bomaki 30.11.03, 21:34 Lekarka stwierdziła, że mój 4 tygodniowy synek ma wodniaka jądra i że to powinno samo się wchłonąć? Czy wiecie coś na ten temat, czy przy przewijaniu powinnam kierować jego jąderka ku górze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katkun Re: wodniak jądra 30.11.03, 22:57 nic nie rób z tym jąderkiem. Wodianiki jąderek w większości przypadków same się wchłaniają, zanim maleństwo skończy rok. Przyczyną wodniaków jest nie domknięte jeszcze połączenie jąderka z jamą brzuszną.Przynajmniej tak mi mówił mój lekarz.Pozdrawiam. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
madaso Re: wodniak jądra 30.11.03, 23:06 mój synek tez miał wodniak i lekarze kazali mi jąderka kierować ku górze (podkładałam mu wałeczek z gazu przed założeniem pieluchy) niestety u nas skończyło się to zabiegiem jak mały miał ok 20 miesięcy. Kubuś miał usuwany nadmiar płynu z jąderka i jednocześnie operowaną stulejkę. Teraz to juz prawie dorosły 6 latek i wszystko jest ok. mama Kuby i Emilci Odpowiedz Link Zgłoś
granna Re: wodniak jądra 01.12.03, 07:50 Hej Mój syn miał wodniaki obu jąder i nie kazano z tym nic robić.Same wchłonęły się przed ukończeniem roku choć wyglądały mało opytmistycznie Moze 6 lat temu myślano inaczej i kto wie czy nie miało to wpływu na wchłanianie! Stulejki teraz tez nie rusza sie do 24 mca życia. Pozdrawiam granna Odpowiedz Link Zgłoś
magdunia5 Re: wodniak jądra 01.12.03, 10:36 U mojego synka wodniaka zauważyłam jak miał ok.6 tyg.Jeśli nie ma zaczerwienienia trzeba czekać i obserwować, powinien się sam wchłonąć do roku. Odpowiedz Link Zgłoś