Dodaj do ulubionych

Mleczko kokosowe

26.04.12, 17:07
Używacie? Właśnie kupiłam celem ugotowania tajskiej zupy rybnej, ale nie było małych opakowań i wzięłam 1l. Całe mi nie wejdzie do zupy, bo musiałabym jej zrobić chyba z 5 litrów wink.
Wiem, że można dodawać je do mies, warzyw, deserów.
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Obserwuj wątek
    • vivi.bon Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 17:14
      Mleczko+jogurt naturalny+banan/truskawki/kiwi/co tam chcesz w kombinacji dowolnej. Do picia rano, załatwia mi czasem kwestię śniadania dla siebie i młodego jak zaśpimy wink
      Fajny jest też ryż zapiekany w mleczku, dodatki zależne od upodobań.
      • imasumak Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 17:22
        Do picia? Ono jest dość gęste, chyba że się podgrzeje. BO rozumiem, że nie miałaś na myśli wody kokosowej z wnętrza orzecha?
        • czarnaalineczka Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 17:35
          mleczko , nektar bananowy i rum
        • vivi.bon Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 17:52
          Nie, nie chodzi mi o wodę. Wychodzi mi taki uczciwy, gęsty koktajl z tego, szczególnie, jeżeli jest więcej truskawek.
          • imasumak Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 17:58
            Coś mnie zaćmiło dzisiaj. Ale teraz już rozumiem smile. Dzięki smile
    • nanuk24 Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 17:38
      uzywam conajmniej dwa razy w tygodniu
      • nanuk24 Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 17:47
        przepis(y)

na masle podsmazyc ok minutki szczypiorek, swieze liscie kolendry, czosnek i imbir. Wrzucic pieczarki i okolo 2 lyzek sosu sojowego. Smazyc ok minuty. Wrzucic fasolke szparagowa zalac mleczkiem kokosowym. Dusic, az fasola zmieknie, na koniec odkryc pokrywke, by nieco wody wyparowalo. wymieszac z sokiem z limonki lub cytryny. danie mozna traktowac jako salatke do glownego dania, lub doadac ryz i jako glowne danie.. Mozna zaszalec o dodac jakiegos kuraka czy indyka pieczonego.
        • imasumak Aaaaaa, zaraz się popłaczę ;) 26.04.12, 17:56
          Jak to zalewasz? Wszak ono, to mleko ma konsystencje bardzo gęstego kremu. Może ta gęstość zależy od procentów? Ja kupuje zawsze 100%-owe mleko kokosowe. Dotąd miałam w opakowaniach 250 ml, akurat do zupy tajskiej, teraz były tylko litrowe opakowania, stąd moje pytanie, co zrobić z resztą wink. Jedno jest pewne - nim nie można niczego zalać wink
          • nanuk24 Re: Aaaaaa, zaraz się popłaczę ;) 26.04.12, 18:04
            wrzucasz, co za roznicatongue_out
        • mgla_jedwabna Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 23:18
          Brzmi smakowicie, wypróbuję przy najbliższej okazji!
    • jak_matrioszka Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 17:44
      Robie sos pomidorowo-kokosowy, z kurczakiem, moja Mloda uwielbia. Oryginalnie przepis jest z pudelka serka mascarpone, ale kiedys w trakcie robienia zauwazylam ze mascarpone nie mam, a mleczko kokosowe tez biale, tluszcz zawiera i slodkawe jest smile
      • imasumak A możesz zdradzić, jak robisz ten sos do kurczaka? 26.04.12, 17:51
        Nie wiem czy trafię na odpowiednie opakowanie mascarpone wink)
        • jak_matrioszka Re: A możesz zdradzić, jak robisz ten sos do kurc 26.04.12, 18:13
          Ja mam na mysli opakowanie z Reala big_grin

Cebule (my lubimy, to u nas bardzo duza musi byc) kroje w kawalki i podsmazam "na zloto" na masle (przepis pewnie mowi o oleju, ale ja uwielbiam maslo).
          Potem dodaje pomidory z puszki, takie siekane, i ewentualnie dokladam paste/przecier pomidorowy, jesli mi sie kolor nie podoba. Calosc dobrze podgrzewam, dosmaczam kilkoma kroplami cytryny, niewielka iloscia sosu chili, sola i pieprzem (raz machnelam bazylie, bo pod reka byla, pewnie inne ziola tez by sie nadaly, jak lubisz).
          Piers kurczaka kroje w male kawalki i podsmazam na osobnej patelni (nie razem bo albo sie cebula rozmoczy, albo przypali, albo kurczak sie nie przesmazy na wylot) i dodaje do sosu.
          Na sam koniec jade mascarpone/mleczkiem kokosowym, w ilosci mniej wiecej takiej samej ile bylo pomidorow (kupuje oba produkty w puszach, pojemnosc ta sama). Nie zagotowuje, mieszam zeby sie zawartosc wyrownala i podaje z makaronem (u nas najczesciej ze wstazkami).
          • imasumak Re: A możesz zdradzić, jak robisz ten sos do kurc 26.04.12, 19:02
            Super. Szybkie danie, a jakie przyjemne smile. Dziękuję smile
    • iuscogens Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 17:52
      Po pierwsze do deserów jako wegańska bita śmietana, wstawić do lodówki, potem ubić. I do rożnych sosów, zamiast zwykłej śmietany, bardzo lubię taki ze świeżego szpinaku z czosnkiem i zmiksowany z mleczkiem. I drink z mleczka, soku z puszki z ananasów i szampana tez mi raz dobry wyszedł smile
    • marghe_72 Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 17:53
      Najczęściej jemy polędwiczki z mlekiem kokosowym i sambal oelak (ostra pasta - z chili)

ale mleka kokosowego używamy też do deserów
      np
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/08/kokosowo-orzechowe-doce-de-laite.html
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/11/bebinca-czyli-nalesniki-z-masa-kokosowa.html
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/03/kokosowe-nalesniki-z-nadzieniem.html
      • imasumak marghe_72, wytłumacz proszę dyletantce 26.04.12, 18:02
        Jak robisz te polędwiczki? Proszę, proszę, proszę smile
    • nanuk24 Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 17:54
      Na patelni podsmazyc cebule z czosnkiem, dodac piersi kurze, nieco pasty curry, dorzucic cukinie, podsmazyc, zalac mleczkiem, dodac soku z cytryny. Poddusic. Podawac z makaronem wstazki.
      Nieco wariuje z tym daniem i dodaje rozne nowe produkty typu pomidorki koktajlowe albo pieczarki albo cos tamwink
      • imasumak Jeszcze raz aaaaaaaaaaaaa!! 26.04.12, 18:03
        Jak to zalać???
        • czarnaalineczka Re: Jeszcze raz aaaaaaaaaaaaa!! 26.04.12, 18:11
          wsadzasz lyzke komora zupna do puszki ( czy w czym masz to kokosowe cos)
          nabierasz
          transportujesz z lyzki na patelnie /do maleksera/do szklanki

wuala suspicious
        • jak_matrioszka Re: Jeszcze raz aaaaaaaaaaaaa!! 26.04.12, 18:18
          U mnie jak mleczko postoi, to robi sie z niego dwufazowiec: gora woda, leje sie bez problemu, a dolem geste jak zmarzniete maslo, kiedys lyzke na tym wygielam. Problemu z "wlaniem" nie widze, wygrzebuje "mleczko" i na cieplo sie ladnie rozpuszcza smile
          • olazdaleka Re: Jeszcze raz aaaaaaaaaaaaa!! 27.04.12, 00:32
            Ta wodnista część podobno świetnie się nadaje do kawy jako substytut mleka.
    • iuscogens Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 18:09
      A i do zupy dyniowej dodaję, choć to raczej nie na teraz propozycja, trzeba na sezon dyniowy poczekać.
      • imasumak Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 19:05
        Do zupy dyniowej też daję, Tylko właśnie nie na teraz. Ale postanowiłam, że w następnym dyniowym sezonie pozamrażam dynię. Bardzo mi brakuje tej zupy w zimie.
    • marghe_72 Re: polędwiczki 26.04.12, 18:19
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/07/wieprzowina-na-ostro-dla-ani.html
      my jesteśmy uzależnieni..
    • marghe_72 Re: polędwiczki 26.04.12, 18:20
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/07/wieprzowina-na-ostro-dla-ani.html
    • marghe_72 Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 18:23
      pardon, poszło dwa razy. Niechcący

to jeszcze curry dorzucę
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/01/maz-przyrzadzi-kokosowe-curry.html
      i ziemniaki
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/09/ziemniaki-kokosowe.html
      • imasumak Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 19:08
        Super!!. Dziękuję bardzo. smile
    • nanuk24 Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 18:31
      nogi indycze tez robie w mleku kokosowym, wychodza pychotka! jednakowoz, nie wiem czy ci sie przepis przyda, bo ja robie je w wolnowarze.
      • imasumak Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 19:10
        Dawaj! Mam wolnowar smile
        • nanuk24 Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 20:10
          fiu fiu! kochana. A ja mnostwo przepisow do wolnowara(jest on moim najwiekszym przyjacielem)

Wiec tak:
          uda indycze(ja daje trzy wielkie. Ty daj tyle, ile Ci sie do wolnowara zmiesci lub ile zjeciewink) posolic i popieprzyc. Mozesz obsmazyc ze wszystkich stron na patelni(jak mi sie chce, to obsmazam, ale czesciej takie osolone i popieprzone wrzucam prosto do wolnowara). w jakis naczyniu mieszasz okolo dwoch lyzek oleju/oliwy/stopionego masla - co tam Ci sie widzi. ze dwie lychy albo nawet i trzy tego mleczka i dorzucasz przyprawy: papryke slodka, cayenne, kurkume, tymianek, szalwie, rozmaryn, czzosnek, kolendre(wszystko ma byc suszone/mielone). Ta marynata smarujesz ze wszystkich stron uda. Ustawiasz sobie wolnowar na niska moc(low) na 6 - 7
          • imasumak Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 22:01
            Dzięki. Będę próbować smile
            • nanuk24 Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 22:10
              Prosze.
              Zjadlo mi ostatnie slowo - godzinwink
              nastawia sie na 6 - 7 godzin.

mam tez fajny przepis na poledwiczki w ananasie robione w wolnowarze, choc w zwyklym garnku tez wychodziwink
              • imasumak Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 23:07
                nanuk24 napisała:

Zjadlo mi ostatnie slowo - godzinwink
                nastawia sie na 6 - 7 godzin.

Spoko - domyśliłam się smile

mam tez fajny przepis na poledwiczki w ananasie robione w wolnowarze, choc w zwyklym garnku tez wychodziwink

To ja poproszę smile
                • nanuk24 Re: Mleczko kokosowe 27.04.12, 00:39
                  no wiec do miseczki wrzucasz ananasa wraz z syropem(bo to ananas z puszki - puszka 20 oz u nas w sprzedazy), dodajesz 1/4 kubka brzaowego ciemnego cukru, lyzke octu jablkowego(czesciej dodaje octu ryzowego, bo zapach mnie nie odstrasza), lyzke sosu sojowego, 2 lyzeczki mielonego curry, pol lyzeczki mielonego imbiru, pol lyzeczki nasion papryki(ja sobie to daruje, po tym jak przesypalamtongue_out). Mieszasz i odstawiasz.

Wersja do wolnowaru;
                  poledwice lub jakas inna czesc wieprzowiny kroisz na kotlety, solisz i pieprzysz i wrzucasz do wolnowaru zalewasz marynata z ananasa, nastawiasz na okolo 5 - 6 godzin na low albo 3godzin na high(w moim wolnowarze robie krocej, w przepisie mam wiecej godzin low 6 - 8 godzin, high 3 do 5 (na high nigdy nie probowalam). Po tym czasie wyjmujesz miecho, ustawiasz wolnowar na najwieksza moc, tak by sos sie zagotowal i zageszczasz go maczka kukurydziana lub ziemniaczana(2 lyzeczki maczki i lyzka wody). Mieso ukladasz na talerze, zalewasz sosem i posypujesz szczypiorkiem. pasuje do ryzu i salaty.

Wersja na patelnie( ja robie w dutch oven), obsmazam miecho z dwoch stron, zalewam sosem, dusze, pozniej zageszczamwink Mieso wieprzowe gulaszowe tez jest fajne i zrobilam tez z udkami kurzymi i tez niezle.

A moze chcesz udka z mango, albo udka w musztarcie z makiem?
    • sueellen Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 18:34
      Robiłam Kormę na Wielkanoc z mlekiem kokosowym. . Bardzo lubię. Nie znam nikgo, kto nie lubi.
      • imasumak Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 19:12
        Dzięki. Na pewno kormę wypróbuję smile
    • lola211 Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 19:33
      Robie zupe na sposob orientalny- pol na pol z woda.Czyli wchodzi caly karton.
      A oprócz tego uzywam tez do wlosow, jako maseczke.
      • imasumak Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 22:05
        Paczpani o kosmetycznym aspekcie nie pomyślałam. Maseczka na włosy jest warta wypróbowania smile
    • mgla_jedwabna Re: Mleczko kokosowe 26.04.12, 23:16
      Dobrze pasuje do zup-kremów albo do zupy z soczewicy. Można też użyć do sosów potrawkowych, nieźle współgra z kurczakiem. Tylko raczej dodawałabym po kilka łyżek, jak śmietanę, nie lała od razu pół puszki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka