20.12.06, 22:22
Kajtuś (2l,8m)poci się tak bardzo,że poduszka w miejscu, gdzie leży główka jest dosłownie mokra. Taki, że tak to nazwę: atak potu zdarza się do dwóch godzin po zaśnięciu i występuje tylko raz w nocy.Pewnego wieczoru, na włosach Kajtunia lśniły maleńkie kropelki potu.Widok była tak dziwny, że nie dowierzając dotknęłam włosów Kajetana, burząc tą "kompozycję".Włosy miał tak mokre jakby wyszedł z kąpieli.Co to oznacza?Pokój przed snem jest przewietrzony, temperatura odpowiednia, Kajtułka jest przykryty najwyżej do pasa a i tak się odkopuje - łobuziak jedensmileAsia
Obserwuj wątek
    • jukilop Re: Pocenie. 21.12.06, 07:30
      Jakbym widziała mego syna 16 lat temu , poduszka mokra , śpioszki mokre na
      plecach .Wtedy kojarzyło mi się to z jednym - krzywica . Dziś moge tylko
      przypuszczać że być może było to objaw wady (ubytek miedzyprzedsionkami- mnogo)
      Ale tak naprawdę to nie wiem , owszem wade miał , ale też wydaje mi sie że i
      krzywicę (ma z jednej strony bardziej uwypukloną klatę piersiową ) - chociaż
      Vigantol był podawny , a jak był malutki mieszkaliśmy u moich rodziców (dom z
      ogrodem ) także słońca w brud od rana.
      Nie wiem , w każdym razie długo nam się tak pocił , przedszkole , szkoła
      właściwie do teraz - no moze nie mokre juz włosy ale jednak, z tym ze obecnie
      bierze codzienną dużą dawkę aspiryny (jest po zamknięciu ubytku)
      pozdrawiam
    • ankagaw1 Re: Pocenie. 21.12.06, 10:06
      Witam ja mam ten sam problem,mój Piotruś też strasznie sie poci,czy jest zimno czy ciepło,czasem śpiąc wstaje mokry,wspominalam o tym lekarzowi ale kazał się tym ,nie pokoić,że dzieci czasem tak mają.
      pozdrawiam mama Piotrusia(TOF)

• bety_t Re: Pocenie. 21.12.06, 11:59
      Witam, moja córka (4lata) miała podobnie, właściwie to do tej pory jak trochę
      się "zapomni" w zabawie to jest cała mokra. Jak była malutka to też po
      zaśnięciu bardzo się pociła. Może to był związek z wadą (ASDII zamknięty
      miesiąc temu)ale słyszałam też że zbyt duża dawka Wigagantolu może powodować
      pocenie w nocy. Zwłaszcza że inne preparaty witaminowe np Cebion Multi też
      zawiera witamine D. Ale niektóre dzieci poprostu ta mają. Może wystarczy
      przeczekać.
      Pozdrawiam
      Beata
      • dosia_d Re: Pocenie. 22.12.06, 00:22
        I ja się tu podpiszę. Może to faktycznie jest jakis wspólny mianownik tych
        dzieciaczków. Marcel (2,5 roku, ubytki ASD i VSD) też poci się w nocy bardzo
        bardzo. Nie każdej nocy co prawda, ale jak już sie poci, to (tak samo) mokry
        jak po kąpieli.
    • dorek3 Re: Pocenie. 22.12.06, 22:23
      Chyba trochę zburzę Waszą teorię o powiązaniu wady serca i pocenia. Kuba (SA) poci się sporadycznie, wyłącznie przy największych upałach lub szaleństwach. W nocy zdarza mu się wyłącznie wtedy kiedy ma za długie włosy (ma gęstą czuprynę). Za to jego brat bliźniak (zdrowy) bardzo często poci się tak jak piszecie. Mniej wiecej w ciągu pierwszych dwóch godzin snu. Główkę potrafi mieć kompletnie mokrą. Innych objawów krzywicy nie ma. Pzestałam szukać przyczyny.
    • jupora Re: Pocenie. 23.12.06, 17:29
      Julek (teraz 8,5r., wspolna komora operowana w 2000r.) zaczal sie pocic w nocy
      dopiero po operacji. I tak juz zostalo. Czasami trzeba w nocy 2 razy zmieniac
      koszulke, a najgorzej jest w samochodzie - jezeli zasnie, budzi sie mokry. I jak
      go wtedy wyprowadzic na zewnatrz, jesli np. wieje silny wiatr? Nie mowiac o
      poceniu w czasie wysilku (tylko dlatego nie jezdzi na rowerze) i emocji.
      Osobiscie, nie slyszalam, zeby jakiekolwiek znajome zdrowe dziecko mialo taki
      problem - obawiam sie, ze generalnie ma to zwiazek z wada (ale zawsze sa wyjatki).
      Pozdrawiam,
      Justyna (mama Julka)
      • agamista Re: Pocenie. 25.12.06, 16:42
        Kubuś (23mies) pocił się przed operacją i po operacji też. Tylko w nocy i to
        zaraz po zaśnięciu. Przez jakieś dwie godziny. Cała głowa mokra i tułów(plecy
        pachy). potem nie.
        Pozdrawiam.
        Mama Kubulinki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka