Dodaj do ulubionych

PFO, PDA, ASD II

06.02.07, 16:02
Proszę o pomoc bo z tymi lekarzami juz nie mogę!!!!!!!!
Kilka miesięcy temu robilismy po raz pierwszy echo serca mojemy synkowi, miał
wtedy 2,5 miesiąca. Zdiagnozowano wtedy PFO I PDA. badanie robiliśmy
prywatnie u dr Perdeusa. wszystko nam wytłumaczył i kzazła sie nie martwic bo
to najpewniej samo się pozamyka.
Dzis mieliśmy kolejne badanie echo serca (synek ma 6 miesięcy). Eryczek nie
bardzo dał się zbadać pozatym trafiliśmy na bardzo nie miłych lekarzy w
Szpitalu na litewskiej. Pani która robiła badanie była zdenerwowana że Eryk
nie leżał spokojnie, nie wykonała echa do końca tylko stwierdziła że nic się
nie pozamykało i dłużej nie będzie wykonywać badania. Pani kardiolog
(wróblewska) też za duzo nie chciałą powiedzieć tylko powtórzyła, że nic się
nie pozamykało ikazała stawić się za kilka miesięcy do szpitala na wszystkie
badania i ewentualny zabieg, ponieważ synek nie daje sobie zrobic echa.
Na skierowaniu w rubryce rozpozanie napisała:
ASD II - 5-6 mm, PDA 2-3 mm, dziecko niespokojne podczas badania.

Zastanawia mnie jednpo czy ASD II i PFO to to samo? Bo juz nic nie rozumiem!
Lekarze naprawdę czasem nie maja serca, przecież ja się na tym nie znam i
umieram z niepokoju. Nie wiem jak powinnam postepować z dzieckiem, czy czegoś
nie może robić, jeść, czy jakieś objawy są niepokojące?

Zrobię mu to echo prywatnie za jakiś czas, za ile? Jak myślicie?
Pomóżcie bo macie dośwaidczenie, chyba na przyjaciół z forum można bardziej
liczyc niż na lekarzy. A Wy też nie dostajecie za to pieniędzy.
Dziękuję Wam

Mama Dana z Eryczkiem
Obserwuj wątek
    • paso Re: PFO, PDA, ASD II 06.02.07, 17:04
      Czy PFO i ASD to jest to samo , czy nie - tego nie wiem. Do tej pory nie
      nauczyłem się tych skrótów.
      Natomiast co do echa to znam sprawę niespokojnego dziecka podczas badania z
      własnych doświadczeń. Im dziecko jest starsze, tym więcej się rusza i coraz
      trudniej robi się echo. Raz bywa lepiej , raz gorzej ,ale najdokładniejszy obraz
      daje echo robione w premedykacji , czyli w uśpieniu. Dziecko się wtedy nie rusza
      i można spokojnie , bez pośpiechu wszystko obejrzeć i zmierzyć.
      Prywatnie takiego badania pewnie nie zrobisz , bo trzeba "położyć się" na oddziale.

Postępuj z dzieckiem normalnie. O przeciwskazaniach do jedzenia z powodu wady
      serca nie słyszałem.
      Obserwuj go , czy nie sinieje i nie męczy się nadmiernie.
      Jak się nic niepokojącego nie dzieje , to zaczekałbym te kilka miesięcy na
      hospitalizację. Prywatne badanie nic tu nie rozwiąże.
      No chyba , że trafisz czas , kiedy maluch będzie spokojny podczas badania, albo
      lekarza , który wszystko na spokojnie ci wytłumaczy.
      W przychodniach nie ma na to czasu. Dużo więcej czasu jest na oddziale.

To tyle co mogę powiedzieć.
      • kamisa Re: PFO, PDA, ASD II 06.02.07, 18:10
        jeśli chcesz zrobić echo prywatnie w warszawie, u bardzo dobrego kardiologa, idż
        do doc Dangel, znajdziesz do niej namiary we wcześniejszych linkach na forum,
        przyjmuje chyba jeszcze na ul Agatowej w hospicjum, w warszawie,zazwyczaj nawet
        duże dzieci są w jej obecności spokojne i dają sobie zrobić echo, mój synek(3
        latka) u dr
        perdeusa nawet przy lekach usypiających się wściekał i zwyczajnie bał się go,
        nie mówiąc o badaniu bez leków, a u doc Dangel jest dobrze,pozdrawiam
    • alrada Re: PFO, PDA, ASD II 06.02.07, 19:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=56309589&a=56310523
      • jukilop Re: PFO, PDA, ASD II 06.02.07, 20:09
        Wiedziałamże Ola mnie wyprzedzi , ja znalazłam to
        www.nurkomania.pl/med004.htm
        mój syn miał coś w rodzaju ASDII (tętniak IAS)
        moim zdaniem PFO a ASD to to samo tak samo jak pytała w Zabrzu dlaczego inni
        mają ASD II , a mój syn IAS
        (tylko inna forma nazewnictawa, a oznacza to samo
        Poza tym nie dziwię sie że dzieci są niespokojne i płaczą , może to nie jest
        najboleśniejsze z badań ale do przyjemnych też nie należy (szczególnie dla
        maluchów)
        Ostatnio jak byliśmy w Zabrzu na kontroli Marcinowi (17 lat) tak robił Echo że
        aż miał pod rzebrami siniaka kilka dni - ale to dobrze - ja sama miałam
        wrażenie że nasz Pan dr. jakby mógł 'wszedłby tam rękami i dokładnie to serce
        obejrzałby - i o to chodzi , myśleże żeby tak dokładnie pooglądać sobie to
        serduszko trzeba "pojeździć , przydusić itp.
        Napewno dużrolę odgrywa tu podejście lekarz do dziecka ( no cóż czasem i oni
        tracą cierpliwość)
        Może należy dziecko uspokoić np. jakimś syropkiem , kiedyś pisały o tym Mamy
        może jak proponowały inne koleżanki zmiana lekarza

niestety nic więcej nie umiem Ci pomóc ,
        • grazyna98 Re: PFO, PDA, ASD II 06.02.07, 22:32
          Nasza Marta miała robione echo tydzień temu, ma teraz rok i 3 miesiące.Jest
          bardzo żywym, ruchliwym dzieckiem, wszystko ją interesuje, normalnie nie usiedzi
          w miejscu kilku chwil. Echo miała robione po podaniu czopka Luminal, wprawdzie
          nie zasnęła po nim, jak niektóre maluchy, ale była "na głupim jasiu"smileLeżała w
          miarę spokojnie. Tylko nie wiem, czy takiemu maleństwu jak Twój synek można też
          podawać. Poza tym, zawsze mamy przygotowane coś do picia. Staramy się żeby Marta
          była głodna i w trakcie badania staramy się podać jej mleko, jak pije to się nie
          wierci. Nasza córcia ma dokładnie te same wady co Wasze maleństwo. Nam kazano
          czekać, bo podobno ASDII jest już prawie zupełnie zamknięte, a PDA bardzo
          niewielkie. Pani kardiolog powiedziała, że jeszcze jest szansa na zamknięcie.
          Wprawdzie wszędzie czytam, że najpóźniej do ukończenia roczku taka szansa
          istnieje, ale opieram się na opinii naszej kardiolog i czekamy. Zwłaszcza że z
          córcią nic się nie dzieje, wielkość komór też jest w normie. Myślę, że u Was tym
          bardziej synek jest jeszcze malutki, i pozamykanie ubytków jest możliwe.
          A mimo wszystko zrobiłabym jeszcze jedno echo za jakiś czas prywatnie, dla
          własnego spokoju.
          Pozdrawiamy cieplutko, będzie dobrze
          Grażyna z Martusią
    • ogis1 Re: Może spróbuj, jesteś z W-wy.????? 06.02.07, 23:07
      Witaj, chyba trafiłaś na zły dzień lekarzy..... Trochę to dziwne ale tak
      czasami bywa. Tylko nie rozumiem, dlaczego nie podali srodka do uspokojenia -
      wyciszenia dzieciątka??
      Myśmy z naszą Julką byli na Echo na Działdowskiej u dr. Wojciecha Mądrego i dr.
      Piotrowskiej Wichłacz. Badanie robili dwa razy w ciągu tego samego dnia w tym
      jedno badanie w uśpieniu, by dokładniej przyjrzeć się serduszku.
      Pozdrawiam
      Ewa mama Julki
    • chili25 Re: PFO, PDA, ASD II 08.02.07, 23:52
      My też chodzimy do Dr.Mądrego to bardzo dobry lekarz wszystko wyjaśnia.Po
      operacji wcale juz nie chodzimy na kontrole na Litewską ,bo tylko do Niego mam
      pełne zaufanie,a na Litewskiej moje kontrole wyglądały podobnie jak u
      Ciebie ,nawet ci sami lekarze ( do tej pory pamiętam słowa
      prof.Wróblewskiej ,która powiedziała nam o wadzie w taki sposób ,że
      mysleliśmy ,że to koniec świata tak naprawdę nie było wniej żadnego
      współczucia,chęci wyjaśnienia na czym polega wada jak się ją leczy dla niej był
      to tylko kolejny przypadek kliniczny i kolejna matka ,która wylewała łzy w jej
      gabinecie rozpaczając nad swoim 4 dniowym synkiem.Jak możesz zgłoś się na
      działdowską tam pracują lekarze z " wielkim sercem" ,okazujący cierpliwość do
      dzieci jak i do przerażonych rodziców.Pozdrawiam Magda mama Franka po operacji
      vsd,asd
      • gosiamarciniak do chili25 09.02.07, 12:40
        Moja córeczka tez jest po operacji asdII+vsd multi, operacja tez była na
        Litewskiej (marzec 2005).U Mai zostało jeszcze PDA i niedomykalność. od tej
        pory jezdzimy tam na kontrole: czasami tylko do poradni wlaśnie do dr
        Wróblewskiej, czasami na 2-3 dni na oddział. Tez jestem średnio zadowolona z
        tych wizyt i dlatego proszę o namiary na dr Mądrego, bo już wcześniej o nim
        dużo słyszałam dobrego. Teraz 5.03 idziemy na kardiologię na Litewską ale potem
        wybralabym sie na Działdowską.
        • chili25 Re: do gosiamarciniak 09.02.07, 22:41
          Teraz oddział na Działdowskiej jest remontowany,ale echo serca Dr.Mądry robi
          cały czas ,my mamy wizytę 15.03.Podaję telefon 22 4523200w222 ,Jeżeli nie
          będzie szybko terminu na fundusz badanie można zrobić przez fundację koszt
          ok.100zł.Jak będziesz dzwonić to wizyty na ogół umawia pielegniarka (czasami
          ciężko się z nią rozmawia ale nie należy się tym przejmować) jak będziesz
          chciała więcej informacji zadzwoń do mnie 608597964 227330832
          pozdrawiam Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka