Dodaj do ulubionych

Sposoby na ości rybie.

06.03.11, 16:24
Dziewczyny, wszystkie piszecie na jakie sposoby przyrządzić rybkę, ale żadna nigdy nie wspomina jak pozbywa się tych przeklętych ości z ryby. Przyznam, że to moja udręka i z ich powodu nie podaję tak często ryby dziecku, jak powinnam. Nie znam innego sposobu na ości niż dłubanie nożem w tej rybie i wybieranie kawałeczek po kawałeczku i sprawdzaniu czy aby jakiegoś maleńkiego ościa nie ma. Zanim podam dziecku rybę muszę tak minimum pół godziny siedzieć i wybierać te ości. Dziecko ma 22 miesiące. Podpowiedzcie mi coś, bo może są prostsze sposoby na te ości!
Obserwuj wątek
    • count_zero Re: Sposoby na ości rybie. 06.03.11, 16:36
      Kupuj filety i sprawdzaj palcami czy jakaś ość nie została. Jeśli tak, wyciągnij pincetą.

Ja sama filetuję ryby, ale rzeczywiście to jest niewdzięczna robota. Trzeba mieć dobry nóż (ostry i giętki) i jako takie pojęcie o rybiej anatomii (przychodzi z czasem).
    • i_love_my_babies Re: Sposoby na ości rybie. 06.03.11, 18:50
      kupuję filety
    • franczii Re: Sposoby na ości rybie. 06.03.11, 23:00
      Grzebac bedziesz zawsze. Jedyne co mozna zrobic to kupic rybe mniej oscista lub taka co nie ma tych malutkich niewidocznych osteczek. Wydaje mi sie ze morskie sa mniej osciste. Poza tym lepiej wybierac rybe taka o wadze ok 1 kg bo mniejsze maja osci male. Ja kupuje 1 kg dorady, labraksy i kiedy sa malutkie to osci trudno sie doszukac i wszystkie wybrac a kiedy maja ok. 1 kg to zadne ostki sie nie schowaja. Morszczuki nawet mniejsze uduszone lub upieczone w calosci tez dosc latwo z osci obrac, maja tylko taki ostroslup w srodku. Lub kupowac filety wyciete z duzej ryby np: miecznika, rekinowatych np. kolen ma bardzo malo osci i jest bardzo delikatny.
    • joanna.pio Re: Sposoby na ości rybie. 07.03.11, 08:40
      jak nie chce mi się dłubać w rybach - mielę rybę i robię np. pulpety rybne.
      • lola211 Re: Sposoby na ości rybie. 07.03.11, 09:27
        To wlasnie mialam napisac-najprosciej zmielic i zrobic kotleciki rybne(bardzo smaczne).
        Kupuje filety i praktycznie w nich nie ma osci - moze akurat w tych gatunkach ktore wybieram.
        • ach1983 Re: Sposoby na ości rybie. 07.03.11, 17:16
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mam pytanie co do tego mielenia ryby- czym zmielić rybę? Malakserem, czy maszynką do mięsa... Po tym dokładnym mieleniu już bez obaw mogę podać bez dodatkowego sprawdzania?
          • lola211 Re: Sposoby na ości rybie. 07.03.11, 17:36
            Mielę maszynka do miesa i nic juz nie sprawdzam.
            • joanna.pio Re: Sposoby na ości rybie. 07.03.11, 20:25
              Ja też mielę w zwykłej maszynce. Nie ma szans, by ości się uchowały. Jak zmielisz malakserem będziesz miała rybi pasztet wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka