10.02.07, 14:00
Witam, mam dziewczyny pytanie: co byście poleciły na potówki? No i jak im
zapobiegać...
Za odpowiedź z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mama_marcela1 Re: Potówki 10.02.07, 14:03
      nie przegrzewaj malucha - to chyba jedyne co możesz robic, właściwie potówki
      zejda same ale rozbierz malca albo duzo swieżego powietrza tez mu dobrze zrobi.
      nie zawijaj w becik jak masz ciepło w domu albo nos odkryte jeżli sie mocno
      poci. nie zakładaj tez czapeczki jesli jest ciepło w domu. ja nie zawijałam w
      beci ani nie zakładałam czapeczki ( z wyjatkiem kapieli oczywiście). mały od
      razy wysypany potówkami. wyobrax sobie że ostatnio byłam u kolezanki i w
      pokoju małej było 26 stponi a mała ubrana w body ,pajacyk, owinięta w becik i
      pieluszkę. po prostu leciało z niej ale co tam ....dla mnie to stanowczo za
      duzo i za ciepło. pozdrawiam!
    • emilly4 Re: Potówki 10.02.07, 15:27
      Moja mama miala taki sposob,ze przecierala potowki wacikiem nasaczonym maczka
      ziemniaczana-kropki szybciej sie wysuszaja. I tak jak powiedziala kolezanka-nie
      przegrzewaj malucha...chociaz w taka zroznicowana pogode ciezko o to smile
      • sabka22 Re: Potówki 10.02.07, 15:30
        zgadzam sie nie przegzewaj dziecka i pamietaj ze sprawdzamy kark dziecka jesli
        chcemy sprawdzic czy jest mu gorąco.Jezeli jest spocony to dziecko jest
        przegzane,zimnymi rączkami sie nie sugeruj zawsze sprawdzaj karczek.
    • asia0212 Re: Potówki 10.02.07, 20:16
      co byście poleciły na potówki?

Przetrzeć spirytusem 70%,posmarować pudrem w płynie(przedtem kąpiel w
      krochmalu).Co do zapobiegania-nie przegrzewać.
      • mamucha27 Re: Potówki 10.02.07, 20:33
        Kąpać w nadmanganianie potasu
        • walczakowa3 Re: Potówki 10.02.07, 20:59
          Dziewczyny moja córcia też ma potówki. Próbowałam już wszystkiego. Nie
          przegrzewamy jej-21 stopni w pokoju. Smarowałam mąką, spirytusem i fioletem i
          nic...potówki sa głównie na karku. Nie wiem jak temu zaradzić? Mała ma 2
          miesiące i wazy już 6.400. Przyznam że ma sporo wałeczków. Może to jest
          przyczyną. Teraz potówki pojawiły sie w główce-ma dużo włosków. nie wiem co
          robić?
    • ulfa Re: Potówki 10.02.07, 22:19
      Nie przegrzewać malucha. Kąpać w oilatum albo balneum. Wietrzyć pomieszczenie
    • beta75 Re: Potówki 25.05.07, 16:56
      Witam, mam ten sam problem goraco w domu i na dworzu dziecko leży tlyko w body
      na krótki rękaw i jest całe wysypane potówkami. o robic jak nie przegrzewac jak
      taka parówka wszędzie. JAk sobie z tym radzicie POZdrawiam
    • mniemanologia Re: Potówki 25.05.07, 17:31
      Synek jest teraz w samej pieluszce, ma tylko brzuszek przykryty flanelą. Czasem
      pojawiają mu się potówki na szyi - zasypuję pudrem i następnego dnia ich nie ma.
    • jumami Re: Potówki 26.05.07, 19:38
      Witam! Brzuszek mojego prawie 2 mieś synka też jest obsypany potówkami-malutkie
      czerwone kropeczki.Od kilku dni kąpię go w krochmalu.(5 łyżeczek mąki
      ziemniaczanej na 1litr wody i gotuję jak kisiel)Gotowy krochmal rozrabiam z
      wodą tak,by była wyczuwalna śliskośc.na oko pół na pół.Resztką nierozrobionego
      krochmalu przemywam twarz małego-ma trądzik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka