anetuchap 30.03.12, 09:33 W niedzielę moja Lena ma urodziny,ale jutro robi imprezę dla koleżanek i postanowiłam zrobić jej tort. Chcę dodać truskawki mrożone i w związku z tym mam pytanie - mam odmrażać owoce przed położeniem na ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabakierka2 Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 09:34 ja rozmrażam ale pytanie czy nie 'skapcieją'? Odpowiedz Link Zgłoś
anetuchap Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 09:45 No właśnie,te rozmnożone są takie kapciowate,a znowu jak położę zmrożone, to jak będą się odmrażać,to pewnie puszczą wodę,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 09:49 anetuchap napisała: > No właśnie,te rozmnożone są takie kapciowate,a znowu jak położę zmrożone, > to jak będą się odmrażać,to pewnie puszczą wodę,prawda? no właśnie i pytanie co na to ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 10:09 Mam taki patent, że rozmrażałam truskawki/ maliny i miksowałam ze zrobioną wcześniej bitą śmietaną z kremówki. I tym kremem przekładałam ciasto, znikało momentalnie. Aha, kremówkę wcześniej traktowałam fixem do śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
sara_lund Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 10:11 Dobry sposób an mrożone owoce jest taki - gotujesz syrop (malinowy, jeżynowy - tozcienczony) albo np. sok porzeczkowy , gdy jest goracy zagęszczasz go mąką ziemniaczaną/skrobią do konsystencji kisielu. Do gorącego kisielu wrzucasz zamrożone owoce (maliny, ruskawki, jeżyny czy co tam masz). Wszystko ładnie stygnie i masz jędrne, pięknie wyglądające owoce - spokojnie można położyć na ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
anetuchap Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 10:20 Ale mi się nie chce tak kombinować Chciałam jak najprościej. Wyszukałam tort z masą z serkiem mascarpone i na pierwszy blat biszkoptu chciałam wyłożyć krem,a na to te owoce. Może zrobię z brzoskwiniami z puszki? Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 10:21 Jak chcesz mieć "kapcie" na torcie to rozmrażaj. Chociaż dużo zależy od tego jakie to owoce... Mrożone najlepiej wyglądają w galaretce, wtedy zachowają kolor i kształ. Odpowiedz Link Zgłoś
anetuchap Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 10:31 Truskawki. A te kapcie nie będą na wierzchu,ale w środku, tak jakby jedna warstwa kremu wymieszana z owocami. Nie wiem już sama... Mam i truskawki i brzoskwinie (osiołkowi w żłobie dano, w jednym owies w drugim siano) Odpowiedz Link Zgłoś