Dodaj do ulubionych

Lactulosum na zaparcia?

30.06.03, 12:20
Moja 12-miesięczna córeczka od miesiąca jest na diecie bezglutenowej i z tego
powodu ma kłopoty z wypróżnianiem się, robi kupkę co 3-4 dni (wcześniej
robiła codziennie). Lekarz zalecił podawać jej syrop o nazwie Lactulosum,
przez dwa tygodnie po 10 ml. Po tym czasie problemy z kupkami mają zniknąć.
Czy któraś z Was stosowała ten syrop u swojego dzieciaczka i czy rzeczywiście
pomaga?
Pozdrawiam.

Asia & Natalka
Obserwuj wątek
    • joa_boa Re: Lactulosum na zaparcia? 30.06.03, 15:05
      Laktuloza jest substancją, która powoduje, że stolec ma większą objętość i jest
      miękki, co ułatwia wypróżnienie się. Jest to bezpieczny środek, stosowany jako
      lek "pierwszego rzutu" w zaparciach u dzieci, osób starszych. Niestety, nie
      zawsze jest skuteczny.
      • julinek1 Re: Lactulosum na zaparcia? 30.06.03, 16:23
        Witaj!
        Mam 10-miesięczną Julię, która jest alergikiem i wiele rzeczy nie może jeść, z
        tego powodu miałam ten sam problem co Ty.Stosowałam środek o którym piszesz,
        ale efektów nie było żadnych. W końcu znajoma poleciła mi deserek "Gerbera"
        jabła i suszone śliwki, od 7 miesiąca (jak dobrze pamiętam, albo on jest od 10-
        tego). W moim przypadku rewelacja! Ale podaję go Julii co 2,3-ci dzień, po
        małym kieliszku, bo jak podałam jej więcej, to miałam wrażenie, że mała ma
        skręt kiszeczek. Kruczałao jej, zwijała się, płakała. A teraz jest spokój.
        Julcia wypróżnia się każdego dnia, kupki są OK. Kłopoty minęły.
        Pozdrawiam Ciebie i Maleństwo.
    • majmo Re: Lactulosum na zaparcia? 30.06.03, 21:48
      Laktulosum działa jak środek poślizgowy, nie wchłania się i jest bezpieczny,
      ale... moja córka miała po nim kropne boleści! bo ten syrop może powodować
      nagromadzenie gazów w jelitach. Spróbuj, tylko w małych dawkach,zacznij od
      mniejszej niż zalecona przez lekarza. Nam niestety nie pomógł,zresztą musiałam
      go odstawić,bo dziecko bardzo cierpiało. Mam nadzieję,że u Was się
      sprawdzi,każdy organizm reaguje inaczej, no i moja malutka miała 3 m-ce, kiedy
      próbowaliśmy. Powodzenia, Monika
    • adzia_a Re: Lactulosum na zaparcia? 01.07.03, 13:42
      My próbowaliśmy, ale bez większych efektów - natomiast jest inny lek, Normalac,
      i ten przyniósł lepsze skutki. Nie wiem jednak czy można go podawać
      niemowlętom, i czy jest bezpieczny dla alergików - może lekarz Ci podpowie.
    • jk_edziecko Re: Lactulosum na zaparcia? 02.07.03, 10:29
      A u nas poskutkował. Moja córeczka miała problemy z kupkami jak zaczęłam wprowadzać jej inne rzeczy niż cycuś (około 7 miesiąca) i wtedy lekarz przepisał nam ten syrop. Faktycznie po około 2 tyg. problemy minęły, mała się już nie męczyła przy robieniu kupki i nie były one zbite, choć robi je co dwa dni (ale to już chyba taka jej urodasmile
    • nata76 Re: Lactulosum na zaparcia? 09.07.03, 09:04
      Mialam ten sam problem z corka.Oto nasze sposoby:
      -lek Duphalac-lepsza wersja Lactulosum,
      -homeopatyczny Alumina 9D-2x2granulki,
      -Lacidofil,
      -olej parafinowy-jedna lyzeczka,nie wchlania sie,a zwieksza poslizg;
      -wprowadzenie do menu suszonych sliwek i moreli,rozmiekczonych
      -wpeowadzanie zboz bezglutenowych,ale niezbyt duzo ryzu ,bo zatwardza.ja
      probowalam kasze grycznana i amarantus.+lyzeczka oliwy z oliwek do zupek ze
      sloiczka
      Pozdrawiam,nata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka