Dodaj do ulubionych

Jakie mleko w Polsce?

02.02.11, 18:12

Dziewczyny, mam ogromną prośbę. Za 2 tygodnie przylatujemy z córką do Polski na 2,5 miesiąca. Mała jest na mm i chciałabym, aby to Polskie było jak najbardziej zbliżone do tutejszego. Czy mogłybyście zerknąć na załączony link i porównać z tym co stoi na waszych półkach? Z góry bardzo dziękuje. Pytam, bo wolałabym nie wlec 10 puszek mleka w walizce.
Obserwuj wątek
    • panna_ksiezycowa link 02.02.11, 18:14
      Tekst linka
    • anettchen2306 Re: Jakie mleko w Polsce? 02.02.11, 18:34
      Moze cie rozczaruje, moze troche przeraze smile
      Bylam w podobnej sytuacji, mieszkamy z granica, jechaliosmy z mala (wowczas 8 mcy) na wakacje do Polski. Przed wyjazdem na infolini Nestle (bo tej marki mala mleko pila) poinformowali mnie, ze odpowiednikiem tego a tego mleka w Polsce jest XX. Ja uradowana, ze nie bede pakowac osobnego zapasu mleka. No i pojechalismy z zapasem na dwie butelki. Nam miejscu kupilismy dwie paczki mleka i ... roznilo sie ono nie tylko opakowaniem sad Roznice bylo widac golym okiem: kolor, konsystencja, zapach ... Mloda glodna i za nic nie chciala tego mleka pic sad 3 dni strajkowala, plula, potem nie miala wyboru - pic zaczela ...
      Gdy dziecko jest przyzwyczajone do "swojego" mleka, juz niewielka roznica w jego skladzie moze miec wplyw na jego apetyt, zdrowie sad Tyle w kwestii doswiadczenia. Od tej pory zabieralismy i mleko i kaszki (bo okazalo sie, ze kasza Hippa w Polsce ma zupelnie inny smak i konsystencje niz w innych czesciach swiata).
    • go-jab Re: Jakie mleko w Polsce? 03.02.11, 04:26
      moja rada - sprobowac z byle jakim polskim... a noz widelec podejdzie... albo (ale to juz chyba przypuzno) - kupic pare duzych opakowan (np w costco) i wyslac do polski paczka... a tak na marginesie, w jakim wieku jest twoja mala?
    • matylda07_2007 Re: Jakie mleko w Polsce? 03.02.11, 09:43
      Jest u nas mleko gerber (w kartoniku, w puszce chyba nie), ale czy środek ten sam, pewności mieć nie będziesz. Jeśli dziecko niealergiczne, zaryzykowałabym.
      • margaretkaaaa Re: Jakie mleko w Polsce? 03.02.11, 11:08
        U nas jest chyba tylko takie mleko gerber:
        www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/gerber/produkty/mleko-modyfikowane/ctl/product/mid/1511/productid/325.aspx
        Najlepiej jak porównasz skład mleka, bo mimo tej samej firmy może się ono różnić.
        • panna_ksiezycowa Re: Jakie mleko w Polsce? 03.02.11, 17:11
          go-jab: mała będzie miała wkrótce 9 miesięcy i zależy mi, żeby to mleko miało skład jak najbardziej zbliżony do tutejszego. Jej żołądek nie najlepiej znosi zmiany.
          margarytkaaa: właśnie chodzi mi o porówananie składu, ale jakoś nie moge dotrzeć do polskich tabelek Gerbera-wysłalam do nich email.
          Dzięki.
          • annie_laurie_starr Re: Jakie mleko w Polsce? 03.02.11, 23:29
            Popatrzylam na moje opakowanie Gerber 1 - i jest troche inny sklad niz to Twoje. Ale jak wiesz "formula" w USA jest ta sama dla dzieci od 0 do 12 miesiecy, a u nas w PL sa rozne do 6 miesiaca i po 6 miesiacu. W PL bys jej podawala Gerbara 2 i moze ma podobny sklad do twojego, ale niestety nie mam go w domu zeby porownac. Mysle, ze polskie mleko Gerbera bedzie OK - podobno dzieciom smakuje.

Ja bylam z kolei w USA z corka gdy miala 7 miesiecy, a potem 12 - bez problemow przechodzila z Similac na bebiko i na odwrot.

• panna_ksiezycowa Re: Jakie mleko w Polsce? 04.02.11, 00:28
              Dziękuję. Chyba jednak uderzymy w Gerbera. W naszym przypadku Similac to wielka katastrofa, mała krztusiła sie i pluła koszmarnie.
    • syswia Re: Jakie mleko w Polsce? 04.02.11, 04:38
      Bylam w takiej samej sytuacji jak Ty - uzywalam mleka Nestle Good Start (w Kanadzie). Na infolinii powiedziano mi, ze w Polsce odpowiednikiem mleko Nestle NAN, aczkolwiek te mleka roznia sie minimalnie smakiem i skladem na kazydm z rynkow. Doradzono mi stopniowe mieszanie - tak jak przy przechodzeniu na "wyzszy stopien" mleka. Wzielam ze soba 2 puszki i najpierw dodawalam po trochu tego polskiego mleka a potem coraz wiecej. Uwaga na marginesie. Kanadyjskie lyzeczki maja pojemnosc, ktora miesza sie z 60 ml wody. Te polskie sa o polowe mniejsze. Moj maly przyzwyczil sie pieknie - na tyle pieknie, ze przywiozlam polskie mleko ze soba do Kanady - wychodzilo o wiele taniej.
      • setim Re: Jakie mleko w Polsce? 04.02.11, 20:31
        polecam Enfamil

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka