Dodaj do ulubionych

czym zastapic zółtko?

24.08.13, 20:19
Dziewczyny, corka ma uczulenie na zółtko, czym moge je zastapic? Dlaczego ono jest takie wazne dla 7 msc dziecka?
No i jakie ryby polecacie? Poki co Mloda wcina codziennie cielecine (mala ilsoc), a to chyba za duzo tego miesa.
Obserwuj wątek
    • libretinka Re: czym zastapic zółtko? 24.08.13, 20:52
      Bo jest bogate w łatwo przyswajalne żelazo. Dobrze, ze dajesz cielecine, dawaj tez fasolke szparagową, dużo natki pietruszki. Po obiadku dawaj do popicia coś z wit.C bo pomaga przyswoic żelazo, np łyżeczkę jabłka czy innego owocu.
      Co do ryb u nas na stałe jest łosoś i pstrąg lub jak uda się pojechać do dziadków to szczupak albo okonie ( dużo zabawy z ośćmi).
    • anetchen2306 Re: czym zastapic zółtko? 24.08.13, 22:12
      ... z tym zoltkiem to chyba jedynie w Pl takie zalecenia.
      Zelazo znajdziesz przede wszytskim w czerwonym miesie, wiec cielecina jest ok.
      Ale takze w zielonych warzywach, jagodach, ziemniakach, otrebach.
      Wazne, by produktow zawierajacych zelazo nie laczyc z mlecznymi (wapn zaburza lub wrecz uniemozliwia wchlanianie zelaza).
      Nie podawalam zoltka moim dzieciom. Nie dostalam takowego zalecenia.
      Zaczeli ok 9-10 mca pochlaniac jajka w calosci wink
    • murwa.kac Re: czym zastapic zółtko? 25.08.13, 08:08
      duuuuuuzo natki pietruszki. ja daje praktycznie do wszystkiego - do zup, salatek, kanapek, dan roznych, past do chleba.

tez warto duzo chudego miesa i warzyw i owocow z duza zawartoscia witaminy C (pelni bardzo duza role we wchlanianiu zelaza)

codziennie mieso to za duzo dla takiego malucha. 3x w tyg spokojnie starczy. jak przez2 - 3 dni bedzie jadlo dame warzywa, kasze, owoce - nic sie nie stanie.

ryba - losos, pstrag, halibut, makrela, sardynki, szprotki, sledzie
      • giba116 Re: czym zastapic zółtko? 25.08.13, 13:41
        Makrela i halibut?
        Nie za dużo tam rtęci?
    • awidyna Re: czym zastapic zółtko? 25.08.13, 12:15
      Żółtkiem z jaj przepiórki. Ogólnie jaja przepiórcze są zalecane dla alergików, którzy kurzych nie tolerują. Przepiórcze są zdrowsze i nawet bogatsze w składniki odżywcze.
    • kopiko-lol Re: czym zastapic zółtko? 25.08.13, 15:42
      Dzięki za podpowiedzi. Nie wiedziałam, że chodzi o żelazo, myślałam bardziej, że o kwasy omega. Dziś juz dołożyłam do obiadku troche natki (stopniowo bedziemy jej ilość zwiększać). Natka jest tak samo uczulająca jak korzeń? Za tydzień spróbujemy z jajami przepiórczymi. Dawałam też ostatnio buraka, ale młoda ma zatwardzenie po nim.
      Generalnie to co jeszcze polecacie na zatwardzenia?
      I kolejne pytanie, jakie świeże zioła mogę podawać 7 msc dziecku? (Czosnek? Bazylia? Tymianek? itp....)
      • awidyna Re: czym zastapic zółtko? 25.08.13, 21:41
        Natka ma zarówno żelazo jak i wit C, która ułatwia przyswajanie żelaza. Pamiętaj jednak aby nie dodawać natki do gorącej zupki, ponieważ wit C jest bardzo wrażliwa na wysoką temp. i wówczas żelazo będzie mniej przyswajane. Natka pietruszki nie powinna uczulać jak korzeń. Jeśli chodzi o zioła to raczej nie ma przeciwwskazań i można wszystko byle dziecko zaakceptowało oczywiście w dawkach mini a nie maxi wink
        Jeśli chodzi o kwasy omega to dodaj do zupki łyżeczkę oleju rzepakowego bezerukowego, czy też oliwę z oliwek i będzie ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka