emonik 27.03.12, 00:20 Co zjedzą Wasi goście? Proszę o kuchenne inspiracje, bo czasu coraz mniej --- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_duzych_dzieci Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 07:25 Jeżeli chcesz sama przygotować to pomyśl ile czasu chesz spędzić w kuchni to wszystko przygotowując. Duże tez ma znaczenie na ile osób ? ( czy dzieci małe tez będą? ) Napisz parę słów, wtedy podam Tobie jakis wariant menu. Czy sama chcesz piec tort? czy planujesz jakies inne ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 07:36 Ja mam żelazne menu komunijne - zupa (tu różnie w tym roku rosół), ziemniaki, schab pieczony i kurze łydki też pieczone, kilka surówek, jedna świeża, reszta z piwnicy, czyli buraczki, ogórki, gruszki w occie, papryka itp. Poza tym kilka sałatek, wędlina. Drugiego posiłku na ciepło niegdy nie robię, bo kto na komuni długo siedzi, z reguły po deserze wszyscy się zmywają, na kolację zostają niedobitki. Z ciast robię zawsze dwa serniki, dwie karpatki, pychotkę, szarlotkę i jeszcze kilka w zależności od życzeń domowników. Za to nie robię torta, tort jest dla mnie ciastem na urodziny lub wesele. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 07:53 andaba napisała: Za to nie robię torta, Torta? Błagam.... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 08:04 No owszem torta. Forma tortu mi się nie podoba i wydaje sztuczna. Nie piszę matury, tylko prowadzę rozmowę, więc pozwalam sobie na słowa i odmiany potoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 08:10 Forma torta jest niepoprawna. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 16:11 Kwik Reguły gramatyki nie mają się podobać, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 16:16 Bardzo mi przykro, że naraziłam was na taki dyskomfort. A nawet traumę. Poradzicie z tym sobie? Bo zaczynam mieć wyrzuty sumienia... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 11:19 cyt" Z ciast robię zawsze dwa serniki, dwie karpatki, pychotkę, szarlotkę i jeszcze kilka w zależności od życzeń domowników. Za to nie robię torta, tort jest dla mnie ciastem na urodziny lub wesele" rozumiem że w ślad za taka ilością idzie z 50 luda na takiej imprezie ( a naet do 80 bym obdzieliła taka ilością ciast ) . Mam pytanie - ktos to zjada? 1 kawałek serniak, karpatkę, szarlotkę, pychotkę o tych kilku nie wsponę. Podziwiam spustu na słodkości. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Widocznie ktoś zjada 27.03.12, 15:35 skoro tyle robi. Przecież nie piecze po to, żeby wrzucić na hasiok Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 15:44 U nas jest zwyczaj, że po kawałku się każdemu ciasta daje do domu. A gości zależy, około 40 osób sie zawsze nazbiera, bo rodzina duża. No i w życiu mi się nie zdarzyło, żeby ciasto wyrzucić, co zostanie to wmłócą. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 15:24 2 pytania mam 1. Co to są kurzęce łydki? w sensie, ze niby gdzie one są? gugiel milczy na ten temat. 2. Co to jest pychotka? i jeśli pychotka jest faktycznie pychotką to czy mogę poprosić przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 15:27 Dokładnie tam gdzie u człowieka,pod udem Fachowo to podudzia się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 15:36 Tzn, że to co wy nazywacie łydkami czy podudziami to jest to co jest zaznaczone palcami na zdjęciu tak? może i głupio się pytam ale wolę się upewnić bo jakiś czas temu znajoma poprosiła o kupno pałek kurczaka i za chiny ludowe nie wiedziałam o co kobiecie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 15:41 Dokładnie Fachowo to się podudzia nazywa, ale ja mówię łydki. Na swoje też mówię łydki, no chyba że skierowanie na rentgen potrzebuję to się wyrażm fachowo Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 15:44 Dokładnie to. W sumie ja tak nie nazywam,ale przez analogię. A pałki kurczaka to to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 15:49 To samo. Można je jeszcze nazwać dremstiki. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Dramstiki ;) 27.03.12, 15:57 No i człowiek się czegoś nowego nauczył Ok to ja dziękuję bardzo za lekcje anatomii kurczaka Odpowiedz Link Zgłoś
