joanna100-19 28.04.11, 13:20 Autor zapomniał tylko dodać, że te "ekologiczne: warzywa są znacznie droższe a i dostęp do nich utrudniony. obecnie zdrowa żywność: warzywa, mięso,owoce stały się towarem luksusowym, a powinno być raczej odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogrodnik08 Re: Ekologiczne warzywa 04.05.11, 13:41 To nie jest takie proste. Uprawa warzyw ekologicznych jest znacznie bardziej skomplikowana, pracochłonna i droższa. Ponieważ nie stosuje się sztucznych nawozów plony sa również mniejsze. Wiele prac wykonuje się ręcznie. W tej sytuacji nie może być taniej. Od dłuższego czasu korzystam z dostaw wspaniałych warzyw i owoców ekologicznych oferowanych przez firmę vegebox /www.vegebox.pl/. Nie wydaję krociowych sum, bo zamawiam tylko tyle, ile jest mi potrzebne i nic nie marnuję. Warzywa trafiają do mnie tego samego dnia, którego są zbierane. Jestem bardzo zadowolona i polecam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna100-19 Re: Ekologiczne warzywa 21.06.11, 13:11 a co do użytkownika ogrodnik08, to fajna reklama, ale jeśli 100 zł za garstkę warzyw nie jest dużą sumą, to przepraszam, ale chyba pomyliłam kraje i mieszkam w innym niż Pan(i) Odpowiedz Link Zgłoś
jaad33 Re: Ekologiczne warzywa 09.05.11, 15:15 >Warto też zwrócić uwagę, że kupując żywność z najbliższego otoczenia, wspieramy lokalny handel i gospodarkę. Prawda. Tylko gdzie mam kupić taką żywność w mieście? Na bazarki przyjeżdżają handlarze, biorący towar od hurtowników. A hurtownicy - zewsząd, gdzie taniej, z Chinami włącznie. >WSPOMNIENIA Z PODRÓŻY.... Nasi rolnicy nie stosują wszak sztucznych nawozów, modyfikowanych nasion, opóźniania dojrzewania i konserwacji do transportu... I sadzą wyłącznie w zdrowej, nie skażonej zanieczyszczeniami ziemi - sam widziałem, jadąc autostradą. >...objęta specjalnym nadzorem (mająca certyfikaty) Nadzór sprawdza, czy zawartość substancji szkodliwych nie przekracza ustalonych norm. Co nie znaczy, że ich tam nie ma. A co do certyfikatów - no cóż, mam własne zdanie na ten temat. Bez przesady z tą ekologią. Odpowiedz Link Zgłoś
akonita Re: Ekologiczne warzywa 10.06.11, 16:52 u mnie w miescie nie ma szans kupic ekologiczne warzywka,a dla dziecka zaplacilabym kazda cene za nie Odpowiedz Link Zgłoś
joanna100-19 Re: Ekologiczne warzywa 21.06.11, 13:07 no to tak to jest jasne, ja również chciałabym dla swojego jak najlepiej. Tylko jak dla mnie jest to trochę niesprawiedliwe, że jak ktoś ma pieniądze to może sobie pozwolić na kupowanie zdrowych warzyw, a jak nie to niech kupuje te chemiczne, jego problem, ze go nie stać na inne.Co innego luksusowa żywność, a co innego podstawowe warzywa , które właśnie stają się towarem luksusowym. Cena koszyczka warzywek, które starczy może na dwa obiadki w gospodarstwie ekologicznym to ok 100 zl !! a Nie samymi warzywami człowiek żyje. Fajnie, że powstają gospodarstwa ekologiczne, ale to właśnie wszystkie powinny takie. Odpowiedz Link Zgłoś