Dodaj do ulubionych

PRZEPUKLINA PEPKOWA--plastry

IP: *.* 04.11.02, 18:58
dzis bylam z maciusiemna kontroli w poradni ryzyka bo jest wczesniakiem i wszystko juz jest ok usg glowki jest juz bz z czego bardzo sie ciesze ale mam nowy problem ma przepukline pepkowa lekarka kazala mi pezyjechac za miesiac i wtedy zobaczy czy jest poprawa czy wysle mnie do innego lekarza ja w aptece kupilam plastry na przepukline dla niemowlat ale zupelnie nie mam pojecia co sie z tym robi tzn na ile czasu moze byc taki 1 plaster czy mozna go moczyc itp prosze napiszcie czy macie z tym doswiadczenie mala i 8 tyg macius acha macius dzis konczy 2 miesiace!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: EwaZ Re: PRZEPUKLINA PEPKOWA--plastry IP: *.* 04.11.02, 21:43
      Moj Sebanek tez byl wczesniakiem i tez mial przepukline pepkowa. Jezeli chodzi o zaklejanie to zdania lekarzy sa na ten temat podzielone. Czesc twierdzi, zeby zaklejac, czesc wrecz przeciwnie. Ja trafilam na tych pierwszych. No i zaklejalismy. Jak dla mnie koszmar. Pod plastrem skora sie odparza. Te plastry o ktorych mowisz to zwykle naciagactwo. trzeba je umiec naklejac. Tzn naciagasz skore z jednej i drugiej strony, tak by pepek byl pod faldami skory (nie wystarczy go wcisnac i zakleic). Mi technike zaklejania pokazal chirurg dzieciecy. Polecil mi zwykle plastry, takie szerokie, nieodparzajace (to ostatnie to bzdura!). W plastrach moze dziecko sie kapac. Po jakims tygodniu, dwoch zwykle plaster trzeba zmienic. dawalismy malemu czas na zagojenie sie skory i znowu to samo. Nie wiem czy to pomoglo. Byc moze malemu po prostu wzmocnily sie miesnie brzuszka i pepuszek wskoczyl na swoje miejsce.
    • Gość: Violetta Re: PRZEPUKLINA PEPKOWA--plastry IP: *.* 10.11.02, 22:56
      Ja swojemu dziecku przyklejałam zwykły plaster papierowy, szerokości ok. 4 cm (polecony przez położną)- nie odparza.Plaster codziennie przed kąpilą ściągałam i ponownie przyklejałam nowy. Przed przyklejeniem plastra przepuklinę należy wcisnąć do środka, łapiąc dwoma palcamitak jakby szczypiąc, drugą ręką nakleić plaster. Po dwóch miesiącach przepuklina zdecydowanie się zmniejszyła. Obecnie nie przyklejam już plastra, przepuklina jest już bardzo mała i nie wychodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka