Dodaj do ulubionych

Syn 21 miesięcy - czy mamy problem?

23.01.17, 22:09
Witajcie,
mój synek miał ostatnio robione badania krwi ze względu na nieprawidłowy kształt głowy (dolichocefalię). Poza tym ma stwierdzony opóźniony rozwój psycho-ruchowy, chodzi już, ale nieprawidłowo. Mamy zalecenie badań genetycznych, bez podejrzenia konkretnej choroby.
Ja sama mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy na tle autoimmunologicznym, bez podwyższonych przeciwciał.

Wyniki synka (21 miesięcy):
TSH 4,61 uIU/mL (wg labu normy to 0,38 - 7,6)
FT3 5,40 pg/ml (1,5 - 4,1) - norma prawdopodobnie dla dorosłych
FT4 1,10 ng/dl (0,65 - 2,3) - norma ponoć dla dzieci

Czy jest się czym martwić? Synek jest drobny, na ok. 10 centylu z wagą, niezbyt wysoki.
Czy możecie polecić dobrego endokrynologa dziecięcego na Śląsku?
Obserwuj wątek
    • a_imie_moje Re: Syn 21 miesięcy - czy mamy problem? 26.01.17, 16:20
      TSH w normie (ta norma naprawdę obowiązuje dla dzieci), podwyższone fT3 też u dzieci się zdarza - z tego, co czytałam - i nie jest niepokojące. fT4 tragiczne nie jest.
      Jak u niego z poziomami witamin: D3, B12? Sprawdzałaś?
      • melaku Re: Syn 21 miesięcy - czy mamy problem? 26.01.17, 16:47
        Dzięki za odpowiedź. D3 na poziomie 31,40, wit. B12 nie sprawdzałam jeszcze. Spotkałam się ze skrajnymi opiniami ws poziomu TSH i sama już nie wiem. Mamy skierowanie do endo. Co jeszcze sprawdzić?
        • a_imie_moje Re: Syn 21 miesięcy - czy mamy problem? 26.01.17, 18:45
          D3 nisko uncertain Ja bym suplementowała, lekarz pewnie przepisze jakiś preparat.
          A jakie badania robiłaś? Ferrytyna? Inne witaminy? Minerały? Toksykologia?
          • rosteda Re: Syn 21 miesięcy - czy mamy problem? 29.01.17, 17:13
            Czekajac na wizyte u endokrynologa ja bym jeszcze kilka dni przed tym terminem zrobila kontrolnie badania TSH, fT3 i Ft4, przeciwciala anty-TPO i Anty Tg oraz USG tarczycy (u lekarza z duzym doswiadczeniem robienia USG tarczycy u dzieci).
            Tak bym postapila z moim dzieckiem bo te wyniki ktore tu wpisalas nie sa bardzo dobre i dlatego warto je sprawdzic.
            Badanie powtorzyc w tym samym laboratorium zeby moc je porownac.
    • melaku Re: Syn 21 miesięcy - czy mamy problem? 09.03.17, 18:15
      Witajcie, dziękuję za wszystkie porady. Wizytę u endokrynologa mieliśmy we wtorek. Zrobiłam synkowi powtórne badania TSH, fT3 i fT4, wyszły bardzo podobnie do tych poprzednich. Przeciwciała negatywne. USG nie robiłam. Pani doktor uznała, że te wyniki są całkowicie w porządku i te normy faktycznie są odpowiednie dla wieku. Podwyższone fT3 jest również charakterystyczne dla małych dzieci. Sprawdziła małego na siatkach centylowych, obejrzała skórę, genitalia, wypytała o choroby autoimmunologiczne w rodzinie. Zachęciła do umówienia się do niej już z NFZ na kontrolę za jakiś czas. Babka pracuje na oddziale endokrynologicznym w CZD w Katowicach, więc sądzę, że ma wiedzę i doświadczenie.
    • hashitess Re: Syn 21 miesięcy - czy mamy problem? 09.03.17, 20:39
      melaku napisał(a):

> Ja sama mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy na tle autoimmunologicznym, bez
      > podwyższonych przeciwciał.
      >

możesz napisać jak byłaś prowadzona w ciąży pod kątem tarczycy?
      Jak często oznaczałaś hormony i jakie były wyniki?
      Będę wdzięczna.

> Wyniki synka (21 miesięcy):
      > TSH 4,61 uIU/mL (wg labu normy to 0,38 - 7,6)

ta norma jest bardzo szeroka.

> FT3 5,40 pg/ml (1,5 - 4,1) - norma prawdopodobnie dla dorosłych
      > FT4 1,10 ng/dl (0,65 - 2,3) - norma ponoć dla dzieci

nie wiem dlaczego FT3 to norma dla dorosłych,
      a FT4 dla dzieci.

Po przeliczeniu wyników na % normy można powiedzieć,
      że FT4 na poziomie 27% jest niskie.
      >

W Krakowie jest jakiś endo, który przyjmuje dzieci.
      W bielsku też jest endo, ale.......

> Czy jest się czym martwić? Synek jest drobny, na ok. 10 centylu z wagą, niezbyt
      > wysoki.
      > Czy możecie polecić dobrego endokrynologa dziecięcego na Śląsku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka