Dodaj do ulubionych

czarna herbata

06.09.10, 15:05
Dziewczyny, od kiedy mozna dawac dzieciom czarna herbate i czy lepiej unikac jej popoludniami?Czy jest wogole wskazana i zdrowa dla takiego malucha?Moj synek ma prawie 20 miesiecy, jeszcze jej nie pil i uciekam z moim kubkiem, kiedy akurat chce skosztowac cos mamowego. Pije ziolowe, owocowe ale glownie wode, czasami kawe zbozowa.
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: czarna herbata 06.09.10, 15:10
      Mój ma 22 miesiace i herbaty sam nie dostaje, ale jak chce sprobowac mojej to nie uciekam. Kilka łyków mu nie zaszkodzi.
      • carolina01 Re: czarna herbata 06.09.10, 16:01
        Dzieci po roku mogą już pić czarną herbatę ale pod warunkiem, że będzie długo parzona, tzn. co najmniej 5 minut. Na początku parzenia uwalniana jest pobudzająca teina ale po ok 5 min. od parzenia uwalniane są garbniki, które neutralizują działanie tej teiny. Wystarczy tą czarną mocną herbatę rozcieńczyć z wodą i podać dziecku. Oczywiście taką herbatę dziecko powinno pić tylko od czasu do czasu, a nie non stop.
    • budzik11 Re: czarna herbata 07.09.10, 12:38
      CytatTeina ma właściwości psychostymulujące, które pomagają usunąć oznaki zmęczenia (zarówno fizycznego, jak i psychicznego). Pod tym względem ma działanie podobne do kofeiny zawartej w kawie, tyle tylko, iż teina działa nieco wolniej, ale za to dłużej niż kofeina. Sprzyja pobudzeniu, wysiłkowi i nagromadzeniu dodatkowej energii. Niestety, ma też swoje negatywne oblicze. Przede wszystkim organizm nie jest w stanie wydalić jej nadmiaru, co po przemianie w kwas moczowy, powoduje wytrącanie się w postaci kamieni nerkowych. Możliwe jest również powstawanie kryształków w stawach rąk czy nóg, w związku z czym dochodzi do ich obrzęków i ogromnego bólu. Teina może więc być jedną z przyczyn artretyzmu oraz... anemii. Okazuje się bowiem, iż hamuje ona wchłanianie żelaza, a tym samym prowadzi do niedokrwistości. W dodatku może prowadzić alkoholików do nawrotów picia. Jeśli jest spożywana w nadmiarze, może wywoływać podenerwowanie, irytację, rozgoryczenie i niepokój.
      Tu cały artykuł: www.mojeprzepisy.pl/Artykul/herbata_-_czy_teina_jest_dobra/
      Na zdrowie wink
      Ja sama piję i dzieciom daję "herbatę" rooibos: www.herbata.info.pl/index.php?main=rooibos&menu=menu_art
      • billy-jo Re: czarna herbata 07.09.10, 12:49
        No wlasnie, jest tyle innych napojow, czemu wlasnie herbata i to do tego na dodatek zazwyczaj strasznie przeslodzona, niesmaczna. Moje dzieci (8 i 3) nigdy nie pily herbaty, posmakowaly i nie polubily, nigdy tez nie mialam zamiaru im jej podawac, nigdy nie podawano im w przedszkolach czy szkolach, takie zjawisko nie wystepuje, mowie oczywiscie o czarnej. Natomiast owocowe, nieslodzone sa ok. ale dzieciom nie daje, one nie domagaja sie, nie lubia. Do picia mleko, soki no i przede wszystkim woda.
        • joshima Re: czarna herbata 07.09.10, 20:54
          billy-jo napisała:

> Natomiast owocowe, nieslodzone sa ok.
          Ale masz na myśli owocowe, a nie sztucznie barwione i dosmaczane zmiotki w papierowych saszetkach?
          • billy-jo Re: czarna herbata 08.09.10, 10:18
            joshima napisała:

> billy-jo napisała:
            >
            > > Natomiast owocowe, nieslodzone sa ok.
            > Ale masz na myśli owocowe, a nie sztucznie barwione i dosmaczane zmiotki w papi
            > erowych saszetkach?
            >
            >Wlasnie joshima, ja mam na mysli owocowe, nie z saszetek (ale i tak dzieci ich nie lubia) mam tez na mysli czarne czy inne herbaty lisciaste, zaparzane w dzbanku itp. ale wiekszosc ludzi i tak kupuje byle jakie i takie tez podaje dzieciom.
            • joshima Re: czarna herbata 08.09.10, 11:05
              billy-jo napisała:

> Wlasnie joshima, ja mam na mysli owocowe, nie z saszetek (ale i tak dzieci
              > ich nie lubia) mam tez na mysli czarne czy inne herbaty lisciaste, zaparzane w
              > dzbanku itp. ale wiekszosc ludzi i tak kupuje byle jakie i takie tez podaje dz
              > ieciom.

Tak przypuszczałam. Chciałam wykorzystać sytuację, żeby zwrócić uwagę na jakość wink Niektórzy "miłośnicy" herbaty uważają na przykład, że produkty Liptona są świetne, albo że Saga robi wspaniałe herbaty owocowe wink
      • joshima Re: czarna herbata 07.09.10, 20:53
        budzik11 napisała:

> Teina ma właściwości psychostymulujące, które pomagają usunąć oznaki zmę
        > czenia (zarówno fizycznego, jak i psychicznego). Pod tym względem ma działanie
        > podobne do kofeiny zawartej w kawie, tyle tylko, iż teina działa nieco wolniej,
        A to ciekawe. Wszak z punktu widzenia chemii teina ma identyczną strukturę jak kofeina. Hmmm. Wobec powyższego cały artykuł wydaje się mało wiarygodny.
        • aretahebanowska Re: czarna herbata 07.09.10, 22:47
          Masz rację. Teina to kofeina, tylko z herbaty ale to ten sam związek. Specyficzna dla herbaty jest teofilina ale ona daje inne efekty, choć strukturalnie należy do tej samej grupy związków czyli puryn. Z tym kwasem moczowym to po troszę prawda, bo rzeczywiście puryny są w organizmie przekształcane do kwasu moczowego a ten z kolei może krystalizować w nerkach (lepiej) i stawach (gorzej) a także w mózgu (najgorzej). Nie bać się - to ostatnie to poważna wada genetyczna i tu picie herbaty już nic nie pogorszy bo i tak jest źle. Normalnie trochę herbatki, raz na jakiś czas nie zaszkodzi ale w dużych ilościach może być problem. Zwłaszcza jak się sporo pije albo robi głodówki, ale to chyba naszych dzieci nie dotyczy wink.
    • joshima Re: czarna herbata 07.09.10, 20:50
      >Moj synek
      > ma prawie 20 miesiecy, jeszcze jej nie pil i uciekam z moim kubkiem, kiedy akurat chce skosztowac cos mamowego.

A moja córka zaspokoiła swoją ciekawość w okolicach roku i mogę sobie pić bez uciekania do woli tongue_out Nie uważam, żebym jej krzywdę zrobiła.
    • agazagie Re: czarna herbata 08.09.10, 12:13
      Mój syn (prawie 2 lata) pije zwykle wodę ale czasem pije zwykłą herbatę. Jest ona taka cienka, że właściwie jest to lekko zabarwiona woda. Bardzo lubi. No i pije wyłącznie niesłodzone napoje (żadnych soków, herbatek owocowych i koszmarnych kubusiów).
    • deodyma Re: czarna herbata 08.09.10, 12:28
      moj czarnej herbaty nie tknie, bo jej po prostu nie lubi.
      • eelenaa Re: czarna herbata 08.09.10, 14:03
        A co z herbatą zieloną lub białą?Można ją dawać dzieciom,bo ja czarnej herbaty to nawet w domu nie posiadamsmile
        • carolina01 Re: czarna herbata 08.09.10, 15:30
          ZIelona herbata to ta sama co czarna tylko nie poddana procesowi fermentacji, zresztą jak biała tylko biała jest z pączków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka