Dodaj do ulubionych

Mrożone owoce w cieście

30.03.12, 09:33
W niedzielę moja Lena ma urodziny,ale jutro robi imprezę dla
koleżanek i postanowiłam zrobić jej tort. Chcę dodać truskawki
mrożone i w związku z tym mam pytanie - mam odmrażać owoce
przed położeniem na ciasto?
Obserwuj wątek
    • tabakierka2 Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 09:34
      ja rozmrażamsmile ale pytanie czy nie 'skapcieją'?
      • anetuchap Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 09:45
        No właśnie,te rozmnożone są takie kapciowate,a znowu jak położę zmrożone,
        to jak będą się odmrażać,to pewnie puszczą wodę,prawda?
        • tabakierka2 Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 09:49
          anetuchap napisała:

> No właśnie,te rozmnożone są takie kapciowate,a znowu jak położę zmrożone,
          > to jak będą się odmrażać,to pewnie puszczą wodę,prawda?

no właśnie i pytanie co na to ciastosmile
          • gku25 Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 10:09
            Mam taki patent, że rozmrażałam truskawki/ maliny i miksowałam ze zrobioną wcześniej bitą śmietaną z kremówki. I tym kremem przekładałam ciasto, znikało momentalnie. Aha, kremówkę wcześniej traktowałam fixem do śmietany.
          • sara_lund Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 10:11
            Dobry sposób an mrożone owoce jest taki - gotujesz syrop (malinowy, jeżynowy - tozcienczony) albo np. sok porzeczkowy , gdy jest goracy zagęszczasz go mąką ziemniaczaną/skrobią do konsystencji kisielu. Do gorącego kisielu wrzucasz zamrożone owoce (maliny, ruskawki, jeżyny czy co tam masz). Wszystko ładnie stygnie i masz jędrne, pięknie wyglądające owoce - spokojnie można położyć na ciasto.
            • anetuchap Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 10:20
              Ale mi się nie chce tak kombinowaćsmile
              Chciałam jak najprościej. Wyszukałam tort z masą z serkiem mascarpone i na pierwszy
              blat biszkoptu chciałam wyłożyć krem,a na to te owoce. Może zrobię z brzoskwiniami
              z puszki?
    • suazi1 Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 10:21
      Jak chcesz mieć "kapcie" na torcie to rozmrażaj. Chociaż dużo zależy od tego jakie to owoce... Mrożone najlepiej wyglądają w galaretce, wtedy zachowają kolor i kształ.
      • anetuchap Re: Mrożone owoce w cieście 30.03.12, 10:31
        Truskawki.
        A te kapcie nie będą na wierzchu,ale w środku, tak jakby jedna warstwa kremu wymieszana
        z owocami. Nie wiem już sama... Mam i truskawki i brzoskwinie (osiołkowi w żłobie dano,
        w jednym owies w drugim siano)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka