mila_fiora 02.06.10, 13:39 Marzy mi się debiut cukierniczy Czy istnieje coś łatwego i zarazem smacznego do przygotowania. Ale wiecie mi trzeba " jak krowie na rowie" Za wszelkie pomysły, z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 13:43 Owszem- rafaello, ciasto ktorego sie nie piecze, szybko przygotowuje i jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 13:45 Istnieje masa prostych przepisów. Pytanie jakie ciasta lubicie. Odpowiedz Link Zgłoś
mila_fiora Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 13:55 Rafaello raczej odpada, nie lubimy kokosu w cieście. A inne to każde, byleby jakichś ciężkich mas nie miały. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 14:00 Szklanka mąki, szklanka cukru, szklanka jajek, szklanka rozpuszczonego masła (lub margaryny), szklanka maku, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać, upiec. Zamiast maku moga być bakalie, albo np. same orzechy, ale wtedy 1,5 szklanki mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 14:24 Ale z samymi orzechami może suchawe wyjść - bakalie lepsze No a z makiem - bomba, jeszcze można olejku migdałowego dodać, mniam. Chyba skoczę po mak do sklepu Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 14:17 brownies malutki-kuchcik.blogspot.com/2010/05/przepyszne- brownies-jamesa-martina.html z białą czekoladą i syropem fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,73943105,73943105.html tiramisu' (jak dla mnie ta masa ciężka nie jest ) miszmasz- marghe.blogspot.com/2009/09/tiramisu.html sernik miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/03/sernik-cytrynowy- z-bia-czekolada-i.html ciasto bardzo czekoladowe miszmasz- marghe.blogspot.com/2009/05/ciasto-bardzo-czekoladowe.html to tak na zachętę Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 14:18 kurcze, coś się z linkami porobiło. Spróbuję jeszcze raz, gdyby mi nie wyszło to skopiuj linka i wklej.. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 14:22 malutki-kuchcik.blogspot.com/2010/05/przepyszne-brownies- jamesa-martina.html miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/09/tiramisu.html miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/03/sernik-cytrynowy-z-bia- czekolada-i.html miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/05/ciasto-bardzo- czekoladowe.html teraz chyba ok Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Ciasto bez tłuszczu 02.06.10, 14:29 Oczywiście mam takie super łatwe ciasto - Uwaga - bez tłuszczu: 20 dag mąki, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 4 jajka (całe), 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub troszkę więcej - ja daję na oko), i w zależności od sezonu: 20 dag róznych bakalii, lub jabłek, lub śliwek. Cukier miksujesz z całymi jajkami, dodajesz mąkę, cukier, cukier waniliowy mieszasz dodajesz dodatki do środka lub na wierzch - piecze się w wąskiej podłużnej blaszce ok 1 godz. w temp. ok 180C (mam bez termo). Zawsze wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 14:26 Murzynek z jabłkami - przepis 1.5 szkl cukru 3 łyżki kakao 1 szkl oleju 2 szkl mąki ok. 0.5 szkl orzechów włoskich ok. 0.5 szkl rodzynek 4 jajka 1 kg jabłek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki cynamonu Oto prosty przepis - wszystkie składniki się po prostu po kolei miksuje z użyciem miksera. Trzeba tylko obrać i pokroić jabłka, które wrzuca się na końcu do gotowej masy. Wychodzi PYSZNE - jest tu na forum taka, co może potwierdzić Murzynek z jabłkami Jajka i cukier zmiksować na głądką masę. Dosypywać po trochę mąkę, proszek, sodę, cynamon i kakao i miksować, na końcu dodawać olej po trochę i miksować. Jabłka obrać i pokroić na średnio drobne kawałki, orzechy trochę rozdrobnić, rodzynki oprószyć mąką - dodać wszystko do masy i wymieszać. Całość wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (albo wysmarowanej). Piec w temperaturze 160 stopni C ok 50-60 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 najprostsze- na miare przedszkolaka 02.06.10, 16:35 mieszasz szklanke cukru, szklanke manny, szklanke maki pszennej, mozesz dosypac cukier waniliowy. Trzesz jablka na tarce z grubymi oczkami, ale robilam tez z mrozonymi jagodami czy z gotowym, ze sloika, musem jablkowym (jablka mozna wymieszac z odrobina cynamonu, jesli cchesz). Do formy na paj (natluszczonej) wysypujesz warstwe sypkiego (zmeiszany cukier, make i manne), warstwa jablek, warstwa sypkiego etc przekladaniec, az do wyczerpania produktow. Gore posypac potarta na tarce margaryna lub maslem i na godzine do piekarnika (180st). Podawac mozna na goraco, z bita smietana lub lepiej kremem waniliowym, na zimno tez dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
