Gość: monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 18:27 Super rady ale znalezienie produktów pochodzących z ekologicznych upraw nie jest takie proste.Ja moge liczyć na produkty z ogrodu dziadka mieszkającego na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Re: JEDZENIE DOMOWE IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.04, 21:09 Zdecydowanie jedzenie przygotowywane własnoręcznie, z produktów pochodzących z przydowowych upraw sa najlepsze dla naszych pociech. nie kazdy jednak własny ogródek posiada, a kupując warzywa i owoce w zieleniaku czy markecie nie wiemy " co w nich siedzi". super jest mieć dziadka czy babcię na wsi.super sprawą jest wogóle mieszkać na wsi - ja mam to szczęście. warto też, zaangażować się w prace na działce np. u znajomych, i zgromadzić w miarę możliwości zapasy - np. zamrozić produkty. ja, razem z moją mamą, od wczesnej wiosny do późnej jesieni uprawiamy ogródek - przy okazji milo spędzamy czas. później robimy przetwory, soki, mrozimy produkty (w miarę ubywania zapasów, wspomagam się jedzeniem dla dzieci ze słoiczków). może się komuś wydawać, że to czaso- i pracochłonne, ale nam - rodzicom, zależy przecież, by nasze dzieci odżywiane były produktami najlepszej jakości. prawda? pozdrawiam wszystkich uprawiających ogródki, w trosce o zdrowie naszych dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: JEDZENIE DOMOWE IP: 80.51.234.* 01.03.04, 12:23 Zgadzam się z tym wszystkim tylko każdy mówi o zdrowych i pewnych warzywach a niech ktoś poda kilka przepisów na obiadki dla 11 miesięcznego dziecka z podejrzeniem alergii bo już mi się pomysły skończyły Odpowiedz Link Zgłoś
archiwald4 Re: JEDZENIE DOMOWE 01.03.04, 13:02 A ja uważam, że nie należy przesadzać tylko żyć w realnym świecie. Pewnie, że fajnie byłoby żyć na sielskiej wsi i żywić się produktami własnych rąk, ale to komfort dla nielicznych. W moim mieście woda z kranu nadaje się do spożycia, warzywa i owoce kupuję zawsze u tej samej straganiarki na bazarze, mięso i wędliny w tej samej masarni, jeszcze nigdy nikt niczym sie nie zatruł ani nic mu nie było, mojemu rocznemu dziecku daję jedzenie tego samego pochodzenia i nie uważam, żeby to był błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: JEDZENIE DOMOWE IP: 193.111.166.* 04.03.04, 09:32 Masz rację Archiwald, w końcu trudno zakładać, że nasze dziecko będzie się całe życie odżywiało produktami z przydomowego ogródka. A jaka jest żywność obecnie - wiadomo - we wszystkim coś tam jest w większym lub mniejszym stopniu, wszyscy to jemy i będziemy jeść, nasze dzieci także. Niech się przyzwyczajają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: JEDZENIE DOMOWE IP: *.169-201-80.adsl.skynet.be 04.03.04, 10:47 > Ja moge liczyć na produkty z ogrodu dziadka mieszkającego > na wsi. To wcale nie jest gwarancja, ze produkty sa zdrowe. Malo gdzie w Polsce robiono badania gruntu. Niewykluczone, ze produkty z wlasnego ogrodka sa bardziej skazone niz te z nadzorowanej, przemyslowej hodowli. Nie tylko nieumiejetne stosowanie agrochemii zatruwa zywnosc, ale takze pobliskie zaklady przemyslowe (nawet te juz dawno zlikwidowane- np metale ciezkie pozostaja w ziemi 100 lat i dluzej), drogi, a nawet durni sasiedzi, ktorzy byle co spuszczaja do rowu. Pamietacie niedawny skandal w Niemczech ze skazona "ekologiczna zywnoscia"? Mysle, ze najlepiej jest nie przejmowac sie, a jesli juz, to w rozsadnych granicach. Odpowiedz Link Zgłoś