renatas4 28.01.04, 14:29 Proszę o przepis na klopsiki dla 14 miesięcznego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakel Re: jak zrobić klopsiki 29.01.04, 10:46 Mięso mielone (z kurczaka lub z indyka) połączyć z bułką tartą, posiekaną natką pietruszki. Posolić. Formować kulki i wrzucać do osolonego wrzątku. Po zagotowaniu do wrzątku dodać warzywa, takie jak na zupę warzywną. Ja kupuję mrożonkę pokrojoną w słupki (marchew, pietruszka, cebula, por). Całość gotować 40 min. Do klopsów można dodać jajko, a do wody można wrzucić pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko to w zależności, czy dziecko jest na coś uczulone czy nie. EJ Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: jak zrobić klopsiki 29.01.04, 11:50 A ja robiłam tak: 20-30 dag mięsa mielonego, odrobina soli, pieprzu, całe jajko, wcześniej podduszone na odrobinie oliwy z oliwek oraz wody i utarte na tarce z grubych oczek: marchewka, por, seler (do wyboru albo wszystko razem), bułka rozmoczona w mleku i odciśnięta, czubata łyżka kaszy manny (są dzięki niej troszkę bardziej zwarte z taką dużą zawartością pozamięsną). Do tego dodawałam albo dużo pietruszki,albo dużo koperku. Dalej to wiadomo - formujemy w kulki, gotujemy (u mnie góra 20 min.), do sosu można dodać warzywa według uznania. Albo nie dodawać ani natki pietruszki ani koperku i zrobić sos pomidorowy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_79 Re: jak zrobić klopsiki 01.02.04, 20:25 Do mięsa mielonego zawsze dodaję bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną- lepiej się trzymają, jajko i duuuużo posiekanej cebuli, sól. Wcześniej gotuję warzywa (mrożonka z torebki), do których listek laurowy, ziele ang, pieprz, sól. Kiedy klopsy gotowe- robię sos z mąki ziemniaczanej. Ostatnio zaryzykowałam i do sosu dodałam 2 duże ząbki czosnku, cieniutko posiekane- rewelacja. Dodaję go teraz do każdego sosu+ dużo cebuli(podobno gotowana cebula ma "ujemne" kalorie) Odpowiedz Link Zgłoś