Dodaj do ulubionych

lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny...

28.12.10, 18:35
na dwuosobową kolację....
pomyślałam że może rybę z sosem kurkowym ,znajoma poleciła ,twierdzi że pyszne... Ale co do tego? jakaś sałatka?
i jaka ryba? sola (znajoma robiła z solą) czy coś innego? chciałabym zrobić rybę na patelni aby ładnie się przyrumieniła...
A może zupełnie coś innego? ostatnio tylko sushi i tagiatelle więc chciałabym coś innego a nie bardzo skomlikowanego coby za dużo czasu nie zabrało big_grin
Obserwuj wątek
    • demarta Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 28.12.10, 18:41
      sos kurkowy jest dość ryzykowny.... wystarczy, że grzyb nie halo, zgorzknieje i danie robi się nie do przełknięcia...

a co lubicie jadać, z jakiej dziedziny to danie ma być?
      • sowa_hu_hu Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 28.12.10, 18:44

lubimy włoską kuchnie ,makarony - ale chciałam zrobić coś innego tym razem... a te kurki podchwyciłam bo niemąż lubi... sama już nie wiem ,mam mętlik ,od dwóch dni przeglądam tylko przepisy w necie i już mam dosyć wink

Ostatnio też była tu jedna pani (a może nawet dwie!!!), co pod zwierzęcymi
        nikami tropiły pewną ptaszynę-jakieś takie pacynki czy cośsmile
        ledzeppelin3
        • demarta Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 28.12.10, 18:51
          kiedyś spróbowałam czegoś takiego (link nie mój, zaadoptowany kiedyś z zaprzyjaźnionego foruma - POZDRAWIAM!), każdy komu sprzedaję ten przepis chwali efekt, warto przeanalizować:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66750904,66750904,0,2.html?v=2
          • sowa_hu_hu Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 28.12.10, 18:55
            robiłam smile

ale to jednak ciężkie...
    • spacey1 Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 28.12.10, 19:15
      Wydaje mi się, że mam coś idealnego dla ciebie. Piersi kurczaka w sosie marsala, do tego brokuły z fetą i płatkami migdałów w sosem miodowo-musztardowym. Jesli ci to pasuje, podam przepis.
      • verdana Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 28.12.10, 19:20
        Jak chcesz rybke, to mozesz usmazyć solę w panierce z płatkow migdałów albo z sezamu (lepiej wymieszać sezam z mąka). Pyszne. A do tego jakąś salatkę - na przyklad z kuskusu, papryki, kaparów (albo oliwek), zielonego groszku(kukurydzy) i marynowanej dyni (może być tez gruszka, albo cebulka).
        • sowa_hu_hu panierka sezamowa 28.12.10, 19:44
          tzn mam przyprawic rybe i obtoczyć ją tylko w sezamie z mąką?
          • sowa_hu_hu spacey 28.12.10, 19:45

brzmi pysznie ,poproszę o przepis smile
          • verdana Re: panierka sezamowa 28.12.10, 22:10
            Ja nie przyprawiam ryby, sezam ma wyraźny smak. Mieszam sezam z paroma łyżkami mąki i obtaczam rybę.
        • sharpless6 Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 28.12.10, 20:37
          ze się wtrącę, ryba woli ostrą sałatkę niż słodką np kukurydza.
          • verdana Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 28.12.10, 22:13
            Sałatka z kuskusem i marynatami nie wychodzi słodka. Nie wiem jak ryba, ja wole taką od niesmiertelnej kapusty.
            Ale i kapusta moze być - pekińska, ser pleśniowy, parę pomidorków koktailowych (albo ogórek), orzechy włoskie, sos winegret.
            • hanna26 Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 29.12.10, 09:22
              A ja proponuję rybkę zapiekaną w folii. Bierzesz fileta, kropisz cytrynką, obsypujesz ziołami, na to kładziesz kawałeczki masła. Wszystko zawijasz w folię aluminiową i buch do piekarnika. Proste a pyszne. No i do tego lekkostrawne.
    • papalaya jeśli sos kurkowy 28.12.10, 19:19
      to do tego kolorowy makaron wstążki, żeberka na słodko, surówka z czerwonej kapusty
    • vivibon Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 28.12.10, 21:09
      Jeżeli masz dostęp do świeżych owoców morza - przegrzebki. Wrzucasz na chwilę na patelnię z masłem czosnkowym i po kłopocie.
    • mama_duzych_dzieci Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 28.12.10, 21:19
      Jak szaleć to szaleć - pleciony warkocz z sandacza i łososia z pierzynką szpinakową zapieczone pod beszamelem do tego mix sałat z dominującą roszponką, orzeszkami pini, pomidor koktajlowy z dressingiem winegret. ( może to pomoże - www.alepyszne.pl/przepis/warkocz-z-sandacza-i-lososia-1613)

A może polędwiczki wieprzowe z rokpolem?
    • marghe_72 Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 29.12.10, 10:46
      Kurki zostaw do makaronu smile miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/11/makaroniara-ze-mnie.html
      zrób solę albo inną rybę z pieca.
      Może z pomidorami i fetą?

do tego młody szpinak z marynowanymi pieczarkami (domowej roboty)
      • agata_abbott A propos ryby z pieca... 29.12.10, 11:14
        ... powiedzcie mi, proszę, JAK JĄ ZROBIĆ. Bo próbowałam już dwa razy (a w zasadzie to raz ja - robiłam ją zawiniętą w folię aluminiową, pod koniec pieczenia rozwijałam, i raz Narzeczony - tym razem bez folii) i za każdym razem wychodziła z tego mdła, UGOTOWANA rybna paćka. Nie wiem, co robimy źle, że to się nie przypiekauncertain
        • verdana Re: A propos ryby z pieca... 29.12.10, 21:05
          A jest rozmrożona? Zamrozona najwyżej się w folii ugotuje, nie upiecze.
        • demarta Re: A propos ryby z pieca... 29.12.10, 21:12
          z folii zawsze smakuje jak ugotowana.... ostatnio zakupiłam stelaże do grillowania ryb i jestem ZACHWYCONA smile nareszcie piekę pyszną rybkę z chrupiącą skórką mniaaam. każda wychodzi idealnie. osobiście polecam.
    • mama_duzych_dzieci lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 29.12.10, 13:25
      Powiedz jeszcze może czy to ma byc jakas super uroczysta kolacja? okazja? czy taka we dwójkę, z bliska osobą taka codzienna?
    • memphis90 Re: lubiące gotować - pomóżcie ,brak weny... 29.12.10, 20:45
      Gotuję z Nigellą ostatnio, kupiłam jej najnowszą książkę- kurczak w estragonie i kurczak teriyaki. Pycha! I szybkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka