madzia.k1 03.02.04, 13:55 PROSZE PODAJCIE MI JAKIŚ REWELACYJNEY PRZEPIS NA LAZANIE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienka.harrison Re: SZUKAM PRZEPISU NA LAZANIE 03.02.04, 23:09 Powiem Ci że na każdym opakowaniu makraronu do lasagne jest jakiś przepis ale oto mój, z tym że na oko: Płaty lasagne, mięso mielone, cebula, puszka pomidorów ale duża, czosnek, koncentrat pomidorowy, papryka ostra, bazylia, oregano, ser mozarella lub żółty. Mleko, masło, mąka, gałka muszkatułowa. Pieprz+sól Smażysz mięso z cebulą, aż zbrązowieje, dodajesz pomidory, czosnek, przyprawy itp i niech się to gotuje. W międzyczasie nagrzewasz piekarnik, i robisz sos beszamelowy: mieszasz 2 łyżki masła z 3 łyżkami mąki, podsmażasz i dodajesz powoli mleko aż się zrobi sos (szczerze mówiąc to chyba nie jest prawidziwy przepis na ten sos?). No i przekładasz sos beszamelowy, płaty makaronu, sos, żółty ser, sos beszmelowy itp. Posyp serem. I do piekarnika na pół godzinki. Tak jak już mówiłam ja to robię na oko. Można prościej - kupić np sos Dolmio bolognese i przekładać z makaronem. Z pozdrowieniami Jagienka & Dominik (29.11.02)styczniowe zdjęcia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=10302262 Odpowiedz Link Zgłoś
bea2003 Re: SZUKAM PRZEPISU NA LAZANIE 05.02.04, 23:35 A my uwielbiamy lasagne ze szpinakiem!!! tam gdzie inni daja mieso z sosem pomidorowy - ja daje szpinak (podduszony z czosnkiem i przyprwami, zageszczony beszamelem), beszamel tylko na spód naczynia pod makaron, a potem na wierzch (na makaron), a na to dużo sera. i juz Beata Odpowiedz Link Zgłoś