agapom1 11.05.10, 15:27 Czym sparujecie pieczywo swoim dzieciom???? Bo ja dostaje szału jak słysze różne opinie na temat masła i margaryny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majan2 Re: Smarowanie pieczywa!!! 17.05.10, 02:52 Oliwa lub sporadycznie masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 15:37 Maslem, serkami topionymi, serkami do smarowania, niczym Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 15:57 Poczytaj sporo jest na ten temat w necie. O ile u dorosłych mogą być rożne wskazania ze względu na cholesterol - o tyle u dzieci sprawa prosta jak drut - tylko i wyłącznie masło, żadnej sztucznej margaryny i mieszanek. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka273 Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 16:58 niczym poniewaz nie je w OGOLE pieczywa.Ale jakby jadl to smarowalabym maslem Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 15:55 Masłem. Można też tak jak Włosi -moczyć w oliwie np z czosnkiem -mniam. Mój tata jest chemikiem spożywczym-u nas w domu się margaryny nie kupowało Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 15:59 masłem, no i żadnych sprzecznych opinii nigdzie nie widzialam. wszędzie czytalam, ze dla dzieci tylko masło Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 16:01 Masłem oczywiście, margarynowego syfu nikt u nas nie je. Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 16:18 maslem, serkiem, niczym... dla dzieci margaryna nie odpowiednia Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 16:36 dla młodszego - masłem, serkiem topionym, białym, dżemem. dla starszego - wyłącznie pesto, ewentualnie sama oliwa. Innych nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita-90 Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 17:13 a co powiecie na maslo roslinne??? (75% zawartosci tluszczu) Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 19:32 Masło roślinne=lepsza smakowo margaryna(na to tradycyjne w zótym opakowaniu miałam chętki w ciąży plus pomidrek) Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 17:16 Masłem. Sami też masłem. Żadnej Ramy ani innego badziewia,co to koło masła nawet nie leżało.I żadna Super czy też Mega niania mnie nie przekona. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 17:56 Margaryna Zgodnie z holenderskimi zaleceniami i tak jak chyba wszyscy znajomi tubylcy Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 17:58 acha, zalezy jeszcze nie tylko czym, ale jak sie smaruje. smaruje tylko tyle, zeby "zabrudzic" chleb, nawet najlepszego masla posmarowanego za grubo bym nie przelknela Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Smarowanie pieczywa!!! 13.05.10, 21:45 tijgertje napisała: > acha, zalezy jeszcze nie tylko czym, ale jak sie smaruje. smaruje > tylko tyle, zeby "zabrudzic" chleb, nawet najlepszego masla > posmarowanego za grubo bym nie przelknela No co Ty? Świeżutki chlebek/bułeczka, troszkę jeszcze ciepłe, masełko grubiej - pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 18:34 Co pod ręką - masło, margaryna, jak braknie - majonez. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 19:07 7 lat i 2.10 m-cy glownie maslem, ale zdarzy sie ze jakims maslopodobnym smarowidlem lub smalcem ze skwarkami lub awokado lub serkiem topionym lub humusem, czekolada, maslem orzechowym lub co tam sie nada dla urozmaicenia. Odpowiedz Link Zgłoś
papiki Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 20:10 Jak córka miała uczulenie na masło to smarowałam oliwą. Ale cieszę się, że już może masło, bo lepiej się kanapkowe dodatki trzymają Odpowiedz Link Zgłoś
olifra1 Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 22:01 oczywiście, że tylko masłem. nigdy nie spotkałam się z przypadkiem,z żeby dziecku używano margaryny, ani wśród znajomych, ani wśród lekarzy (właściwie jest to chyba jedna z niewielu opinii, którą potwierdzają wszyscy lekarze z którymi ja miałam styczność, czy też moi znajomi) Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Smarowanie pieczywa!!! 11.05.10, 22:04 Niczym, dzieci się nie przyuczyły jakoś... kłade wedline i juz (co za wygoda przy robieniu kanapek do szkoły ) Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Smarowanie pieczywa!!! 12.05.10, 07:57 moje dziecko w ogole nie ruszy posmarowanego pieczywa. wcina suchy chleb i taki najbardziej mu smakuje. wczoraj zjadl kolacje miedzy godz 19-20 a po kolacji poszedl do kuchni, otworzyl szafke, wzial wielka pietke kupionego wczesniej swiezego chleba i zjadl calutka wczesniej bedac ze mna na spacerze zjadl dwie wielkie wroclawskie bulki, ktore kupilam mu w piekarni Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: Smarowanie pieczywa!!! 12.05.10, 08:10 Masło. Margaryna u nas w domu jest nieobecna- i to pod każdą postacią, jakkolwiek by ją nie nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Smarowanie pieczywa!!! 12.05.10, 08:06 odwieczny spór pomiędzy zwolennikami masła i margaryny ja stawiam na maślo, dla dziecka i dla nas zwaracam uwagę aby nie było dodatków w postaci np. karotenu oraz 82,5% tłuszczu zwierzęcego Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Smarowanie pieczywa!!! 12.05.10, 08:08 Masłem. Na margarynę moi mają długie zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Smarowanie pieczywa!!! 12.05.10, 08:25 Masło. Czasami robię sama jak mi się chce tak machać i machać Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Smarowanie pieczywa!!! 12.05.10, 08:37 Ja nie dostaję szału Smaruję masłem, bo wiem że jest najlepsze. Zwłaszcza robionym przeze mnie masłem Odpowiedz Link Zgłoś
lullanka07 Re: Smarowanie pieczywa!!! 12.05.10, 08:41 maslem bo to kupuje do domu. gdybym kupowala margaryne smarowalabym margaryna ludzie nie dajmy sie zwariowac Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Smarowanie pieczywa!!! 12.05.10, 08:53 margaryna... czasme maslem..nie dorabiam zadnej polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Smarowanie pieczywa!!! 12.05.10, 17:05 camel, ty idealny i nieomylny ojciec faszerujesz dziecko syfem?;P Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Smarowanie pieczywa!!! 12.05.10, 19:18 Masłem. I rzeczywiście jest to jedna z niewielu kwestii, w której zgadzają się wszyscy bez wyjątku znajomi lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
zonkastonka Re: Masłem 13.05.10, 13:52 ...mamy w domu do smarowania wyłącznie masło. Choć nie ukrywam, że wiele lat stosowałam Ramę. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Smarowanie pieczywa!!! 13.05.10, 15:27 a masz na ymsli margaryne czy maslo? > camel, ty idealny i nieomylny ojciec faszerujesz dziecko syfem?;P Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Smarowanie pieczywa!!! 12.05.10, 17:00 maslem, nie kupuje margaryn i innych maslopodobnych produktow z emulgatorami i innymi "cudami" Odpowiedz Link Zgłoś
upsy.daisy a jakie konkretnie masło? 13.05.10, 15:26 napiszcie jeszcze jakiej firmy masła używacie? bo jest masło i masło czasem wydaje nam się, że smarujemy masłem Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: a jakie konkretnie masło? 13.05.10, 15:46 mlekowita, bo mam blisko sklepik firmowy Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: a jakie konkretnie masło? 13.05.10, 21:38 Ja też najczęściej Mlekovita U nas są często w fajnej, promocyjnej cenie. Zawsze i wszyscy masło (mąż jakiś czas temu próbował cudów na zbicie cholesterolu, ale zrezygnował). Sprawdzam, czy ma 82% tłuszczu, a czasem, gdy podejrzanie tanie, lekko rozwijam i wącham, czy margaryną nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: a jakie konkretnie masło? 13.05.10, 23:03 Nie rozumiem. Masło to chyba masło, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: a jakie konkretnie masło? 13.05.10, 23:14 No właśnie nie...kiedyś kupiłam takie najtańsze jakie było w markecie w promocji -i było bardzo niedobre, śmierdział margaryśkiem kapkę i szybko jełczało(nie wiem co za cudo, ale pisali że masło, żaden miks). Na 100% podbarwiane, bo żółciutkie jak nie wiem co (chynba, że jż zjełcząłe) Lurpak dobry, łaciate może być, ale mlekowita taniocha w sklepiku, nawet nie 3 zeta i bardzo smaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: a jakie konkretnie masło? 13.05.10, 23:45 mniemanologia napisała: > Nie rozumiem. Masło to chyba masło, nie? > czasem napisane jest "masło" ale to najzwyklejsza margaryna, smierdzi margaryna i jest generalnie do kitu najczesciej to bardzo tani produkt my smarujemy osełką górską Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: a jakie konkretnie masło? 14.05.10, 09:38 Oooo... Hm. To mnie zdziwiłyście. Ja jak kupuję masło, to jest to masło. Nawet najtańsze. Ładnie pachnie, jak się na nim smaży, dobrze smakuje i w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: a jakie konkretnie masło? 15.05.10, 22:39 mozyna napisała: > Na maśle się nie smaży. Nie? A na czym na przykład zrobisz jajecznicę? Ja smażę na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: a jakie konkretnie masło? 15.05.10, 23:11 Są tłuszcze do spożywania na zimno i tłuszcze, które możemy podgrzewać. Masło jak i wiele innych tłuszczów podczas działania wysokiej temperatury ulega przemianom chemicznym i tworzą się niezdrowe i szkodliwe związki, w tym np. wolne rodniki. Niektórzy robią wyjątek właśnie jedynie przy smażeniu jajecznicy, gdyż białko jajka ścina się szybciej niż tłuszcze zaczną ulegać rozkładowi termicznemu. A jak ktoś woli bardziej ściętą jajecznicę? Dlatego masło dla dziecka najlepiej podawać jedynie na zimno jak również w rozsądnych ilościach. Dla osób starszych lepsze miękkie smarowidła. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: a jakie konkretnie masło? 15.05.10, 23:20 No to ja właśnie jestem ci "niektórzy", którzy na maśle robią jajecznicę Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: a jakie konkretnie masło? 16.05.10, 23:13 mniemanologia napisała: > No to ja właśnie jestem ci "niektórzy", którzy na maśle robią > jajecznicę > ja też - na maśle jest najlepsza Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: a jakie konkretnie masło? 15.05.10, 22:15 Jak lubisz smażyć na maśle to polecam też mlekowity(wychodzi jak reklama)masło klarowane, jest w wiaderku-małym i dużym - generalnie najzdrowszy tluszcz do smażenia nawet w bardzo wysokich temperaturach się nie przypala,nie jełczeje no i smaczne też. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Smarowanie pieczywa!!! 13.05.10, 20:03 Jeszcze z lekcji chemii pamiętam, że do produkcji margaryny używa się m.in. niklu- który potem w tej margarynie już zostaje... Dlatego, jeśli mam wybór, zawsze używam masła. Im mniej wysoko przetworzonego jedzenia w moim domu, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Smarowanie pieczywa!!! 13.05.10, 21:50 Najczęściej masłem, ostatnio Lurpak. Ale również margaryną Rama zapomniałam jak się nazywa ta odmiana, no ta z tymi DHEA, omega 3 czy coś takiego. Bywało, że Rama Olivio gdy trzeba było unikać białka mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaa16 Re: Smarowanie pieczywa!!! 13.05.10, 22:18 Tylko masłem, kupujemy Lurpak Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana margaryną 13.05.10, 23:21 Smaruje margaryną, bo dziecko ma skazę białkową i na masło szczególnie silnie reaguje. Używam Ramy Idea - wyczytałam, ze nie ma tam dodatku maślanki. Oliwą nie smaruje, bo nie przełknełabym czegoś takiego sama. Oliwę dodaję do obiadków. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii :) 14.05.10, 07:13 masłem,pasztetem,pasta rybną,paprykarzem,serkami.W większości przyopadków bez masła,bo na masło trzeba coś położyć,a córka nie bardzo chce wędliny,ser-woli posmarować bezpośrednio na chleb pasztetem lub czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkalis25 Re: Smarowanie pieczywa!!! 15.05.10, 07:54 u nas suchy chleb nasza pocieszka nie uznaje zadnych smarowidelek Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Głównie masłem 15.05.10, 08:44 Ale starsze, nastoletnie dzieci wolą magarynę. Osobiście mnie bardziej smakuje masło, jak mam zjeść margarynę, to wolę niczym nie smarować. Margaryna przykleja mi się do zębów i podniebienia. I jest zawsze jakaś taka ciepło-lepista. Fujjj. Tak więc na co dzień kupuję masło, a na wakcje biorę mix masła z margaryną, bo się tak nie rozpływa jak masło w cieple. Odpowiedz Link Zgłoś