Dodaj do ulubionych

pokonac anemię

12.07.07, 19:59
Mam pytanie czy macie jakies sprawdzone sposoby na podwyższenie żelaza u
dziecka?
Mój 7 miesięczny synek mimo przyjmowania ferrum lek ma cały czas wynik
poniżej normy. Juz nie wiem co mam robic, lekarz każe zwiększac dawki
przyjmowania żelaza ale jakoś nie wierze w to, że przyniesie to jakiś efekt.
Do tego pozostałe parametry morfologii ma słabe.
Obserwuj wątek
    • iwulka Re: pokonac anemię 12.07.07, 20:17
      Mój 5 miesięczny synek też miał anemię. Przez trzy miesiące brał hemofer 2*5
      kropelek. Przez pierwszy miesiąc nic się nie poprawiało. Pediatra stwierdził, że
      żelazo słabo się wchłania i kazał podawac 1*0,5 tabletki witaminy B6. Po dwóch
      miesiącach po anemi ślad zaginął. Poza tym wszelkie kaszki które podaję mają
      dodatkowo żelazo i mały je brokuły i buraczki. Czasami anemię leczy się bardzo
      długo. Pozdrawiam
    • hapkaj Re: pokonac anemię 12.07.07, 20:22
      Co to znaczy, ze ma slabe parametry morfologii? Nie miesc sie w normach? Cos
      jest nie tak? A byla zdrowa przy pobieraniu krwi? My mialysmy morfologie z
      goraczka i wyszly wyniki tez nieciekawe. Moja Mala miala niewielki niedobor
      zelaza. Ferrum lek podawalam niedlugo, ale za to codziennie zupka z cielecinka,
      brokuly, ziemniak i jeszcze raz brokuly plus marchewka dla smaku. Plus kasza z
      ziaren, samo zelazo. Poza tym ile czasu odplynelo odkad zelazo przymuje?
      Nie od razu Rzym zbudowano. U nas po okolo 6-8 tyg. powtorzylam i wyszlo ok.
      Zeberka cielece mowiac scisle, na kosci ta zupa, plus jakies 2 lyzki tego miesa.
    • b.bujak Re: pokonac anemię 12.07.07, 20:30
      proces wysycania komorek żelazem trwa miesiącami - o efektach kuracji mozna
      mówic po ok. 3 miesiącach podawania żelaza;
      jeśli pozostale wyniki morfologii są słabe, to może nalezaloby szukac
      p.r.z.y.c.z.y.n.y anemii a nie tylko podawac ferrum - np. w przypadku infekcji
      w organizmie (moze to byc nawet bezobjawowa infekcja ukladu moczowego) może
      spadac pozion żelaza we krwi itp - radze więc przyjrzec się dokladniej innym
      wynikom badan krwi, zrobic badanie moczu;
      czy oprocz ferrum podajesz też wit B6 i kwas foliowy ? - to jest kompletny
      zestaw lekow na anemię - nie tylko żelazo....
      • adgam231 Re: pokonac anemię 12.07.07, 20:35

ja podawalam oprocz ferrum lek i witaminy B6 kwas foliowy. u nas "wychodzenie"
        z anemii trwało ponad 4 miesiące. Na początku mała miała naprawdę kiepski
        wyniki a teraz jest w zasadzie książkowo. Powodzonka.
        adgam231
        • aniulekq Re: pokonac anemię 12.07.07, 21:05
          Mocz był badany dwa razy - wszystko w normie. Poza tym hemoglobina poniżej
          normy, hematokryt też słaby. Podaję tylko żelazo, kwas foliowy podawałam przez
          miesiąc teraz dr kazała odstawic i podawac samo żelazo. Ten niski pozom leczymy
          już od 3 miesięcy. Na początku synek miał na granicy normy wyniki-wówczas
          karmiłam piersią, potem gdy wprowadziłam mleko sztuczne wyniki się pogorszyły.
          Dziekuję za rady odnośnie leków (muszę przedyskutowac z dr dlaczego zleciła
          taki niekompletny zestaw!!!)i jedzonka. Cielęcinki nie moge dawac małemu bo ma
          skazę białkową ale resztę podam w podwójnej ilości.
          • hapkaj Re: pokonac anemię 12.07.07, 21:19
            Moze podaj jakies inne mieso? Zelazo z miesa najlatwiej sie przyswaja, a z
            warzyw przy napoju z wit.c, ale nie wiem, czy podajesz soki.
            • madziak-24 Re: pokonac anemię 12.07.07, 21:54
              Mojemu synkowi tez ostatnio wyszedł w normie choć niski poziom
              hemoglobiny, wprowadziłam wątróbkę wieprzową ma bardzo dużo żelaza,
              mały też ma skazę białkowa i nic mu nie jest.Natka pietruszki też ma duzo
              żelaza.No i soczewica też jest dobra ale po jednym dniu już mam wątpliwości
              czy mu nie zaszkodzi.Pewnie soja tym bardziej.
              Oprócz tego ważna jest wit.C bo ułatwia wchłanianie.
    • lilacz Re: pokonac anemię 13.07.07, 08:30
      Mój maluch skończyl 5 m. i od urodzenia miał anemie, ostatnie badania dopiero
      wyszły tak prawie na granicy normy.Cały czas podaję mu hemofer(ważne, aby
      podawać między posiłkami, nie z mlekiem) oraz kwas foliowy.Lekarka mi
      doradziła,żeby diete wzbogacic o szpinak,brokuły,szparagi i mięsko.życze powodzenia
      • mamakuby77 Re: pokonac anemię 13.07.07, 10:03
        Uzbrój się w cierpliwość. My też podawaliśmy ferrum i wit.C. Ważna jest dieta
        bogata w żelazo. Trwało to kilka miesięcy. Mały miał aż worki pod oczami. Też
        wykluczyliśmy nerki. W moczu nic nie wychodziło. Teraz jest dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka