Dodaj do ulubionych

Jakieś pomysły na zdrowe obiady..

17.01.12, 20:27
podrzucicie? Mąż leczy się już rok z powodu wrzodów, od paru dni cierpi strasznie, mam dwoje małych dzieci średnio wymyślatych przy jedzeniu. Potrzebuje pomysłów na zdrowe , najlepiej beztłuszczowe obiady dla całej rodzinysmile No i fajnie by było, gdyby dało się przygotowac "na zapas", bo w weekendy jestem całe dnie na uczelni i chłop sam musi sobie zrobic to, co ja przygotuję. A potrafi niewiele... spaghetti, gulasz, kurczak pieczony, kotlety z piersi kurczaka i to tylesmile
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 17.01.12, 20:29
      zupy
      niskotluszczowe, lekkostrawne, pelne warzyw i latwe do odgrzania
      zupa o tej porze roku zarcie w zasadzie idealne

• kali_pso Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 17.01.12, 20:31

Gotowane mięso( kurczak, indyk) + warzywa na parze
    • estragonka Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 17.01.12, 20:38
      wszystko wrzucaj do parowara .... u mnie to = zdrowe. tylko nie idzie mi w parze to ze kurczaka kupuje czasem pedzonego hormonami uncertain
    • mruwa9 off topic 17.01.12, 20:40
      jesli od roku leczy wrzody, to sugeruje ponowna konsultacje lekarska, bo byc moze leczy nie te chorobe, co trzeba...wyslij go do lekarza. Glupio zostac wdowa w mlodym wieku...
      • ella_nl Re: off topic 17.01.12, 21:25
        mruwa9 napisała:

> jesli od roku leczy wrzody, to sugeruje ponowna konsultacje lekarska, bo byc m
        > oze leczy nie te chorobe, co trzeba...wyslij go do lekarza. Glupio zostac wdowa
        > w mlodym wieku...

A jaką Ty chorobę sugerujesz?
        • mruwa9 Re: off topic 18.01.12, 00:21
          Jakakolwiek i niekoniecznie raka, jesli o to ci chodzi. Moze byc kamica pecherzyka zolciowego (ktora moze sie powiklac zapaleniem trzustki, calkiem ciezka choroba),wrzody moga ulec perfoacji (choc wtedy objawy bylyby baardzo ostre). mam tylko na mysli to, ze jesli facet cierpi, mimo leczenia , od roku, to albo cos jest nie tak z leczeniem, albo z diagnoza.Chyba, ze to choroba Crohna, czy tym podobne, wtedy doopa zbita..
          Tak czy owak warto by sie lekarzowi pokazac.
    • izabellaz1 Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 17.01.12, 21:32
      Leczy się od roku na wrzody i od kilku dni cierpi strasznie?
    • amulka1987 Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 17.01.12, 22:19
      Tak, rok temu zdiagnozowano te wrzody, było leczenie i spokój bardzo długo. Po imprezie w zeszły weekend głupi wypił kilka piw no i teraz cierpi. Znowu te same leki, ta sama kuracja,ale czeka na efekt. Póki co tabsy, musli i siemię lniane. Dlatego postanowiłam zmienic naszą dietę prawie zdrową na zupełnie zdrową, o ile to możliwe. Zup właśnie prawie wcale nie toleruje- musi byc mięso na obiad, ja z kolei zupy ubóstwiam a mięso mogłoby dla mnie nie istniec. Dzieci różnie- ale niechętnie próbują nowych potraw.
      • hellulah Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 18.01.12, 00:55
        Jesteś pewna z tym musli? Prawdziwe musli jest ciężkostrawne.

Dieta hodowców wrzodów nie jest taka zdrowa-zdrowa, jest specyficznie zdrowa. Wiele super zdrowych dla ogółu rzeczy jest zakazane, jak np. ciemne pieczywo, jogurty.

Teraz skoro jest obostrzenie to ryż biały, gotowane (najlepiej na parze) warzywa, białe pieczywo z odrobiną masła, słodka śmietana (ale masło, śmietana po kilka dniach - najpierw sorry ale ryż plus warzywa), mięso chude (nawet schab wieprzowy, kurczak, indyk) ale gotowane na parze.

Same tabletki nic nie dadzą, jeśli nie zastosuje diety teraz a na zaś nie zmieni stylu żywienia sad

Pomysł na teraz: ryż - dla męża czysty, ewentualnie z dodatkiem odrobinki słodkiej śmietanki, dla reszty z tartym, zapiekanym jabłkiem i przyprawami i sosem z jogurtu i śmietanki;
        - ryż i schab gotowany na parze, dla męża mięso lekko oprószone cieniem ziół prowansalskich czy podobnych, dla reszty z sosem np. na bazie jogurtu albo innym, warzywa gotowane na parze;
        - pulpety z mięsa gotowane, znowu - dla reszty np. w sosie pomidorowym, do tego kluseczki lane (niekoniecznie ok, ale niech tam), a mąż pulpety wcina bez sosu, marchewka gotowana dla męża, dla reszty coś surowego.
      • hellulah Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 18.01.12, 01:05
        Na dłużej: jak już mięso, to na parze, albo pieczone w rękawie/folii bez dodatku tłuszczu i chude; warzywa długo, długo raczej z pary, a jak surowe, to nie wszystkie; pieczywo dobrej jakości, ale białe; nic ewidentnie kwaśnego, ostrego, lodowatego, gorącego; 5 posiłków dziennie, małe porcje; kawa do wąchania, albo słabiutka z ekspresu (podobno lepsza niż rozpuszczalna).
      • moofka Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 18.01.12, 08:28
        amulka1987 napisała:

Dlatego postanowiłam zmienic naszą dietę prawie zdrową na zupełnie zdrową, o
        > ile to możliwe. Zup właśnie prawie wcale nie toleruje- musi byc mięso na obiad

no jak musi byc
        to juz trudno
        a jak dotychczas wygladala ta prawie zdrowa dieta?
        bez tej wiedzy trudniej troche cos wymyslic 'nowego'

> , ja z kolei zupy ubóstwiam a mięso mogłoby dla mnie nie istniec. Dzieci różni
        > e- ale niechętnie próbują nowych potraw.

• rosapulchra-0 Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 18.01.12, 11:50
        Jestem wrzodowcem (po perforacji) i wiem, że jednorazowo kilka piw aż takich objawów nie daje. Niech się lepiej mąż do lekarza wybierze i jak na spowiedzi powie, czym tego wrzoda żywił..
    • amulka1987 Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 18.01.12, 10:53
      Helluha dziękuję serdecznie! Właśnie o to mi chodziło, bo nie bardzo wiem, jak się zabrac do mięsa gotowanego lub na parze. Będę jeszcze szukac w necie, ale jak macie jakies pomysły jescze to piszcie- skorzystam na pewno. Mąż jest pod stałą opieką gastrologa i lekarza rodzinnego, miał robione kompleksowe badania w szpitalu więc jestem pewna, że to tylko wrzody. Pic nie powinien, a jak to chłop czasem lubi piwko łyknąc przed tv. Ostatnio popił na imprezie i stąd te bóle. Dziś już poszedł do pracy i czuł się dobrze. Nie mniej jednak dieta musi byc, i chociaż mąż ubolewa nad tym, bo uwielbia mielone , schabowe, zraziki itp, to jednak nie mogę patrzec na niego jak cierpi. Dziękuję wam bardzo!
      • imasumak Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 18.01.12, 11:57
        Nie musi być gotowane. Może być duszone bez tłuszczu i wcześniejszego podsmażania.
        • amulka1987 Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 18.01.12, 13:59
          Zapisałam go na jutro prywatnie do gastrologa, zobaczymy. Dzwonił z pracy, że znów ledwo żyje, brzuch ciągle go boli. Ktoś wyżej napisał, że też cierpi na wrzody... jakieś wskazówki?? Bardzo gorąco proszęsmile Mąż ma słabośc do mięsa grillowanego, kiełabacha, szaszłyki w domu też sobie robi, ale tylko kiedy ja jestem w szkole, bo wie, że bym mu nie pozwoliła. Podpalał też po diagnozie, a miał rzucic bo palił nałogowo...
    • klaviatoorka Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 18.01.12, 16:31
      w czasie zaostrzenia objawów MI osobiście bardzo służyły jabłuszka pieczone w mikrofali- jabłko na cwiartki i 2-3 min na max mocy. To w przypływie chęci na słodycze i deserki..
      Poza tym parowar- kurczak, ryba z brokułem, selerem , marchwią oraz ziemniaczki oprószone ziołami- obiady
      Kasza kukurydziana na mleku, miód . Makaron z polewą -odrobina jogurtu ze zmiksowanymi jagodami lub bananem,czasem pierogi z jagodami z zamrażarki- kolacja
      Biały ser z miodem i bułką wrocławską- śniadanie
      Wybacz, że nie po kolei
      Nie bardzo to zdrowe, bo przecież bez surowych warzyw i owoców- dla mnie to był koszmar tej kuracji, kilkakrotnie próbowałam coś przemycic do żołądka, ale on się buntował smile
      Najważniejsze jest picie- herb owocowe i ziołowe, duże ilości
      Powodzenia
      • hellulah Re: Jakieś pomysły na zdrowe obiady.. 19.01.12, 15:57
        Zgodzę się ze wszystkim, tylko nie ten miód i nie jogurt.

Zresztą co innego zaostrzenie objawów i wtedy dieta powinna być ostra to znaczy ultrałagodna smile

Potem można wprowadzać kolejne składniki. Ale miód (słodki) oraz kwaśne jogurty, śmietana nie są zalecane przy zaostrzeniu objawów (ja miałam zapalenie żołądka i dwunastnicy, nie jestem lekarzem, ale mówię jaką dietę mi zalecano i co pomagało). Być może tobie klaviatoorka to nie szkodzi, ale ja znam inną zasadę. Nic słodkiego i nic z kwaśnych nabiałów, w ogóle w ciężkich stanach bez nabiału.

Mam fajne garnki silikonowe, nie wiem, czy ja zalinkuję, nie wytną, że spam. Piekę w nich mięso w sosie własnym, bez dodatku tłuszczu. Pewnie można by tak piec w rękawie foliowym. Zamiast papryki, czosnku łagodne zioła. Dużo gotuję na parze. Prawie wcale od kilku dobrych lat (od pierwszego ataku choroby) nie smażę - sporadycznie, i to raczej coś takiego jak racuszki itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka