Dodaj do ulubionych

stópki i późne chodzenie

IP: *.* 01.03.03, 23:08
Kochane! Moja córeczka ma prawie 11 miesięcy i jeszcze nawet nie mysli o chodzeniu. Tzn. podnosi juz dupke do raczkowania, ale jeszcze jej to nie bardzo wychodzi bo laduje plasko na brzuchu i tyle. Ale nie martwiloby mnie to (od poczatku rozwój ruchowy byl u niej troche w tyle), gdyby nie to, że jak sie ją weźmie pod paszki, nie stawia całych stópek nawet przez chwilę. Z tego co wiem, to juz 3-4 miesięczne niemowlę na moment stawia całą stópke i nawet może na sekundę utrzymać swój ciężar. Helenka była badana neurologicznie, wady w budowie stóp też raczej wykluczam. Pomóżcie, bo jak Helenka nie podrepcze roczku, to dziadek się załamie! :-))))sylwia
Obserwuj wątek
    • Gość: iwona25 Re: stópki i późne chodzenie IP: *.* 01.03.03, 23:50
      Nie martw sie tym za bardzo. Moja córka jak skończyła 12 m-cy to dopiero zaczynała sama powoli chodzić. A, że nie stawia całych stópek to na początku normalne. Każde dziecko rozwija sie indywidualnie i nie jest powiedziane, że akurat do roku musi zacząć chodzic.Owszem tematu nie wolno Ci zlekceważyć i myślę, że systematyczne wizyty u lekarza powinny przynieść oczekiwany przez Ciebie efekt.powodzenia PA. Iwona
      • Gość: mader1 Re: stópki i późne chodzenie IP: *.* 01.03.03, 23:59
        moja pierwsza corka zaczela chodzic jak miala 1 rok i 3 tyg.Wydawalo mi sie, ze to super pozno. druga zrobila mi niespodzianke - zaczela wczesnie raczkowac,normalnie stawac,chodzic prowadzona za raczke - ale zaczela chodzic w wieku 15 miesiecy !!! pierwsza ma z WF piatke, wspaniale plywa, jest szczupla itd., drugiej tez nic nie brakuje.glowa do gory :)marzena
    • Gość: wiolontela Re: stópki i późne chodzenie IP: *.* 02.03.03, 08:08
      Niech sie dziadek załamuje ;).To akurat nie jest najwazniejsze. Dziecko, które w tym wieku nie "bierze" sie za chodzenie jest całkiem normalnym, zdrowym dzieckiem. No zaczecie chodzenia ma chas do 18-tego miesiaca.Troche niepokojae jest to, ze mała nie stawia całych stópek na ziemi. Moze to byc objaw wzmozonego napiecia miesniowego. Dobrze byłoby, gdyby coreczke zobaczył ortopeda lub rechabilitant.Nie probuj jej na siłe stawiac, bo moze to miec opłakane skutki (np. skolioza, koslawosc stop albo kolan).Niech rozwija sie swoim rytmem a Wy spokojnie czekajcie.PozdrWiola :hello:
      • Gość: korol Re: stópki i późne chodzenie IP: *.* 03.03.03, 09:57
        Cześć :)Mam Michała, który ma 11 msc i próbuje chodzić, ale myślę, że wiek kiedy dziecko zaczyna samo chodzić to indywidulana sprawa. Każde dziecko rozwija się we własnym tempie i nic nie pomoga nasze usilne próby przyspieszenia tego. Jeśli chodzi o raczkowanie, toi nie przejmuj się za bardzo, bo są dzieci, które w ogóle nie raczkują i ten etap nie przesądza o dalszym rzwoju motorycznym dziecka. A teraz kilka słów o stopach ..... mam w tym dośwaidczenie, bo Michał urodził się z wadą stóp (stopy szpotawe) i jest pod obserwacją ortopedyczno - rahabilitacvyjną od urodzenia. Najważniejsze jest w momencie jak dziecko samo zaczyna wstawać (nie jak ty podnosisz pod paszki) czy obciąża całą stopę. Jeżeli staje na zewnętrznych częściach stóp pomogą ćwiczenia. Proponuję, żebyś skontaktowała się z lekarzem specjalistą ds. rehabilitacji. Na pewno rozwieje wszystkie twoje wątpliwości, a w razie czego pokaże jak ćwiczyć z dzidzią. Jeżeli chciałabyś pogadać pisz na priv. addera@op.plPozdrawiam :hello:Ela mama Michała i Dominiki :bic:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka