Dodaj do ulubionych

do mam niejadków

21.02.14, 17:14
Proszę o wsparcie, może któraś z mam tak miała. Od ponad miesiac próbuję 6 miesięczną córkę przekonać do obiadków. Codzinnei podaję jej obiadek, z którego zjada co najwyżej trzy cztery łyżeczki i na tym koniec, nawet jeśli jest wygłodzona. W sumie nadal pozostaje na samym mleku bo te kilka łyżeczek raczej jej żadnych wartyości odzywczych nie dostracza. Proszę o radę, czy któraś z Was też tak miałao, co robiłyście by przekonać do nowych smaków i jak długo to trwało. Dodam, że mała nie chce pić nieczego innego oprócz mleka. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: do mam niejadków 21.02.14, 17:56
      widac po prostu nie jest jeszcze gotowa na rozszerzanie diety.
      poczekaj kilka tygodzni a nawet miesiecy.
      w tym wieku mleko to podstawa odzywiania.

i nie krzywdz dziecka przyklejajac mu od razu łatke niejadka.
      wkrecisz sobie niepotrzebnie i przekazesz to dziecku. jedna z najprostszych drog do problemow zywieniowych.
      podobnie jak wciskanie czegokolwiek na sile i glodzenie (???) zeby zjadlo.
      • czagag Re: do mam niejadków 21.02.14, 22:44
        Mój synek tez nie chce jesc obiadkow, max kilka lyzeczek. Mam wrażenie ze po prostu mu nie smakują, tez bym tego nie jadla wink za to rano daje mu kaszke, później probuje obiadek ( moze cos mu w końcu zasmakuje i zje wiecej) a później deserek najczesciej tarte jablko bo bardzo lubi. W miedzyczasie pierś. Nie poddawaj sie, dawaj dziecku te kilka lyzeczek, tak sobie myślę ze jak będzie gotowe to w końcu zje wiecej. A moze sprobuj z owocami
        • murwa.kac Re: do mam niejadków 22.02.14, 08:10
          zamiast lyzeczek proponuje zapoznac sie z BLW.
          nie znam dziecka, ktore mialo rozszerzana diete blw, zeby bylo, jak to okreslacie niejadkiem (brrryyyyy, okropne slowo, okropne szufladkowanie dzieci)

od owocow nie polecam zaczynac. sa slodkie i dzieci pozniej nie chca jesc warzyw.
          najpierw najlepiej nauczyc jesc warzywa, dopiero wprowadzac owoce.
          • marcowa_aprilla Re: do mam niejadków 22.02.14, 10:05
            mnie to zawsze zastanawia jak to jest, że wsród dzieci taka epidemia niejadków a dorośli z reguły jesc lubią
            wiekszosc mam jest niestety zafiksowana na schematach i tabelkach (mnie one przerażały i dlatego głownie zdecydowałam się na blw)
            na początku też się stresowałam ze pierwsze miesiace młody parę kesów i nic, ale jak w koncu zaskoczył tak odrzucił mleko i teraz non stop łazi i mlaska i coś by zjadł smile ale trwało to jakieś 3-4 mce

po pierwsze dajcie spokój ze słoiczkami, dawajcie warzywa, mięsko, owoce i inne rzeczy ktore same jecie, niech dziecko smakuje, bawi się jedzeniem, rozgniata, zrzuca itp
            niech jedzenie będzie przyjemnością a nie stresem
            mleko dzieciom wystarczy jeszcze długo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka