Dodaj do ulubionych

zatkany nosek

10.07.03, 21:42
witam! mój 6-cio tygodniowy synek ma strasznie zatkany nos i szczególnie w
nocy ciężko oddycha! pediatra poradził mi wode morską lub sół fizjologiczną i
kładzenie na brzuszku w celu wypsikania! niestety te metody nie pomagają a
Kubuś strasznie się męczy! poza tym na buzi pojawiła mu się "tarka"
tzn.szorstkie policzki i czółko! przemuwam mu twarzyczkę rumiankiem i kremuje
aqua-kremem i nie moge tego zaleczyć! prosze o radę! z góry dziękuje Ilona.
Obserwuj wątek
    • dusia7 Re: zatkany nosek 10.07.03, 23:36
      Hej,

Miałam podobne problemy z moją córeczką i niestety mam dalej (ale w mniejszym
      nasileniu). Stosowaliśmy sól fizjologiczną Physiodose (ampułki są z
      aplikatorem) i odsysaliśmy gruszką. Chociaż powszechnie odradza się stosowanie
      gruszek do 3 mies ale nasz pediatra powiedział, że trzeba bo inaczej dziecko
      będzie się męczyło (ale oczywiście ostrożnie i nie za głęboko, żeby nie
      uszkodzić małego noska).My mamy gruszkę Bebe Confort - ma bardzo mięciutkie
      końcówki. Mój mąż wypracował system czyszczenia noska:
      Najpierw po 2-3 kropelki soli do każdej dziurki, dziecko na brzuszek i smarcze
      (najlepiej (: jak płacze - wysmarkuje sama), co nie wyjdzie tata odsysa gruszką
      a jak już jest na wierzchu to pomaga sobie patyczkiem takim do czyszczenia
      ucha. Robimy to wieczorem przed snem i dziecko świetnie oddycha przez całą noc.
      A i jeszcze jedno pomaga dziecku pochyłe ustawienie materacyka w łóżeczku (pod
      kątem ok 30 stopni).

pozdrowionka,

Dusia z 3 miesięczną Klaudią
    • dusia7 Re: zatkany nosek 10.07.03, 23:39
      A zapomniałam o policzkach. My też mieliśmy to samo. Pediatra przepisał do
      smarowania "białą papkę" robioną na zamówienie. Przeszło po dwóch smarowaniach.
      I powiedział, że jak tylko się coś takiego pojawi to żeby tę papkę stosować.
      Jest rewelacyjna. Położna jak była na wizycie patronażowej to powiedziała, że
      to jest maść cholesterolowa , ale dokładnie to nie wiem. Może zapytaj swojego
      pediatrę.

Dusia
    • kama_ Re: zatkany nosek 11.07.03, 14:55
      W naszym przypadku zatkany nosek byl pierwszym objawem alergii. Jesli - tak jak
      piszesz - doszly szorstkie policzki, to nie chce Cie straszyc, ale tez mozecie
      miec ten problem.
      Postaraj sie ograniczyc ilosc nabialu w swojej diecie (jesli karmisz piersia) i
      skonsultuj sie z lekarzem. Doraznie u nas pomagala sol fizjologiczna lub
      Sterimar (roztwor soli morskiej) + odciaganie wydzieliny gruszką (byle nie
      wkladac jej gleboko. Odciagac z jednej dziurki po zatkaniu palcem drugiej)

pozdrawiam
    • kama_ Re: zatkany nosek 11.07.03, 14:56
      acha i uważaj na rumianek, bo on bardzo czesto uczula. Lepsza jest zwykla
      przegotowana woda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka