Dodaj do ulubionych

winogrono ze skórka czy bez???

10.11.10, 17:54
Słuchajcie, już mnie trafia obieranie winogorona ze skórki. Moja mala uwielbia winogrono.
A teraz w sklepie u nasm są takie małe, pyszne bez pestek. ale zanim obiorę jej jedno, to stoi i płacze koło mnie o kolejne. sad
Nie nadążam sad
Hania ma roczek, czy ja musze jej obierac? czy to nie dotyczy tylko pomidorów???
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 18:06
      He he, też tak obierałam, nie nadążałam za dzieckiem, a teraz w ogóle nie je owoców (ma 2 lata). A obieram, podobnie jak pomidory, bo sama miałam przygodę z taką skórką w postaci rewolucji żołądkowej. Nie chciałabyś, aby dziecko wymiotowało z powodu głupiej skórki.e
    • blaszany_dzwoneczek Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 18:07
      Pomidorów już w tym wieku nie obierałam, winogrona chyba jeszcze tak. Powiem, że mam ostatnio mętlik, bo generalnie obierać winogrona trzylatce nie przyszłoby mi do głowy, ale ostatnio zaliczyła takie nocne, a następnie dzienne, rzyganie za sprawą niepogryzionych skórek od winogron, że przyznam, że na razie boję się kupować winogrona uncertain
      • mewa000 Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 18:21
        Ja swojemu dałam pierwszy raz winogrono jak miał jakieś 8-9 m-cy i nigdy nie obierałam ze skórki, wyciągałam tylko pestki
    • semi-dolce Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 19:12
      No nie żartuj, że obierasz winogrona? Do glowy by mi to nie przyszlo smile
    • zamyslona Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 19:25
      Moj 16miesieczny zuje winogrona ze skorka, po czym skorke wypluwa i domaga sie nastepnegosmile
    • leneczkaz Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 19:32
      obrałam chyba raz i straciłam zapał. Je ze skórką bezpestkowe.
    • agulle Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 19:37
      o co chodzi z tymi skórkami pomidorów?
      Winogrona moje dzieci wcinają ze skórkami od samego początku, czasem jak są takie z twardszymi skórkami to sami wypluwają.
      Pomidora też ze skórką od zawsze, jedynie jabłka i gruszki im obieram, bo oni tych skórek nie chcą jeść.
      Na działce dzieci same sobie zrywają winogrona, porzeczki, agrest i jedzą takie nie myte, nie obierane, nie cudowane, ale to nasze, nie pryskane.
    • rulsanka Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 20:03
      Winogrona są podobno pryskane straszną chemią żeby się nie psuły, więc obieranie może mieć sens. Czasami, jak mi się nie chce obierać, myję płynem do zmywania i dokładnie płuczę.
      Jeśli by to były winogrona "ekologiczne", to uważam że dziecko może je zjadać ze skórką.
    • camel_3d bez??? 10.11.10, 20:08
      o kurde..to faktycznie.. obieranie winogron ze skorki moze byc niezlym zajeciem..
      ty sie ciesz, ze pozeczek nie lubi smile)))
      • nasenna Re: bez??? 10.11.10, 20:51
        Nie wpadłam na obieranie winogron wink
        Może dlatego, że moje córki wysysyały miąż a skórkę wypluwały malowniczo. A potem zaczęły ją zjadać. Uwaga, początkowo wychodzi z drugiej strony dziecka w stanie niemal niezmienionym smile
    • frestre Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 20:31
      małe bezpestkowe nie obieram, te duże tak!
      kroję na pół i łyżeczką wydrążam
      • mamasi Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 20:51
        kurcze na to nie wpadłam a jaki szybki sposóbsmile ja swojej obieram bo samapamietam taka jedna noc gdy taka skórka usiadła mi na żołądku, brrrrr
    • minerwamcg Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 21:14
      Nigdy by mi nie przyszło do głowy obieranie winogron ze skórki... Małej natomiast owszem zdarza się wyjedzoną i wylizaną skórę wypluć. Staram się tylko nie kupować winogron bardzo "skórzastych".
      Pomidora obieram. Sama nie lubię ze skórką.
      • lullanka07 Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 21:23
        ja tez nigdy nie obieralam winogran jak i pomidorow ze skorki
        • kinmalek Re: winogrono ze skórka czy bez??? 10.11.10, 23:33
          www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,7666506,Jakie_owoce_powinny_jesc_dzieci_.html
    • budzik11 Re: winogrono ze skórka czy bez??? 11.11.10, 08:20
      Z owoców to tylko arbuza, banany i kiwi obieram ze skórki. Wszystko inne dzieci jedzą ze skórką od zawsze. Obierać winogrona?? OMG!!! Chociaż słyszałam o przypadku obierania wiśni i czereśni...
      • truscaveczka Re: winogrono ze skórka czy bez??? 12.11.10, 08:13
        A gruszki też? Bo ja osobiście nie mogę zjeść gruszki ze skórą, brzuch mnie po tym boli uncertain
        • lupa_87 Re: winogrono ze skórka czy bez??? 12.11.10, 13:34
          Winogrona jak synek był mniejszy to obierałam teraz jak ma 3 latka to już nie. Pomidory dalej parzę.
          Jedzenie winogron czy pomidorów bez skórki to przede wszystkich ukłon dla delikatnej wątroby, ale i dla żołądka.
          Z winogronami to nie, ale jak ktoś nie przerobił przyklejonej skóry pomidora do żołądka to nie wie co to za masakra jest - nikomu nie życzę.
    • bluejanet Re: winogrono ze skórka czy bez??? 11.11.10, 08:44
      W zyciu by mi nie przyszlo na mysl, ze trzeba obierac winogrona, albo myc owoce plynem do zmywania ..
      • anna090481 Re: winogrono ze skórka czy bez??? 11.11.10, 10:02
        dzięki za odpowiedzi smile
        Przestałam obierać, uffff koniec męczarni big_grin
        Tak mi mama powiedziała i tak robiłam, ale od czego jest forum big_grin Zastanawiam się dalej nad pomidorami, jednak boję się żeby jej "skórka nie staneła" smile i dalej będę obierala smile
        • beakarp pomidor 11.11.10, 10:13
          pomidora można sparzyć wrzątkiem, wtedy skórka sama zchodzi
          • agulle Re: pomidor 11.11.10, 13:21
            pytałam wyżej, ale chyba nikt nie czyta wypowiedzi tylko odpisuje.
            Dlaczego obieracie pomidory?
            • zebra12 Re: pomidor 13.11.10, 13:34
              Obieram pomidory, bo skórka przykleja mi się do podniebienia i ogólnie odbieram ją jak celofan. Nie jem pomidrów ze skórką.
        • budzik11 Re: winogrono ze skórka czy bez??? 11.11.10, 10:31
          anna090481 napisała:

Zastanawiam
          > się dalej nad pomidorami, jednak boję się żeby jej "skórka nie staneła" smile i d
          > alej będę obierala smile

Nigdy w życiu nie obierałam pomidorów, moja mam też nigdy tego nie robiła - mam ponad 30 lat, nigdy mi żadna skórka nie stanęła (co to w ogóle znaczy??), ani moim dzieciom. To bzdura, że skórka może się przykleić do żołądka (ja znam taką wersję) - żadne jedzenie nie może się do żołądka przykleić.
    • w_miare_normalna Re: winogrono ze skórka czy bez??? 11.11.10, 11:30
      Moja 2,5 roczna je bez skórek. Sama wypluwa.
    • pikka6 Re: winogrono ze skórka czy bez??? 11.11.10, 11:46
      Ale z tym stawaniem na żołądku to zabobon taki, nie ma czegoś takiego. A to że ktoś tam miał jakieś rewolucje żołądkowe po winogronie czy pomidorze to raczej zbieg okoliczności, a zaszkodziło coś innego. Pomidora obieram winogrono czasem też ale to głównie dlatego że mój syn nie lubi albo żeby babcia mogła spać w nocy w spokoju wink
      • nasenna Re: winogrono ze skórka czy bez??? 11.11.10, 13:31
        Ja obieram pomidory, bo takie jadłam od dzieciństwa i takie lubię i moje dzieci też. Skórka od pomiroda przyklejona do żołądka może dać niezłą masakrę, moja mama to przerobiła - i od tego czasu obiera wink
      • klubgogo Re: winogrono ze skórka czy bez??? 13.11.10, 13:43
        Jasne, Ty wiesz lepiej co zaszkodziło mojemu żołądkowi.
    • karro80 Re: winogrono ze skórka czy bez??? 11.11.10, 18:03
      moja zarła ze skórką i pomidory i winogrona - tj dostawała ze skórka i ją potem wypluwała, najczesciej hurtowo z kilku. Kiedyś z początku obierała, ale jak opitoliła gałąź brudnych winigron w warzywniaku jak ja robiłam zakupy i znalazłam na kurtce tylko skórki to olałam obieraniesmile
    • plusimisi Re: winogrono ze skórka czy bez??? 11.11.10, 19:22
      oj... winogrona, winogrona. Moj dziś o 5 rano zwymiotował właśnie same winogronka i dostał aż gorączki. Cały dzień nie chce jeść, tylko tosty z masłem i woda sad
      Też nigdy nie obieram, ale teraz aż się boję.
    • deodyma Re: winogrono ze skórka czy bez??? 11.11.10, 19:54
      syn winogron nie tyka w ogole, wiec nie ma tego problemu.
      jakbym miala to obierac, chyba z siebie bym wyszla i stanela obok.
    • kj-78 Re: winogrono ze skórka czy bez??? 11.11.10, 23:31
      Moja winogrona je kilogramami, uwielbia, i jeszcze nigdy jej nie zaszkodzily. Nigdy nie obieralam.
    • myelegans Re: winogrono ze skórka czy bez??? 12.11.10, 04:04
      Nigdy nie obieralam. Mylam, kroilam na pol, zeby sie nie udlawil kulka i jadl. Nawet nie wiedzialam, ze mozna obierac (robi duze oczy)
      • kaka-llina Re: winogrono ze skórka czy bez??? 12.11.10, 14:15
        Niczego nie obieram. Dziecko je wszytko ze skórką, oprócz pomidora, bo tę skórkę wypluwa.
        • katrina73 Re: winogrono ze skórka czy bez??? 13.11.10, 09:13
          nigdy nie obierałam jedynie usuwam pestki
          https://www.suwaczki.com/tickers/zem3j44jc9z019o2.png
    • zebra12 Re: winogrono ze skórka czy bez??? 13.11.10, 13:29
      Sama jem winogrona bez skórek i bez pestek. Pomidory też obieram dla siebie. Podobnie np gruszki i śliwki. Dzieciom tym bardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka