mamunia_pl 01.09.10, 11:38 dajecie swoim dzieciakom? Zastanawiam się czy oprócz wędzonej makreli, dorsza, pstrąga, łososia mogę podać dwulatkowi surowego wędzonego łososia?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: wędzone ryby 01.09.10, 11:49 nie poleca się wędzonych bo raz slone, a dwa mogą czaic się bakterie, z którymi dziecko sobie może nei poradzić ja jednak czasem podaję córce wszystkie z wymienionych przez Ciebie ryb także w wersji wędzonej nie bardzo jednak rozumiem rozróżnienie wędzonego łososia od surowego wędzonego, to w koncu surowego czy wedzonego? wędzi się surowe a nie np. gotowane ryby - z tego co mi wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: wędzone ryby 01.09.10, 12:24 Marghot - wędzenie na zimno.ciepło trzeba rozróżnić - te wędzone na ciepło nie maja żadnych cudów o można spokojnie jeść i dzieciom dawać Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: wędzone ryby 01.09.10, 12:28 ciepło - zimno, ok ale z tropu mnie zbiło to rozróznienie na surowe wedzone i wedzone (niesurowe w domysle) jednak na opakowaniach ryb wedzonych sprzedawanych w marketach mniejszych czy wiekszych nie widziałam adnotacji o rodzaju wedzenia, jakiemu ryba została poddana Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: wędzone ryby 01.09.10, 17:26 Bo w domysle jest raczej szybkie wędzenie na ciepło (a może nawet częściowo barwienie i dosmaczanie aromatem). Ryby wedzone na zimno to raczej drogie są. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: wędzone ryby 01.09.10, 17:25 truscaveczka napisała: > Marghot - wędzenie na zimno.ciepło trzeba rozróżnić - te wędzone na > ciepło nie maja żadnych cudów Oj nie. To nadal jest dość niska temperatura. Przecież nie wędzą w 100 stopniach. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: wędzone ryby 01.09.10, 17:24 marghot napisała: > nie bardzo jednak rozumiem rozróżnienie wędzonego łososia od > surowego wędzonego, to w koncu surowego czy wedzonego? > wędzi się surowe a nie np. gotowane ryby - z tego co mi wiadomo I po uwędzeniu nadal są właściwie surowe, bo wędzenie odbywa się w dość niskich temperaturach. Tak więc wędzony = surowy tylko smaczniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamunia_pl Re: wędzone ryby 01.09.10, 12:54 może się niedokładnie wyraziłam ale chodziło mi o to co truskaveczka powiedziała Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: wędzone ryby 01.09.10, 17:22 Daję niewielkie ilości jak bardzo, bardzo chce się podłączyć do mojego śniadania. Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: wędzone ryby 01.09.10, 23:53 Ja słyszałam, że odradza się ze względu na substancje zawarte w dymie - tak jak małe dzieci nie powinny jeść potraw grilowanych bezpośrednio nad paleniskiem, ze względu na dym. Ja nie daję, bo mój mały nie lubi. Czasem robię sos do spagetti z wędzonym łososiem. Widziałam kilkakrotnie informacje na opakowaniu o sposobie wędzenia. Odpowiedz Link Zgłoś