bochucha Re: Najłatwiejsze ciasto w świecie 02.06.10, 19:51 Nic a nic sie go nie gniecie Ciasto z piosenki Szklanke mąki cukru szklankę zaraz wsypię do miseczki potem proszku do pieczenia dodam jeszcze 2 łyżeczki i 2 jajka i na koniec pół stopionej margaryny i zamieszam tyle by sie rzeczy połączyły.. Ja to wylewam na dowolne owoce i na pół godziny do pieca Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 20:13 Refaello rzeczywiście banalne. Dla mnie najłatwiejsze są ciasta drożdżowe.Przygotować zaczyn, wyrobić, wyrobić, urośnie, owoce i gotowe. Mam gdzię taki prosty przepis na czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - poszukam i wrzucę. Nidy nie zrobiłam francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 20:34 A więc: Skłądniki: kostka margaryny - np. Kasia 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250ml śmietany kremówki (36%) 1/2tabliczka gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni do ciast Przygotowanie: margarynę rozpuścić z cukrem, ostudzić, dodać zółtka, zmiksować. Osobno ubić białka, dodać mąkę.Wszystko delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę (z lodówki - nożem posiekać na kawałki) i proszek do pieczenia. Wyłożyć na tortownić o średnicy 24 cm. Piec 50 min w 180 stopniach. W czasie pieczenia ubić mikserem kremówkę (z lodówki) ja ubijam z śmietan-fixem i cukrem waniliowym - jak kto lubi.Bita śmietana na wystudzone ciasto i gotowe. Może długo się czyta ale szybko robi i smaczne bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 20:35 Dodać wiśnie do ciasta przed upieczeniem oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Drożdżowe 02.06.10, 21:21 Tak jak poprzedniczka napisała, drożdżowe jest łatwe, szybkie i smaczne 50 dkg mąki wsypuję do miski. Do drugiej mniejszej wkruszam pół kostki drożdży i zasypuję 2 łyżkami cukru. W innym naczynku (ja mam akutat MixMaxa) mieszam szklankę ciepłego mleka, 2 jaja, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Wlewam to do drożdży i mieszam, aż się rozpuszczam, po czym wlewam zaczyn do mąki i urabiam ciasto. Odkładam do wyrośnięcia, wykładam na blachę, daję owoce i posypuję kruszonką (pół kostki stopionej margaryny miksuję z 3/4 szklanki cukru i mąki). Piecze się ok 40-45min w 170 stopniach Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: Drożdżowe 02.06.10, 21:27 posypuję kruszonką (pół kostki stopionej margaryny miksuję z 3/4 > szklanki cukru i mąki). Miksujesz ? Nie wychodzi z tego papka po prostu? Ja wyrabiam palcami. Może nie potrzebnie się ciapię ? Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: Drożdżowe 02.06.10, 22:07 mewa - to brzmi tak łatwo, że może i ja spróbuję? Ale zawsze przy drożdżowych mam pytanie: skąd wiem, że ciasto już wyrosło maksymalnie / wystarczająco i czas je dalej przerabiać? Co będzie, jeśli zacznę piec zanim wyrośnie do końca? Może to głupie pytanie, ale bardzo mnie nurtuje. i druga kwestia - czy ta stopiona margaryna zmiksowana z cukrem i mąką nie będzie taką breją, że zrobi się taka skorupa? Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: łatwy przepis na łatwe ciasto - istnieje? 02.06.10, 21:53 Polecam tiramisu, 10min. roboty a wszystkim bardzo smakuje. Z 3 żółtek i 3 łyżek cukru robimy kogel mogel. Dodać łyżkę miodu (niekoniecznie). Dodać 500g serka mascarpone (byle nie piątnica, bo się rozpłynie. Potem dodać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek Następnie układamy na dnie naczynia lekko pod kątem podłużne biszkopty (najlepsze są takie specjalne do tiramisu, ale te zwykłe Lady Fingers też się nadają) nasączone mocną kawą z dodatkiem Amaretto. Robimy więc przekładaniec: biszkopty, krem, posypać gorzkim kakao i znowu biszkopty krem i kokao. Pyszne jest! Odpowiedz Link Zgłoś