekarzy nie mogłam na nie uzyskać odpowiedzi. Karmię syna piersią. Od ok. 2 m.-cy zauważam w kupce dziecka śladowe ilości krwi. Krew jest w postaci takich małych żyłek (krwinek) w śluzie. Krew może się nie pojawiać przez np. 2 dni, innym razem jest np. w jednej kupce dziennie. Niekiedy jest jej dużo, innym razem jest tylko pojedyncza krwinka.Z początku pediatra podejrzewał, że obecność krwi jest spowodowana przez białko mleka krowiego. Wyeliminowałam więc mleko i wszelkie produkty mleczne, lecz objawy nie ustąpiły.Inny pediatra dał mi skierowanie do chirurga dziecięcego, podejrzewając m. In. Polipy w odbytnicy. Chirurg stwierdził jedynie pęknięcie śluzówki w odbycie i polecił smarowanie odbytu maścią BACTROBAN. Kazał zgłosić się za miesiąc z wynikami badania krwi, moczu i na posiew kału. Oprócz powyższych badań zrobiłam również dziecku badanie na krew utajoną, ale nic one nie wykazały.Od następnego pediatry usłyszałam, że być może dziecko ma bardzo delikatną błonę śluyową przewodu pokarmowego i na pewno z wiekiem te dolegliwości ustąpią.Dodam, że patrząc na syna nie można powiedzieć, że jest chory, że coś mu dolega. Jest radosny, spokojny, przesypia całą noc, płacze tylko wtedy gdy widzi pierś. Drugą sprawą jest to, że 2 dni temu zauważyłam u dziecka na kolankach wybroczyny w postaci takich małych kropeczek, jakby małych siniaczków. Zastanawiam się czy te objawy nie mogły powstać podczas rehabilitacji mojego syna (ma kręcz szyji) spowodowane nadmiernym masażem ciała lub ugniataniem. Niestety i w tym przypadku pediatra nie mógł mi odpowiedzieć co jest przyczyną owych wybroczyn. Przesunął termin 4-go szczepienia i zlecił wykonanie badania moczu i krwi, które nic nie wykazały. W przyszłym tygodniu jeszcze raz mam iść na badania (płytki krwi, krzepliwość krwi).Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie wiem co już mam o tym wszystkim sądzić.Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: krew w kupce IP: *.* 08.02.02, 18:51
      U mojej malej coreczki takie krwinki pojawily sie zaraz po przyjciu ze szpitala.Pediatra ktory byl na pierwszej wizycie powiedzial ze to moze byc od wysilku zwiazanego z robieniem kupki.Na pewien okres mnie to uspokoilo ale po dwoch miesiacach moja mala dostala biegunkę. Wtedy te ilosci krwinek sie nacznie zwiekszyły.Lekarz skierowal moja mala na badania posiewu kalu.Okazalo sie ze mala ma salmonelle.Moze sprubuj zrobic swojemu synkowi badania na obecnosc salmonelli.Moze to nie jest to ale warto sprobowac.Zycze powodzenia Ada
    • Gość: MonikaSz Re: krew w kupce IP: *.* 13.02.02, 18:47
      Kłaczki krwi w kupce mogą być spowodowane uczuleniem na gluten (mąkę). Przerabiałam to ze swoim starszym synem, miał wtedy 8 m-cy. Można zrobić badania na poziom tłuszczu w stolcu.pozdrawiam Monika
      • Gość: guest Re: krew w kupce IP: *.* 14.02.02, 09:05
        Ale ja karmię syna piersią, czy mimo to może być uczulony na gluten?
    • Gość: AniaSK Re: krew w kupce IP: *.* 14.02.02, 10:33
      Kasiu, ja bym ewidentnie zrobiła badanie na krew utajoną i pobrałabym do badania ewidentnie próbkę, w której widzisz krew. Poza tym myślę, że posiew to też dobry pomysł. W każdym razie wykluczysz bakterie. Mój mały po czopkach robił takie kupki, lekarz pooglądał, zbagatelizował a ja sie uparłam na posiew (zapłaciłam z własnej kieszeni). Okazało się, że mały miał jakąś bakterię, ale Bogu dzięki, organizm sam sobie z nią poradził. Myślę, że dla własnego uspokojenia porób wszelkie możliwe badania, może wskażą Ci co dalej robić, czy może trzeba się bezie wybrać do alergologa. Ania
      • Gość: guest Re: krew w kupce IP: *.* 14.02.02, 17:58
        Badania na krew, mocz, posiew kału i krew utajoną oczywiście zrobiłam, lecz nic one nie wykazały. Może syn ma rzeczywiście delikatną błonę śluzową i stąd ta krew.
        • Gość: MonikaSz Re: krew w kupce IP: *.* 14.02.02, 19:20
          Z glutenem jest jak z mlekiem, może przenikać z pokarmem kobiecym. Polecam artykuł https://www.edziecko.pl/alle.phtml?p=zd043 "gdy chorują kosmki".Może spróbuj przez dwa tygodnie nie jeść nic mącznego, w sklepach ze zdrową żywnością jest np. mrożone piczywa bezglutenowe, makarony. Po dwóch tygodniach jak objawy znikną spróbuj wejść z glutenem, może to coś wyjaśni.Pozdrawiam Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka