07.05.09, 16:58
Witam córka ma ospę.We wtorek ma wycieczkę,doktor powiedziała że może
jechac.Czy może wychodzic teraz na dwór? Ospę ma od poniedziałku.Jeszcze jedno
pytanko wiem że nie można kąpac w czasie ospy to jak mam umyc ten zeschnięty
pudokrem,żeby kolejny położyc?
Obserwuj wątek
    • jutycha Re: Ospa 07.05.09, 19:58
      Mozna a nawet trzeba kapac w czasie ospy. Ja swoja starsza kapalam, mlodszej sie
      cos juz wykluwa i tez bedzie kapana.
      Do kapieli mozna dodac nadmanganian potasu i bedzie ona wtedy taka lecznicza.
      Nadmanganian obsusza troszke te krostki i dziala odkazajaco.
      A dziecko z ospa nie powinno przesiadywac dlugo we wodzie. Szybka kapiel lub
      prysznic sa jak najbardziej wskazane.
    • mwielicka Re: Ospa 09.05.09, 18:12
      My od wczoraj z ospą uncertain Corka szczepiona wiec chyba się nie zarazi ale małego nie zdązyłam i przyniósł z przedszkola. Dzwoniłam po kolezankach które to przechodziły i wszystkie mówią zeby przez pare dni nie kąpac bo krostki zmiekną i wszystko trzeba suszyc od nowa. Nie wiem sama co robic,dzisiaj nie wykąpie a jutro zobacze. Lekarz zalecal kąpiel w krochmalu.
      Ja w ciązy przechodziłam półpascca i mylam tylko okolice.Miałam ułatwione bo było to skupisko w jednym miejscu a nie na całym ciele.
      Powodzenia!!!
      • allija Re: Ospa 09.05.09, 23:59
        kąpać. Wyobraź sobie siebie wysmarowaną jakimś mazidłem, spocną,
        szczególnie jeśli jest gorączka i niewymytą.
        Nie obawiaj się rozmięknięcia, po prostu po kąpieli posmaruj krostki
        ito wystarczy. U moich dzieci wystarczało a kąpane były co wieczór.
    • a.nya Re: Ospa 10.05.09, 22:13
      możne nie tyle kąpac co po prostu umyc pod prysznicem a następnie
      najlepiej wytrzec ale nie ręcznikiem tylko delikatnie przyładac
      ręczniki papierowe.Jeżeli nie będziesz dziecka myła przez parę dni
      to możesz doporowadzic do nadkażenia krostek
      • mwielicka Re: Ospa 11.05.09, 11:51
        ja pierwszego dnia umyłam bo miał obcinane włosy(duzo krost na główce) i nie chcial załozyc nic na siebie wiec musiałam go potem wsadzic pod prysznic. drugiego dnia nie myłam.Krostek przybywa,w nocy swędzi sad chyba bede myła co drugi dzien,szybki prysznic nie zaszkodzi a lepiej sie spi smile
        • gabrielle76 Re: Ospa 11.05.09, 19:06
          Twoja córka nie powinna jechac na wycieczke bo zaraza inne dzieci, to po
          pierwsze a po drugie powinna siedziec w domu bo ospy nie mozna przeziebic, jak
          ja przeziebi to może być tragicznie, ja bym swojego dziecka nie pusciła.
          • paula0979 Re: Ospa 14.05.09, 15:02
            Popieram. Córka może zarażać do czasu kiedy krosty się nie zasuszą. A z ospą najlepiej nie wychodzić z domu, żeby jej nie przeziębić.
    • mamamarty2006 Re: Ospa 16.05.09, 20:55
      Ja kąpałam jak dopiero po paru dniach. Wcześniej tylko delikatnie podmywałam
      pupcie aby sie nie odparzyła.
      A kiedy dziecko może iść do przedszkola? Właśnie mija dokładnie 3-tygodnie od
      pojawienie się pierwszych krostek. Prawie wszystkie odpadły, ale zostały 4 na
      czole (w tym jedna największa). Oczywiście to już są tylko strupy. Czy mogę
      takie dziecko puścić do przedszkola?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka