Dodaj do ulubionych

Lubicie szpinak?

16.02.12, 14:31
Osobiście lubię. Ostatnio, z kilkukrotną powtórką zrobiłam spaghetti szpinakowe z orzechami. Pyszne, nawet moje dzieci, które nie przepadają za szpinakiem, w tym zestawie jedzą z przyjemnością. Makaron tradycyjnie gotowany, do tego szpinak, pory i orzechy włoskie smażone krótko na gorącym oleju. Przyprawy dowolne. Plastry mozarelli mile widziane plus starty żółty ser. Polecam i smacznego życzę.
A może macie jakieś fajne przepisy na szpinak?
Obserwuj wątek
    • chipsi Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 14:35
      Ja smażę kurczaka (pokrojona pierś), dodaje cebulę, czosnek i szpinak właśnie, zalewam to śmietaną, dodaje odrobinę żółtego sera, przyprawiam solą i pieprzem i gorące wylewam na makaron. PYCHA!
    • marzeka1 Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 14:36
      Pasjami smile od zawsze, w przedszkolu byłabym jedynym chyba dzieckiem, które bez problemu zjadało zieloną breję i jeszcze podbierało z talerza innych dzieci.
      Uwielbiam makaron ze szpinakiem, pychota.
    • gryzelda71 Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 14:36
      Powiem szczerze,że jest bez smaku.Po dodatku czosnku,serów,i innych przypraw jadalny.Ale sądzę,że i trawa z takimi dodatkami byłaby spokosmile
      Serio mam do niego taki stosunek.Ale używam czasem.
    • myszmusia szpinakowe gnocchi 16.02.12, 14:37
      moja ulubiona postac szpinaku. zamiast ricotty biore ser taki jak na leniwe, ale ty poza pl pewnie ricotte wolisz kupic
      www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-7791_szpinakowe-gnocchi-z-sosem-pieczarkowym.html
    • gazeta_mi_placi Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 14:38
      Nie przepadam, ale zjem, na czosnku z serem żółtym roztopionym na zewnątrz.
    • rosapulchra-0 I rodzynki!!! 16.02.12, 14:38
      Rodzynki do tego zestawu!
      • aneta-skarpeta Re: I rodzynki!!! 16.02.12, 16:39
        rodzynki sa okropnetongue_out
        jeszcze takie suche to jak cie moge, ale takie juz odmoczone, wyglądają jak pociete napęczniałe dzdzownice

smacznegotongue_out
    • 18_lipcowa1 Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 14:38

> A może macie jakieś fajne przepisy na szpinak?

Ja faszeruje nim jakies ciasto francuskie, musze makaronowe, lub tradycyjnie jem z makaronem.Kocham szpinak.

A jak robisz ten z porami i orzechami?
      Po prostu wszystko razem na patelni i na makaron.?
      • rosapulchra-0 Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 14:42
        Orzechy krótko smażę w głębokim oleju, bardzo krótko, odcedzam i do tego oleju wrzucam pory i szpinak. Czekam aż zmiękną i łączę z makaronem, orzechami i rodzynkami. Dodaję odrobinę soli i pieprzu. Nic poza. Smakuje bosko. Proporcje dowolne w sumie.
    • dorota.alex Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 14:40
      Podsmażyć dużo czosnku. Liście szpinaku + liście młodej pokrzywy, pół na pół, - przelać wrzątkiem na sicie, wrzucić na patelnię do tego czosnku i poddusić przez chwilkę. Doprawić solą, pieprzem i cytryną. Przeżywam katusze gdy muszę nałożyć na kilka talerzy - a nie tylko na MÓJ smile
      • aqua48 Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 14:44
        Bardzo lubię, od dzieciństwa. Zawsze z czosnkiem i jajem. Jako farsz do naleśników, z parówką w środku, zapieczone pod beszamelem. Z makaronem i serem. Teraz lubię też tartę szpinakową z boczkiem.
        U mnie w domu jak pojawiało sie w garnku coś zielonego to dziecka sie cieszyły, o fajnie, szpinak będzie.Nawet mąz po traumie przedszkolnej breji nauczył sie jeść ze smakiem.
    • yenna_m Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 14:43
      uwielbiam smile
    • e_r_i_n Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 15:02
      Lubię.
      Robię sos do makaronu z kurczakiem i suszonymi pomidorami.
      Albo tartę z ricottą i szpinakiem.
      I naleśniki ze szpinakiem.
      Moje Młode też lubi, ale tylko wersję zrobioną przeze mnie smile
    • imasumak Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 15:32
      Wszyscy lubimy, łącznie z moim mężem, który szpinak zaczął dopiero jeść po zapoznaniu się z moją kuchnią smile
      Robimy tartę ze szpinakiem, suszonym pomidorami i fetą, naleśniki i omlet, makarony również, zapiekany z rybą smile.
      A czasem po prostu zasmażany na maśle z cebulą, czosnkiem i śmietaną, do tego ziemniaki, jajko sadzone i kefir smile
    • paulka25 Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 15:35
      Lubię bardzo. Rodzinka też. Najczęściej jemy nalesniki ze szpinakiem albo makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym z dodatkiem wędzonego łososia. A jak mam fantazje i czas to robię lazanie ze szpinakiem i kurczakiem.
    • nglka Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 15:44
      Szpinak podobnie jak krewetki - trzeba umieć zrobić, by smakowało.
      Lubię - ale nie każdy. Bardzo łatwo go zepsuć. Np szpinak zrobiony przez moją mamę oraz teściową - jest niejadalny tongue_out
      • hanalui Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 18:44
        z nglka napisała:

> Szpinak podobnie jak krewetki - trzeba umieć zrobić, by smakowało.

A coz tu do robienia z krewetkami??? surprised?
        Najlepsze takie z maselka podduszone przez kilka minut...nic im wiecej nie trzeba - mowie oczywiscie o swiezych a nie o jakims mrozonym shicie
        • imasumak Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 21:28
          hanalui napisała:

Najlepsze takie z maselka podduszone przez kilka minut...nic im wiecej nie trzeba

O tak, ale jeszcze trochę czosnku smile
        • nglka Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 22:44
          hanalui napisała:

> A coz tu do robienia z krewetkami??? surprised?

Kiedyś też myślałam, że nic specjalnego, dopóki nie odwiedziłam restauracji Trattoria Toscana.
          • nglka Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 22:46
            jestem wielbicielką krewetek serwowanych w każde postaci - prócz tych w TT, wióropodobne, bezsmakowe coś, śmierdzące rybą, nawet nie krewetkami [nie, nie były zepsute, były za długo gotowane]
    • angazetka Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 16:26
      Uwielbiam i nawet rozważam, czy by dziś nie zjeść na kolację, jako przeciwwagę dla pączka.
    • aneta-skarpeta Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 16:38
      uwielbiam

nie mialam traumy szpinakowej, bo w zasadzie nikt mnie nim w dziecinstwie nie męczył, ale kojarzył mi sie z rozpackaną trawą

od kilku lat jestem nim zachwycona
    • agni71 Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 16:51
      Lubię. Najczęściej jem jako dodatek do ziemniaków puree, jajka sadzonego, marchewki na ciepło we własnym sosie i kefiru.

Przyrządzam albo tradycyjnie z czosnekiem, albo z białym winem.

Z winem robi sie tak:
      cebulki szalotki posiekane i posypane łyżeczką cukru (ja daję zwykłe cebule) trzeba zrumienic na oliwie z masłem. Następnie do tego dolewa sie 125 ml bialego wytrawnego wina (może byc pólwytrawne), odparowac przez 3 minuty. Zalać 125 ml bulionu, dodać świeży zielony groszek (niekoniecznie) i szpinak. Dusić przez chwilę, doprawic solą, pieprzem, dodać łyżeczkę soku z cytryny.
    • guderianka Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 17:21
      Lubimy i jadamy- znaczy się my i dzieciaki-w wersji makaronowej - nie daję orzechów-ale mięso (kurczak podsmażony z cebulką), czosnek, śmietana albo sos śmietanowo-musztardowy- duuużo sera-makaron spaghetti albo penne. Znika w mngnieniu oka wink
    • a.va Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 17:31
      Uwielbiam i jemy często z makaronem albo w zapiekance.
      A może ktoś ma wypróbowany przepis na drożdżówki ze szpinakiem? Kupuję takie w drodze do pracy i pyszne są, chciałabym umieć zrobić.
    • volta2 Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 17:48
      tak, u nas wszyscy lubią szpinak

ale robimy go jako warzywo do obiadu, zamiast buraczków, sałaty czy marchewki, nigdy nie jest składnikiem jakiegoś dania makaranowego czy naleśnika.

a robię tak, że gotuję kilka pęczków szpinaku(u nas można kupić tylko świeży, jest tani, pęczek 80 groszy) w solonej wodzie, po odsączeniu wrzucam na roztopione masło z czosnkiem, doprawiam solą i pieprzem, no i świeżo startą gałką muszkatałową.

jest to zwykle dodatek do schabowego, piersi z kurczaka, fileta z indyka.

dzieci uwielbiają i zawsze proszą o dokładkę szpinaku, ale zrobiony u teściowej jest dla nich niejadalny, moja mama w ogóle nie robi, więc u niej też nie jedzą.

• naomi19 Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 17:57
      Uwielbiam. Z rurkami lub w lazanii. Lubię z czosnkiem, jajkiem, serem feta.
      • naomi19 Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 17:58

No i na naleśnikach oczywiście.
    • lilly_about Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 18:00
      Kochamy, ale tylko świeży. I zjadamy w ilosciach hurtowych w sezonie.
    • shellerka Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 18:04
      Uwielbiam szpinak i Twój przepis wink
    • klubgogo Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 18:20
      Uwielbiam, najlepiej świeży lub w liściach, w lasagne lub makaron muszle faszerowany szpinakiem i fetą i zapiekany, pierogi ze szpinakiem i fetą i po prostu podgrzany szpinak z czosnkiem i jajkiem do świeżutkiej kajzerki.
    • mathiola Re: Lubicie szpinak? 16.02.12, 18:27
      Okazało się całkiem niedawno, że uwielbiam. Pod warunkiem, że w liściach, a nie w postaci tej śmierdzącej mrożonej papki z torby, konsystencją przypominającą gęsie g...o.
      Nawet w zeszłym roku sobie posiałam na fali nowej miłości, ale jakoś szybko w pędy wybił.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka