Dodaj do ulubionych

pyralgina czopki

24.03.07, 12:31
Witam,
synek (1,5 roku, 12 kg) od czterech dni mocno gorączkuje (średnia dobowa
39,1). Żadnych innych objawów poza katarem nie ma.
Na zbicie gorączki nic nie pomaga oprócz czopków Pyralginy, jednorazowo podaję
mu 1/3 czopka.
Ile razy dziennie może dostać taki czopek? Tzn. ile dokładnie w ciągu doby?
Obserwuj wątek
    • dlania Re: pyralgina czopki 24.03.07, 13:32
      Moja córka ma troche ponad rok. ostatnio chorowała i lekarz zapisał nam po 1/3
      czopka pyralginy 3 razy dziennie.
      A co Wasz lekarz na taka goraczkę?
    • inercja5 Re: pyralgina czopki 24.03.07, 14:34
      Witam,
      mojej małej też nic innego nie pomaga, lekarz również kazała podawać 3 x 1/3
      czopka w ciągu doby.
      Pozdrawiam
      • monia.147 Re: pyralgina czopki 24.03.07, 21:39
        Ja również podaję pyralgin,3x1/3 czopka ale gdy ostatnio byłam u lekarza i
        chwaliłam pyralgin,że tak ładnie zbija gorączkę ,nic innego na mojego chłopca
        nie działa(2,5lat)to lekarz mi powiedział że dlatego zbija i dlatego działa że
        1/3 z 750pyralgin to poprostu końska dawka dla tak małego dziecka .Dodał
        jeszcze że zależy jak się czopek kroi i na czubku czopka jest najwięcej
        leku.Potwierdziła to znajoma farmaceutka,
    • edyta.pan Re: pyralgina czopki 24.03.07, 21:50
      także słyszałam od lekarza, że należy kroić czopek wzdłuż. Dawać co 8 godzin.
    • e5121 Re: pyralgina czopki 25.03.07, 14:31
      A co na to pediatra? Temperatura powyżej 3 dni powinna być skonsultowana z
      lekarzem.Amen.
      Czopki dzieli się na trzy i max co 6 godzin, tylko po co zaraz Pyralginum???
      • bammbi Re: pyralgina czopki 25.03.07, 15:50
        Zgadzam się że powyżej 3 dni trzeba koniecznie skonsultować leczenie z lekarzem
        Co do czopków to pyralgina jest o wiele mniej agresywna niż leki reklamowane
        jako rzekomo stworzone dla dziecka i delikatne jak NUROFEN IBUFEN IBUPROM i
        wszelkie inne tego typu.

Moja córka, juz nie taka mała, bo zalecają NUROFEN juz 3 miesięcznym dzieciom
        po tym leku 2 razy wylądowała w szpitalu po 1 a drugi raz 2 dawkach (1,5 roku)!

Doświadczony Farmaceuta wręcz zakazał mi stosować u dziecka leki takie jak
        NUROFEN i pochodne jako bardzo agresywne i szkodliwe środki. Zalecił mi właśnie
        pyralginę twierdząc że to jest dużo "delikatniejszy" i omijający przewód
        pokarmowy specyfik stosowany od 30 lat a nawet dłużej, w odróżnieniu od leków z
        IBUFENEM które są bardzo toksyczne. Polecany też jest PARACETAMOL

Reklamy leków typu NUROFENU powinno się zakazać, serwują matkom w TV głupotę że
        to lekki i delikatny lek stworzony dla takich malutkich dzieci, w szpitalu
        powiedziano nam że to nie jest szczególnie rzadka reakcja na ten lek u dzieci,
        ponieważ jest on bardzo silny i mocno drażni żołądek i cały przewód pokarmowy,
        wywołuje wiele niepożądanych skutków, oczywiscie kazdy lek może tak zadziałać
        ale ten szczególnie często szkodzi dzieciom
        • agkr Re: pyralgina czopki 25.03.07, 16:05
          jesli chodzi o pyralginę to jak wspomniałaś jest to stary lek i jak mi
          powiedz.lek z pogotowia powoli się odchodzi od niego bo często uczula(jednak
          zgadzam się że świetnie obniza gorączkę). Ja sama mam 28 lat i nie jestem a
          raczen nie byłam uczulona na nic do czasu jak kiedyś wzięłam przeciwbólowo
          pyralgine w czopku troche dziwnie się po niej czułam, miałam wrazenie jakby mi
          ręce lekko drzały i się pociły. Nie powiązałam tych objawów z lekiem i niedawno
          ponownie wzięłam pyralgine a wtedy się zaczęło: obrzęk nosa, lekki obrzęk
          krtani i drgawki. I dlatego pomimo iz kiedyś sama podałam dziecku pyralgine to
          już nigdy tego nie zrobie. Pamiętajcie że najlepiej zacząć zbijanie gorączki od
          podania paracetamolu(w odpowiedniej dawce) jeśli nie zadziała to coś z
          ibuprofenem a dopiero na samym końcu zostawcie ewentualną pyralginę!
          • nurich Re: pyralgina czopki 25.03.07, 18:43
            U nas Nurofen odpada bo po nim są wymioty i ból brzuszka. Paracetamol w
            czopkach zbija zaledwie o kilka kresek najwyżej do 38,5 i na krótko, max 2
            godziny.
            U lekarza byliśmy w piatek i wtedy jeszcze nic nie było, nawet katarku więc
            kazała czekac, że to wirus i samo minie.
            Nietsety doszły wymioty, obrzydliwy katar i gorączka jest dzis nadal, choc
            łatwiejsza do zbicia.
            Jutro do przychodni, o ile w nocy nic złego się nie zacznie dziac.
            • nurich Re: pyralgina czopki 26.03.07, 13:13
              wykluła się angina
    • nurich Re: pyralgina czopki 26.03.07, 13:12
      Wykluła się angina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka