alamateuszek 01.06.08, 15:01 mam 11 miesięcznego malucha i od 2 dni ma biegunke je '' normalne ''posiłki i ciągnie cycusia znacie coś przeciw.....pozdrawiam i licze na szybką pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulfa Re: co na biegunke 01.06.08, 16:11 ja bym dała smectę i na wszelki poszła do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
hania098 Re: co na biegunke 02.06.08, 12:47 enterol 1 saszetka dziennie, smecta 1/2 saszetki dziennie, czarne jagody - ugotuj kisiel z nich (do kupienia w sklepach zielarskich lub aptekach). ORS z firmy HiPP też w aptece. Ja ten temat przerabiałam dośc długo, więc mówię z doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
baenshee Re: co na biegunke 02.06.08, 13:54 jak wyżej + osłonowo lacidofil lub trilac. jak mojej młodej tydzień biegunka przejść nie chciała to zamiast 1/2 saszetki smecty dałam jej 3/4 wsypaną do gorzkiej herbaty. jak ręką odjąć. w prawdzie całego kubka specyfiku nie wypiła, czyli mogła pochłonąć to 1/2 saszetni,a wcześniej podejrzewam ,że mi przeprowadzała dywersje i wylewała smecte. Odpowiedz Link Zgłoś
netka6666 Re: co na biegunke 03.06.08, 12:07 Własnie mój maluch (ten sam wiek) kuruje się po biegunce. Enterol i osłonowe. odstawic normalne jedzenie i przejśc na diete lekkostrawną. Rzadnych owoców i warzyw. Może byc tarte jabłko i bananek. Na obiad marchew i ziemniaczek. Do picia kompot z jabłek i cherbatka. Podawać klieiki ryżowe. Eto chyba wsio Odpowiedz Link Zgłoś
aniak15 Re: co na biegunke 03.06.08, 13:02 u nas pomogl (3-4 luzek stolowych) lekko rozgotowany ryz (z ta woda gotowana z ryzu) i 1/2 jablka. Wszystko bylo zmiksowane bardzo dokladnie. Ryz powinien byc lekko slony. Takie posilki jadl przez 2-3 dni i wszystko ustapilo. Oczywiscie nie wolno w tym czasie mleka podawac, ale to pewnie wiesz. Jak najwiecej plynow, w tym przypadku niezla jest zwykla herbata, moze byc lekko oslodzona ewentualnie (w zadnym razie nie powinny byc to herbatki rumiankowe lub z kopru wlsoskiego). Jesli dziecko przyjmuje banany, to tez moga byc, ale jesli jest to bardzo ostra biegunka, to lepiej sie z tym wstrzymac. Powodzenia i glowa do gory. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: co na biegunke 03.06.08, 13:23 duzo poić, dobra woda mineralna z podwyższona ilością soli mineralnych, których dziecko pozbywa się przy biegunce..dobrze tez działa napar z siemienia lnianego: łyzke stołową siemienia zalać wrzątkiem, poczekać do wystudzenia, odcedzić i podac..smak nieco mdły ale można wytrzymać, ewentualnie mozna dodać nieco syropu o wyraźnym smaku..tworzy "film" ze śluzu wydzielonego z ziaren na powierzchni jelit, działa osłonowo na nie, łagodzi bóle zwiazane z gwałtowną perystaltyką..pozatym skontaktować się przede wszystkim z lekarzem i zastosować zalecone przez niego leki..w okresie upałów, jakie mamy obecnie, biegunka jest szczególnie niebezpieczna dla niemowlaków..właśnie ze względu na mozliwość odwodnienia Odpowiedz Link Zgłoś
alamateuszek Re: co na biegunke 04.06.08, 13:22 Dziękuje bardzo za porady na szczęście szybko minęło pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-zosia Re: co na biegunke 04.06.08, 14:14 mojej córci jak była mniejsza pomagała na biegunkę marchewka gerbera - potem dawałam tartą marchewkę.łagodny acz skuteczny środek. Odpowiedz Link Zgłoś