Dodaj do ulubionych

Tort urodzinowy

03.05.11, 13:03
Juz 2 lata temu pieklam tort na urodziny dla syna wtedy 3letniego i dostalam mnostwo dobrych rad u Was i dzieki temu moj debiut tortowy zaliczam do udanych. W tym roku znow chce upiec tort i mam inne problemy.
Po 1 jest problem blachy. Tu gdzie mieszkam znalazlam najwieksza sr. 30cm. Na ile osob wystarczy?
Po 2 Ta blacha 30 cm jest nieotwierana z boku,obawiam sie ze biszkopt z niej bedzie trudno wydostac. Czy slusznie sie obawiam? Najwieksza otwierana to 28cm, (ja mam 26 i to w niej pieklam 2 lata temu ale bylo nas mniej)
Po 3 Uzywalyscie moze preparatu dr Oetker do biszkoptu? Warto czy lepiej piec samej?
Obserwuj wątek
    • pkozowska Re: Tort urodzinowy 04.05.11, 10:36
      Wszystko zależy od kawałków na jakie pokroisz tort i ilości gości. U mnie było około 16 gości dorosłych i 7 dzieci i wystarczył tort jaki upiekłam w formie 24 cm. Fakt że piekłam biszkopt i wyszedł bardzo wysoki, także nawet na cztery razy udało mi się przełożyć go owocami i bitą śmietaną. U mnie tort jadły głównie dzieci, dla dorosłych były mniejsze kawałki. Także moim zdaniem 30 napewno ci wystarczy chyba że zapraszasz 100 gości smile lub dorośli bardzo lubią torty. Moim zdaniem nie masz co kupować sztuczności do tortu. Biszkopt jest bardzo prostym ciastem i napewno ci wyjdzie. Piecz według tego przepisu a na 100 % ci wyjdzie. Pamiętaj nie otwieraj piekarnika zanim biszkopt nie ostygnie smile Powodzenia.
      www.przepisy-dla-dzieci.pl/Receipe/Details/3a7a8f6f-0a56-4737-b439-8f9c3b79e313
    • edit38 Re: Tort urodzinowy 05.05.11, 18:35
      1. Nie potrafię Ci odpowiedzieć
      2. Raczej nie powinnaś mieć problemów z wyjęciem biszkoptu. Ja właśnie wczoraj piekłam "na próbę" biszkopt w misce metalowej (chcę córce zrobić tort lalkę i chciałam właśnie wypróbować czy nie będzie problemów z wyjęciem biszkopta z miski bo nie chce mi się bawić z wycinaniem kółek różnej wielkości)
      3. Nigdy nie używałam tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka