radekbeataadam 16.04.07, 18:45 W wieku 4 miesięce siusiak mojego syna ma około 2cm.Żona zauważyła że inny chłopiec w tym wieku miał około 5cm.O co tu chodzi?Jak z tym jest??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anmala Re: siusiak 2cm 16.04.07, 20:51 No cóż, jest dokładnie tak samo jak u dorosłych - "rozmiary" są różne, na dodatek też potrafią się zmieniać (np. pod wpływem temperatury czy połaskotania). A jeśli Cię to tak bardzo niepokoi, zapytaj pediatrę. Moim zdaniem nie masz powodu do niepokoju, o ile dziecko normalnie sika. A jaki będzie ten docelowy rozmiar, to raczej kto inny się kiedyś przekona . Odpowiedz Link Zgłoś
tess74 Re: siusiak 2cm 16.04.07, 21:13 Widzę że nie tylko ja prowadzę takie obserwacje- u mojego syna dopiero teraz w wieku dwóch i pół roku rozmiar wydaje mi sie odpowiedni tzn. normalny, sredni, w niemowlęctwie natomiast w porównaniu z innymi dziećmi wypadał bardzo blado. Nie dokonałam żadnych pomiarów, więc nie dysponuje bliższymi danymi, ale na pociechę mogę powiedzieć, że rośnie i wyrównuje. Przychylam się do pomysłu, by spytać lekarza. Bywają przypadki, że część siusiaka jest wewnątrz ciałka i wtedy to się operuje, ale nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć nazwy tego schorzenia. Poza tym to jest raczej zauważalne, więc pewnie Waszego synka nie dotyczy. Nie martwcie się na zapas. Ja też to przechodziłam i dziś widzę że niepotrzebnie. A na dodatek te moje niepokoje były przez lekarzy kwitowane śmiechem:-} Odpowiedz Link Zgłoś