Dodaj do ulubionych

Ile jajek?

14.10.10, 15:32
Witam,

jestem mamą alergika, rozszerzanie diety to u nas wielomiesięczna ciężka praca, ale już jesteśmy na ostatniej prostej. Synek (rok i 5 miesięcy) je już bardzo dużo rzeczy, ale jest na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Od niedawna udało się wprowadzić do diety jajko (od jakiegoś czasu wcześniej jadł samo żółtko, ale rzadko, bo nie lubi).
Synek bardzo bardzo polubił jajka, szczególnie na twardo i szczególnie białko z tego jajka (nie wiem, może nadal traktuje jako coś nowego i chce zjeść jak najwięcej). Wiem, że żółtko ma więcej wartości i staram się mu je przemycać do zupki czy zjada w jajecznicy na przykład, szczególnie, że ma lekką anemie i i tak bierze już żelazo.

Moje pytanie: ile jajek w tygodniu może jeść półtoraroczne dziecko? Czym grozi zjadanie większej ilości? Czy w białku jajka poza białkiem są jakiekolwiek wartościowe składniki?

Dodam, że ja osobiście nie lubię za bardzo jajek, ale będąc w ciąży miałam na nie ogromna ochotę i był czas że jadłam 4-5 dziennie. Tak mi się skojarzyło wink Ciekawe czy to ma jakiś związek wink
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Ile jajek? 14.10.10, 17:20
      moja ma 2,5 roku i jada sporo jajek - w omletach, leniwe z jednego jajka robie czesto, bialko tez zje samo, zoltka przemycam w kaszkach (np. do gotowanej kaszki mannej dorzucam zoltko, do bezglutenowych kaszek tez mozna dodac). Zoltko ma rzeczywiscie wiecej wartosci dla dziecka. Czasem robie np. omleta z 2 zloltek i bialka. Daje duzo jajek bo moja nie je wcale miesa.
      • wiola_wd Re: Ile jajek? 15.10.10, 03:23
        Jajka są zdrowe, mimo tego cholesterolu, który akurat dzieciom bardzo nie zagraża.
        Jeśli maluch ma ochotę na jajka niech je - u dzieci już tak jest, że jak sobie coś upodobają to mogą jeść to ciągle przez kilka tygodni, później zazwyczaj im to przechodzi i nie jedzą zupełnie, przestawiają się na inne ulubione danie - takie małe organizmy jeszcze nie wiedzą co wypada a co nie wink one same sobie to regulują bo nie mają jeszcze zachwianej wewnętrznej regulacji (chaotycznie piszę ale późna noc i ciężko mi skleić zdanie)

A co do zachcianek w ciąży - ja zawsze lubiłam buraki i jabłka, w ciąży, ok. 6-7 m-ca, będąc akurat w pracy, kupiłam sobie sok z buraka i jabłka, taki jednodniowy i zanim go do końca wypiłam już musiałam biec do toalety - wymiotowałam chyba 15 minut, myślałam, że mi wnętrzności wyrwie. Teraz córka ma 4,5 roku, jeszcze wiosną nie mogła jeść jabłek (sprawdzimy teraz jesienią znowu), zasadniczo jest alergiczką ale nie wymiotuje - jedyny wyjątek - zawsze wymiotuje po burakach! (sprawdzam raz w roku, to absolutnie mi wystarcza).
        Aha - przez całą ciążę zajadałam się pomidorami i córka od zawsze je uwielbia, pod każdą postacią. Coś chyba jest z tą ciążą i alergiami/upodobaniami u dziecka smile
        • ma_niusia Re: Ile jajek? 15.10.10, 10:26
          No to nieźle z tymi zachciankami ciążowymi wink
          Ja co do zachcianek to ja normalnie i bez ciąży miewam różne zachcianki i norma u mnie jest drożdżówka z musztardą itp wink
          A z ciązy właśnie pamiętam te nieszczęsne jajka, ja normalnie jajka jem tylko w makaronie np. Nie jem jajek gotowanych, jajecznicy, omletów, leniwych, nic takiego. Jajka jadam raz na rok na wielkanoc, czasami jeszcze raz mi się zdarzy wink A w ciąży chyba gdzieś od 6 miesiąca jadłam mnóstwo jajek w każdej formie, jak wspomniałam po 4-5 dziennie!

Nie wiem, może Młody rzeczywiście potrzebuje czegoś z tych jajek? Jeśli chodzi o żółtko to nie tyle smak co krusząca konsystencja (na twardo) go odstrasza. Ale właśnie mi na innym forum "ekspert" odpisała, że dzieci powinny jeść max 3 jajka w tygodniu. To on już w tym tygodniu zjadł na pewno ze 4 jak nie więcej. Może to dla niego nowość i tak rozsmakowuje się w niej, to bym zrozumiała, tylko martwię się, żeby mu coś nie zaszkodziło?

Ale przyznam też rację poprzedniczce - ja też uważam, że dzieci mają wyczulone organizmy i skoro je jajka to widocznie mu są potrzebne. Dodam na marginesie, że np. zna smak ciastek (bezglutenowych) i nie za bardzo chce je jeść. Ja też nie jem słodyczy - bo nie lubię. Za to jemy dużo mięsa i ryb, a Młody dodatkowo owoców (ja nie mogę bo mam alergię).

Tylko żeby z tymi jajkami nie przedobrzyć...
          • nastoletnia-mama Re: Ile jajek? 15.10.10, 21:32
            Mój syn ciągle jadłby jajka. Zjada dwa na raz i najlepiej jak bym mu gotowała je codziennie. Jak zobaczy surowe do drze się "jajo,jajo" i koniec. Ale obiło mi się o uszy, że chłopcom nie powinno się dawać zbyt dużo jajek. Ja niewiem czemu i zazwyczaj podaję małemu to na co ma ochotę-nie mówiąc tu o słodyczach itp. dziś np. zjadł całego ogórka długiego,tego szklarniowego i był bardzo szczęśliwy z tego powodu... smile
          • krolowanocy Re: Ile jajek? 16.10.10, 01:02
            ma_niusia napisała:

> Nie wiem, może Młody rzeczywiście potrzebuje czegoś z tych jajek? Jeśli chodzi
            > o żółtko to nie tyle smak co krusząca konsystencja (na twardo) go odstrasza.

Erm, ja przepraszam, to trudny problem i ja się pewnie nie znam, ale może po prostu.... rób mu na miękko?
            • ma_niusia Re: Ile jajek? 16.10.10, 10:34
              Właśnie na forum Rozszerzanie diety ekspert mi odpisała tylko, że zaleca się 2-3 na tydzień uncertain

Na miękko to dobry pomysł, tylko nie wiem czy umiem dobrze na miękko ugotować (nigdy nie gotowałam!) a słyszałam, że jak za lekkosię zetnie to niezdrowo bo może być salmonella czy tam coś, nie znam się, w życiu się nie interesowałam jajkami uncertain

No mój właśnie teżjak tylko otworze lodówkę to drze się "jajo jajo" i najchętniej zjadłby od razu na surowo wink Podejrzewam, że jakbym mu nie limitowała to jadłby codziennie po 2-3 dziennie...

A co do tego czemu chłopcom nie - podejrzewam, że chodzi o jakąś zaawartość hormonó w żółtku, ale dokładnie to się też nie znam.
    • kj-78 Re: Ile jajek? 15.10.10, 22:26
      Ja mojej daje jajko co drugi dzien, czasem czesciej - uwielbia pod kazda postacia. Moze poczytaj na rozszerzaniu diety ile jajek sie zaleca i co zdrowego jest w bialku (oprocz bialka)
    • deodyma Re: Ile jajek? 16.10.10, 08:42
      moj uwielbia jajka smazone(innych nie zje).
      smaze mu po 2-3 i wcina, az mu sie uszy trzesa.
      ja sama zawsze lubilam jajka i bywa, ze robie sobie jajecznice z 5 jaj, do tego cebulka, boczek...
      niebo w gebie.
      • my_valenciana Re: Ile jajek? 16.10.10, 16:11
        Mój synek też jadłby po 2-3 jajka i codziennie się ich domaga. Limituję, bo przecież jeszcze je naleśniki, placki, kluseczki ale też jak zobaczy to krzyczy dam jajo!
        Co do ciąży, to jedyną zachcianką jaką miałam było mleko - mogłam je pić litrami - wcześniej prawie wcale. No i co - moje dziecko ma skazę białkową - też zastanawiam się czy to nie przez mnie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka