kasiasot1 10.02.07, 14:00 Witam, mam dziewczyny pytanie: co byście poleciły na potówki? No i jak im zapobiegać... Za odpowiedź z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_marcela1 Re: Potówki 10.02.07, 14:03 nie przegrzewaj malucha - to chyba jedyne co możesz robic, właściwie potówki zejda same ale rozbierz malca albo duzo swieżego powietrza tez mu dobrze zrobi. nie zawijaj w becik jak masz ciepło w domu albo nos odkryte jeżli sie mocno poci. nie zakładaj tez czapeczki jesli jest ciepło w domu. ja nie zawijałam w beci ani nie zakładałam czapeczki ( z wyjatkiem kapieli oczywiście). mały od razy wysypany potówkami. wyobrax sobie że ostatnio byłam u kolezanki i w pokoju małej było 26 stponi a mała ubrana w body ,pajacyk, owinięta w becik i pieluszkę. po prostu leciało z niej ale co tam ....dla mnie to stanowczo za duzo i za ciepło. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
emilly4 Re: Potówki 10.02.07, 15:27 Moja mama miala taki sposob,ze przecierala potowki wacikiem nasaczonym maczka ziemniaczana-kropki szybciej sie wysuszaja. I tak jak powiedziala kolezanka-nie przegrzewaj malucha...chociaz w taka zroznicowana pogode ciezko o to Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: Potówki 10.02.07, 15:30 zgadzam sie nie przegzewaj dziecka i pamietaj ze sprawdzamy kark dziecka jesli chcemy sprawdzic czy jest mu gorąco.Jezeli jest spocony to dziecko jest przegzane,zimnymi rączkami sie nie sugeruj zawsze sprawdzaj karczek. Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re: Potówki 10.02.07, 20:16 co byście poleciły na potówki? Przetrzeć spirytusem 70%,posmarować pudrem w płynie(przedtem kąpiel w krochmalu).Co do zapobiegania-nie przegrzewać. Odpowiedz Link Zgłoś
walczakowa3 Re: Potówki 10.02.07, 20:59 Dziewczyny moja córcia też ma potówki. Próbowałam już wszystkiego. Nie przegrzewamy jej-21 stopni w pokoju. Smarowałam mąką, spirytusem i fioletem i nic...potówki sa głównie na karku. Nie wiem jak temu zaradzić? Mała ma 2 miesiące i wazy już 6.400. Przyznam że ma sporo wałeczków. Może to jest przyczyną. Teraz potówki pojawiły sie w główce-ma dużo włosków. nie wiem co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
ulfa Re: Potówki 10.02.07, 22:19 Nie przegrzewać malucha. Kąpać w oilatum albo balneum. Wietrzyć pomieszczenie Odpowiedz Link Zgłoś
beta75 Re: Potówki 25.05.07, 16:56 Witam, mam ten sam problem goraco w domu i na dworzu dziecko leży tlyko w body na krótki rękaw i jest całe wysypane potówkami. o robic jak nie przegrzewac jak taka parówka wszędzie. JAk sobie z tym radzicie POZdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Potówki 25.05.07, 17:31 Synek jest teraz w samej pieluszce, ma tylko brzuszek przykryty flanelą. Czasem pojawiają mu się potówki na szyi - zasypuję pudrem i następnego dnia ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jumami Re: Potówki 26.05.07, 19:38 Witam! Brzuszek mojego prawie 2 mieś synka też jest obsypany potówkami-malutkie czerwone kropeczki.Od kilku dni kąpię go w krochmalu.(5 łyżeczek mąki ziemniaczanej na 1litr wody i gotuję jak kisiel)Gotowy krochmal rozrabiam z wodą tak,by była wyczuwalna śliskośc.na oko pół na pół.Resztką nierozrobionego krochmalu przemywam twarz małego-ma trądzik. Odpowiedz Link Zgłoś