pod.sufitka Re: Dramstiki ;) 27.03.12, 21:12 podziekuj jeszcze za torta to moze mila pani znow czegos nauczy Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 16:44 co to jest pychotka i jak to sie robi ? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 16:57 Pychotka to takie ciasto Przygotować dwie blachy tej samej wielkości, każdą wyłożyć papierem do pieczenia Ciasto: 3 szklanki mąki kostka margaryny 5-6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru Powidła sliwkowe Pianka: 5-8 białek 1/2 szkalnki cukru dwa kisiele Starte (nie zmielone) orzechy włoskie Masa: 1,5-2 kostki masła 0,9 litra mleka 2 łyzki maki 2 jajka 0,5-1 szkalnki cukru (wg uznania) 3 budynie malinowe Wyrobić ciasto, podzielic na 2 części i rozłozyć na blaszkach. Na cieście rozsmarowac powidła. Na powidła nałożyć pianę z białek, ubitą z cukrem i kisielami. Pianę posypać orzechami - wszystkie warstwy musza być rozłozone po równo na dwóch blaszkach, które nalezy kolejno upiec i wystudzić. Ugotować 3/4 podanej ilości mleka, resztę rozmiksować z budyniami, mąką i jajkami, wlać na wrzące mleko, przyrządzić jak budyń, zagotować. W czasie stygnięcia dokładnie mieszać (lub miksować,), żeby nie było grudek. Jak wystygnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem. Masą przełożyc oba upieczone placki. Kremu ma byc gruba warstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 07:57 Cięzko doradzić, bo kazda rodzina ma swoje upodobania. W rodzinie mojego męza jedzą tylko rosół i pomidorową, innej zupy u nich nie jadłam, a bywam tam 15 lat Odpowiedz Link Zgłoś
majowadusza na 14 osób 27.03.12, 09:12 moje menu ustalone: Obiad - rosół, ziemniaki młode, kluski śląskie, filet drobiowy, poledwicas wieprzowa w sosie kurkowym, pieczen wołowa, surówki ( dorośli i dzieci ) płyta zimna - wybór serów, pieczone mieśo zamiast wędliwny, brzoskwinie nadziewane pastą z sera i łososia, , słatka majonezowa, rolada z łososiem płyta goraca - żurek w chlebku, zupa gulaszowa z kluseczkami. Cista i napoje oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: na 14 osób 28.03.12, 11:28 majowadusza napisała: > moje menu ustalone: > Obiad - rosół, ziemniaki młode, kluski śląskie, filet drobiowy, poledwicas wiep > rzowa w sosie kurkowym, pieczen wołowa, surówki ( dorośli i dzieci ) > płyta zimna - wybór serów, pieczone mieśo zamiast wędliwny, brzoskwinie nadziew > ane pastą z sera i łososia, , słatka majonezowa, rolada z łososiem > płyta goraca - żurek w chlebku, zupa gulaszowa z kluseczkami. >Cista i napoje oczywiście > I... Rapacholin Forte Odpowiedz Link Zgłoś
majowadusza Re: na 14 osób 28.03.12, 12:30 Rapacholin Forte to dla ludzi którzy nie znają umiaru i żrą jak świnki, sorry. Dość reklamowany głównie w okolicach Świąt. Mi zalezało, zeby każdy miał wybór Odpowiedz Link Zgłoś
sefora74 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 10:15 U minie co prawda dopiero w przyszłym roku ale już raczej wiem co zrobię I danie: zupa rosół (wszyscy bardzo lubią więc nie będę kombinować), II danie: zrazy wołowe z boczkiem i ogórkiem, kuleczki mięsne (takie małe mielone) ziemniaki zapiekane, ryż z groszkiem i curry, surówka z pora i jabłka, sałaty mix z pomidorami suszonymi oliwkami serem feta lub kozim. W przydomowym ogrodzie dodatkowo mięsa ryby i warzywa z grila. Deser: tort, szarlotka z lodami, sernik, owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly_33 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 11:41 Narazie mam za sobą chrzicny jedne i czekaja mnie drugie niebawem. Ale ja chyba stawiam na imprezę w lokalu juz robiłam i jestem zadowolona. Jakos nie widzi mi sie w takie uroczystości stac przy garach;/ wg mojej opinie kucharzę tez raczej bez uniesien oh i ah raczej normalnie. A na złość jak bym się starałą to by mi pewnie nie wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 15:20 Podaję szczegóły: Na komunijnym obiedzie przewiduję ok. 35 osób, w tym 7-ro dzieci w wieku od 2 do 11 lat. Obiad odbędzie się w niedużej sali galerii sztuki, kucharka + pomoc zatrudnione na tę okoliczność. Pytają co sobie życzę w menu, stąd moje do Was pytanie. Na pewno będzie rosół, jako jedyna zupa. Z makaronem ofkors. Panie zaproponowały, że z mięsa z rosołu mogą zrobić paszteciki (krokiety), do tego barszcz czerwony. Będą chyba pałeczki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych/sezamu. Może pierś kurza zapiekana w sosie majonezowo - śmietanowym z oliwkami i kaparami. A może lepiej byłoby coś z wieprzowiny podać? Do mięsa ziemniaki, ryż brązowy i kluski śląskie. Surówki ze 2, oprócz tego przetwory typu ogórki, grzybki. Będą wędliny i sery, owoce, ze 2-3 sałatki. Tort śmietanowy szt.2 zrobię osobiście bo uwielbiam to robić Do tego ze 3-4 ciasta - zamówię albo poproszę ciotki . No i cukierki czekoladowe - jakiś mix. Do picia woda i soki, żadnej coli, fanty itd nie będę chyba kupować. Oczywiście kawa i herbata. Planuję ustawić obok stołu głównego szwedzki stół ze słodkościami, kawą i herbatą i goście sami się będą obsługiwać. Obiad będzie podawany przez kelnerki. Klamka jeszcze nie zapadła więc chętnie ściągę jakiś fajny pomysł. Dodam, że liczę się mocno z kosztami, bom niemajętna. No i istotny jest fakt, że 5 osób zostanie u nas na poniedziałek. --- Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 15:31 Dzieci nie lubia napojów gazowanych? Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 15:56 > Dzieci nie lubia napojów gazowanych? Lubią, a colę najbardziej! Ale ja nie lubię jak dzieci piją napoje gazowane, więc niech sobie piją jak chcą ale gdzie indziej Wszystkim i tak się nie dogodzi. --- Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 15:57 Toż to dziecka święto. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 28.03.12, 13:58 Bez przesady, raz na jakiś czas dziecku się nic nie stanie jak się napije gazowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 16:03 No, ja bym radziła zamiast tej piersi z kurczęcia raczej coś z wieprzowiny, nie wszyscy, zwłaszcza starsi drób lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 16:41 Masz rację - za dużo kury. Może w takim razie jakieś zrazy? --- Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 29.03.12, 08:59 > Będą chyba pałeczki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych/sezamu. Może > pierś kurza zapiekana w sosie majonezowo - śmietanowym z oliwkami i kaparami. > A może lepiej byłoby coś z wieprzowiny podać? a moze zrób tak pół na pół, trochę piersi kurzej, trochę bitek wołowych? zawsze sie sprawdzi takze karkówka pieczona w sosie własnym. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 16:26 Kopiuję w całości z forum Oszczędzanie, bo nie chce mi się pisać ponownie: Największe powodzenie z mięs miała karkówka w miodzie, musztardzie, oleju i przyprawie do pizzy. Na drugi rzut szły zrazy (również z karkówki, bo wołowina strasznie droga) z farszem z chleba, cebuli i majeranku - majeranku tak dużo, że można uznać go za poważny składnik farszu a nie przyprawę. Później sałatka z piersi kurczaka i makaronu - piersi w kostkę podsmażone z łyżeczką curry, makaron "kokardki", kukurydza, papryka surowa, ogórek konserwowy i majonez z resztą curry z paczki. Były też kotlety mielone rozchwytywane przez dzieci, galareta z łopatki, kotlety z piersi kurczaka podgrzewane w piekarniku z masłem (masło daje fajny smak) również przysmak dzieciaków, jajka faszerowane z oliwkami (twaróg, żółtka i inne dodatki, aby nie było monotonnie), filety z miruny w cieście piwnym i nie pamiętam co jeszcze. Babcia upiekła tort z moich składników (taki ładny, ale mniej smaczny przywiozła chrzestna) i trzy inne ciasta. Był tradycyjny rosół jako pierwsze gorące i bardziej chodliwe flaki z żołądków drobiowych (a myślałam, że na to drugie chętnych nie będzie). Chrzestna przywiozła również ze sobą swoje danie popisowe, czyli polędwiczki z kurkami - nie wiem jak to się robi, ale pyszne było, choć goście ze względu na ogromną ilość sosu-zupy nawet nie spróbowali. Soki z "biedronki" i cola również. Były też surówki i młoda marchewka gotowana w całości i polana masłem z bułką tartą. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 17:00 moi goście jedli w restauracji mam pisać co? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 20:14 Co zjedzą Wasi goście? Moi goście jedzą to co im podam ja albo zaserwuje restauracja Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 20:37 Na obiad był rosół, 3 rodzaje mięsa - rolada śląska, schabowy z pieczarkami, pierś z kurczaka z serem, młode ziemniaczki , kluski śląskie, 3 rodzaje surówek i młoda kapusta zasmażana. Zimna płyta to : schab, karczek i klops oraz pasztet , pieczone w domu, szynka, śledzie, sałatka jarzynowa, pieczone udka z kurczaka. 2 ciepłe dania strogonoff i leczo z klopsikami ( o dziwo wszystko zostało zjedzone). Słodkości : na deser lody, tort miałam zamówiony, kucharka upiekła sernik, seromakowiec, szarlotkę i miodownik. Do tego owoce, napoje, soki i wino. Odpowiedz Link Zgłoś
dolores12 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 27.03.12, 22:19 Ja mam u siebie komunię dopiero za rok, ale zastanawiałam się czy nie zaserwować czegoś sezonowego, wiosennego, typu np zupa szparagowa zamiast rosołu. W sumie to wiosenna okazja a schabowe czy zrazy kojarzą mi się z zimą raczej. No i obowiązkowo jakieś ciacho z truskawkami. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzi.1 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 28.03.12, 11:32 Polędwiczki zawijane ze szpinakiem i serem pleśniowym np. gorgonzola, palce lizac Polędwiczki w sosie borowikowym ze śmietaną i koperkiem, do tego młode ziemniaczki i wiosenna surówka Odpowiedz Link Zgłoś
zuzi.1 Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 28.03.12, 11:35 Borowiki mrożone np. z tesco, mogą by kluski śląskie zamiast ziemniaków Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 28.03.12, 12:23 za wykwintne W Polsce musi być kurczak, najlepiej filet smażony I rosół, inna zupa nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
majowadusza Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 28.03.12, 12:34 tylko w starszym pokoleniu jest ten nieśmiertelny rosół. Ja w domu czestro robię kremy z brokułów, cukinii, itp. jednak wiem, że moi dziadkowie, rodzice, teście nie spojrzą na to. Są moimi gośćmi więc robię menu głównie pod nich. I pod dzieci, aby zjadły cokolwiek ... Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 28.03.12, 12:42 a u mnie w rodzinie jedzą zupy kremy Jak się w dzieci od małego pcha nalesniki z nutella, pizze hawajską i kotlecika z kurczaka to nic dziwnego, ze później ciężko im inne rzeczy przechodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 28.03.12, 12:57 Rosół się podaje czasem ze względu na gości, a nie na domowników, ja też wolę jakąś zupę-krem, moje dzieci też, ale starsze pokolenie przyzwyczajone do rosołu. Odpowiedz Link Zgłoś
upartamama Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 28.03.12, 13:03 Ach, nie demonizujcie tego rosołu. Moim zdaniem jest pyszny. Aby było bardzie wykwintnie lub cool podajcie go z pierożkami mięsnymi a nie makaronem. Tak np. było na moim weselu i wszyscy byli zachwyceni. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 28.03.12, 13:40 A ja lubie niesc oswiaty kaganek , na komunii mojej córki tesciowa (lat 75) pierwszy raz w zyciu jadła szpinak. Powiedziała, ze dobry Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: Menu komunijne - podpowiedzcie proszę 28.03.12, 23:13 Bardzo lubię rosół i wcale nie często go jadam, bo moja rodzina z tych nowocześniej jedzących: makarony, szpinaki, pleśniaki, zupy - kremy, sałaty wszelakie itp. Na moim weselu był rosół "napoleoński" czy coś w tym stylu - zamiast zwykłego makaronu było ciasto naleśnikowe cięte na drobniutkie paseczki. Pychota to była nieziemska! Na komunię pani kucharka sama ma zrobić makaron do rosołu. --- Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Młode ziemniaki 29.03.12, 11:03 No proszę Was, co to są za za młode ziemniaki w maju? Polskich jeszcze nie ma, więc pozostaje podanie hiszpańskich albo greckich, które są po prostu nie dobre. Nie wiem dlaczego większość upiera się, żeby na komunie je podać Odpowiedz Link Zgłoś