czarodziejka000 06.10.08, 20:54 Na usg w 31 tc po pomiarze glowki lekarz naposal obok wyniku "dolichocefalia". czy jest tutaj ktos kto moze mi wytlumaczyc na spokojnie co to oznacza dla dziecka po urodzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
molla7 Re: dolichocefalia u plodu 06.10.08, 21:07 pl.wikipedia.org/wiki/Dolichocefalia Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka000 Re: dolichocefalia u plodu 06.10.08, 21:22 W internecie wiem co jest napisane...ale ja chce uslyszec cokolwiek od osob ktorych problem dotknal. bo tylko takie wiadomosci sa wartosciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
konarys Re: dolichocefalia u plodu 07.10.08, 13:38 Bardzo mi przykro, ale nie spotkałam się z takim stwierdzeniem. Ja na Twoim miejscu poszłabym do innego lekarza na USG.Zobaczysz co ten Ci powie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorci741 Re: dolichocefalia u plodu 07.10.08, 15:51 Dolichocefalia to nietypowy kształt główki. Może być spowodowany,nieprawidłowym zarastaniem szwów czaszkowych, u niemowlaka może być spowodowany niewłaściwym układaniem,cechami dziedzicznymi, elementem zespołu wad wrodzonych. Czyli tak naprawdę może być bardzo różnie. Warto wybrać się na usg, do specjalisty mającego doświadczenie w diagnostyce wad, on na pewno powie Ci czy to jest rzeczywiście coś nie w porządku. Sama dolichocefalia nie jest problemem. Po urodzeniu, warto dziecku zrobić USG mózgu i dać do oceny neurochirurgowi. Jak kości uciskają na mózg to wówczas się operuje. Mój synek miał też taką główkę, obserwowaliśmy to, a w miarę wzrostu kształt główki się poprawił, neurochirurg nie widział potrzeby operowania. Pozdrawiam i proszę nie zamartwiaj się Odpowiedz Link Zgłoś