Dodaj do ulubionych

badanie moczu

IP: *.* 25.07.02, 10:21
Odebrałam dzisiaj wyniki badań moczu mojego dziecka. Lekarz stwierdził, że nie są najlepsze i przepisał Bactrim. Tak naprawdę to niewiele się dowiedziałam (mój lekarz jest na urlopie). Czy Bactrim to antybiotyk?Lekarza zaniepokoiła ilość krwinek białych od 8 do 10 w.pw. oraz krwinki czerwone od 0 do 2 św w pw. Porównałam te wyniki z poprzednimi i okazało się, że wcześniej nie było kr. czerwonych i była mniejsza ilość kr. białych.A jak Wy pobieracie rocznym dziewczynkom mocz do analizy?
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaSK Re: badanie moczu IP: *.* 25.07.02, 10:35
      O bactrimie możesz przeczytać tu:http://www.roche.com.pl/vademecum/bactrim.htmlJa pobierałam mocz do specjalnego woreczka kupionego w aptece po baardzo dokładmym podmyciu dziecka i czym prędzej do analizy, bo przechowywanie może zmienić znacząco wynikiAnia
    • Gość: gemma Re: badanie moczu IP: *.* 25.07.02, 10:44
      Moja córka ma ciągłe problemy z drogami moczowymi. :(Ma wprawdzie już prawie półtora roku, ale zaczęło się to właśnie około 12 miesiąca życia.Wydaje mi się, że samo badanie ogólne moczu to za mało, żeby przepisać dziecku antybiotyk (a Bactrim to antybiotyk). Duża ilość białych ciałek wskazuje na infekcję, ale trzeba by jeszcze sprawdzić, co to za infekcja - a z tego, co zrozumiałam, nie robiłaś dziecku posiewu. Moja pani pediatra nie daje Zuzce żadnych antybiotyków bez wcześniejszego wykonania posiewu moczu, żeby wiedzieć, jaka bakteria jest przyczyną infekcji i na jakie antybiotyki jest wrażliwa. To ważne o tyle, że wiele bakterii jest wrażliwych na furagin - a to antybiotyk, który nie wchłania się z przewodu pokarmowego, jest więc bardziej bezpieczny (działa tylko na drogi moczowe).Według mnie, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, powinnaś skontaktować się z innym lekarzem.Jeśli natomiast zrobiłas posiew i lekarz zapisał Bactrim, to nie pozostaje nic innego, jak brać ten antybiotyk. :(Przy nawracających infekcjach trzeba zrobić USG, czasem cystografię. Ale miejmy nadzieję, że u Was skończy się na jednej infekcji.POzdrowienia :hello:gemma
      • Gość: mono Re: badanie moczu IP: *.* 25.07.02, 11:52
        Przypomniałam sobie, że moja Kasia już po raz drugi dostaje ten antybiotyk. Pierwszy raz przepisał jej lekarz (ten sam) kiedy przeziębienie trwało ponad trzy tygodnie. Nie bardzo chciałam go jej podać ze względu na to, że to w końcu zawsze antybiotyk, ale pomyślałam, że lekarz wie co robić. Teraz myślę, że to był błąd. A jeszcze wcześniej dostała od laryngologa Ceclor, ponieważ stwierdził zapalenia ucha i gardła. Wyobraźcie sobie, że to była zwykła trzydniówka. Dałam już dzisiaj Kasi pierwszą dawkę Bactrimu i teraz sama nie wiem czy słusznie?
      • Gość: Iwona_P Re: badanie moczu IP: *.* 25.07.02, 13:02
        Bactrim to nie jest antybiotyk- to zachodni odpowiednik Biseptolu.Iwona
    • Gość: ilka Re: badanie moczu IP: *.* 25.07.02, 13:09
      Ilość krwinek białych może się zmniejszyć do 0 po pobraniu moczu ze środkowego strumienia, a nie do woreczka. Tak było przynajmniej w naszym przypadku.Co do podawania Bactrimu bez posiewu to ja osobiście nie zdecydowałabym się na to. Przecież trzeba sprawdzić czy występują w moczu bakterie i na co są wrażliwe? Dopiero po tym można dobrać lek.
    • Gość: kasiap. Re: badanie moczu IP: *.* 25.07.02, 13:50
      Baktrim to po prostu biseptol, sulfonamid, a nie antybiotyk. Ja zrobilabym jeszcze raz badanie moczu, jesli nie mialabym skierowania, to prywatnie.Pobieranie moczu do analizy nie jest latwe, trzeba dziecko dokladnie umyc i pobrac mocz do woreczka, chociaz ja sadzalam corke na umytym i wyparzonym nocniku (to nie najlepszy sposob) i badania wychodzily OK.Kaska
    • Gość: gemma Re: badanie moczu IP: *.* 25.07.02, 20:20
      Wybaczcie w takim razie za wprowadzanie w błąd. Mea culpa. :(Wydawało mi się najwyraźniej, że skoro jakaś substancja niszczy bakterie, to musi być antybiotykiem. :lol:Poczytałam sobie trochę i można uznać mnie za uświadomioną. ;)Tak czy siak, Mono, według mnie powinnaś zrobić córeczce posiew.Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.niedouczona gemma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka