Dodaj do ulubionych

przeziębienie-pilne

IP: *.* 18.02.03, 09:58
CZeść! Jestem w 6 miesiącu ciaży (24 tydzień) i mam problem bo sie przeziębiłam. Wiem, wiem, że powinnnam zgłosić sie do lekarza, ale... Oczywiście moja lekarka rodzinna ma tyle pacjentów, kaszlacych i kichających, ze aż strach siedzieć w poczekalni. Za to moja pani ginekolog wyjechała na trzy dni i też ona nie może mi pomóc. Wprawdzie dzowniła do niej, aby powiedziała mi co mogę sobie zażyć i tak na gorąco poradziła mi rutinoscorbin i wapno. Mnie jednak pobolewa gardło i mam suchy kaszel, na szczęście nie mam gorączki!!! i mnie nie łamie w kościach. Dziewczyny może któraś z was jest lub była w podobnej sytuacji, poradźcie co zazywałyście bezpiecznego?
Obserwuj wątek
    • Gość: oladrab Re: przeziębienie-pilne IP: *.* 18.02.03, 10:22
      Basiu, z tego co pamiętam to nie za wiele można zrobić z przeziębieniem w ciąży, zostają domowe sposoby babuni, czyli sok malinowy itd. Nie jestem też pewna, czy rutinoscorbin mozna sobie wziąć bez konsultacji z lekarzem, wapno tak. Zrób sobie herbatę z duża ilością cytryny i zjedz kromkę z masłem i czosnkiem (byle nie za dużo) i życzę zdrowia.
      • Gość: pattykk Re: przeziębienie-pilne IP: *.* 21.02.03, 13:12
        Moja droga! niczego nie mozesz brac, nie wiem nawet, czy mozesz sok malinowy (bo rozgrzewa, czy cos takiego). ja jak sie "zalatwilam" w 7 miesiacu, to jadlam czosnek, miod, cytrynke, tzw. "tlustopicie" (mleko z miodem, czosnkiem, maslem i miodem) i koniec! jak by Ci bylo bardzo ale to bardzo zle, mozesz lyknac paracetamol. ale radze udac, ze masz goraczke i wezwac lekarza do domu, zeby sie nie narazac na "chore chuchy". chociaz przyznam, ze jak poszlam do lekarza, to mi zapisala tabletki z tymianku, na ktorych jak wol stalo: "nie polecane kobietom w ciazy". no i... do wyrka! musisz sie po prostu wylezec. zycze zdrowia!P.
    • Gość: Brenda Re: przeziębienie-pilne IP: *.* 18.02.03, 10:30
      Ja proponuję homeopatię. Na kaszel syrop Drosetux albo Stodal, granulki oscillocinum. Do tego wapno. A na noc sprawdzony przeze mnie specyfik: do kubka gorącego mleka dodaj drobno pokrojone trzy ząbki czosnku. I łykaj nie rozgryzając drobinek. W ten sposób unikniesz przykrego zapachu z ust.Życzę dużo zdrówkaBrenda
    • Gość: mamaOlka Re: przeziębienie-pilne IP: *.* 18.02.03, 13:54
      Byłam bardzo chora jak mój synek miał 2 miesiące, to prawie to samo. Brałam 3 razy dziennie rutinoscorbin, wapno i bardzo dużo witaminy C (jej nadmiar wydalamy wraz z siusianiem. Do tego na ból gardła antybiotyk w spray"u BIOPAROX, który nie wchłania się do organizmu.I przez cały dzień piłam sok malinowy z wyciśniętą całą cytryną (pół szklanki soku i dwie cytryny wciśnięte). Zyczę zdrowia
    • Gość: mysiopes Re: przeziębienie-pilne IP: *.* 18.02.03, 15:53
      Proponuje, tak jak kolezanka, leki homeopatyczne-paragrippe, bioparox, tantum verde. Nie polecalabym soku z mnlin- moze wywolac przedwczesne skurcze, wg. mojego ginekologa.Zycze powrotu do zdrowia
    • Gość: kamilla Re: przeziębienie-pilne IP: *.* 20.02.03, 03:22
      mi lekarka kazala łyzeczke miodu i pol cytryny i przepuscic to przez gardlo. tzn wolno polykac. kilka razy dziennie. pomoglo, a bardzo zle sie czulam. no i lezenie, duzo snu i napojow. nie pamietam czy uzywalam bioparoxu sama z siebie ale moj gine powiedzial ze mozna (po czasie).antybiotyk do gardla.na pewno lepiej sie wyleczyc. ale ponoc takie stany oslabienia sa normalne w ciazy.niestety, gdzies czytalam ze czosnek w duzych ilosciach tez moze miec wlasciwosci poronne, czy ja sie myle?kama
    • Gość: ez Re: przeziębienie-pilne IP: *.* 20.02.03, 08:40
      Co do soku malinowego nie należy pić go w ciąży bo wywołuje skurcze. Co do leków polecam homeopatyczne Stodal na kaszel i Homeogene na gardło i czosnek z mlekiem i miodem
      • Gość: BasiaE Re: przeziębienie-pilne IP: *.* 20.02.03, 11:01
        Dziewczyny dziekuję wam za dobre rady!!!!! :hap:Niestety nie mogę jeść, łykać ani tym podobne żeczy czynićz miodem bo prawdopodobnie jestem uczulona na miód. Dostajępo nim ataku kaszlu. Narazie najadam sie raz dziennie kanapką z czosnkiem, biorę rutinoscorbin, wapno i zakupiłam tantum verde na gardło to "do psikania". Poleciła mi tez farmaceutka w aptece na kaszel syrop z babki lancetowatej ma same składniki roslinne i nie widać przeciwskazań do jego stosowania.Co do kataru który zatkał mi niemiłosiernie nos najpierw uzywałałm nasivinu dla dzieci (chyba za słaby) a teraz aplikuję sobie fizjologiczny roztwór z soli morskiej, który w prawdzie ma właściwości nawilżające śluzówkę nosa ale mam nadzieję, że mi nie zaszkodzi.Jeżeli znacie jeszcze inne sposoby na przeziebienie w ciązy piszcie proszę. Dzięki za życzenia zdrowia, pozdrawiam was wszystkie :hello: Basia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka