Dodaj do ulubionych

rozszerzanie diety dziecka

02.09.15, 16:06
Mam pytanie, a w zasadzie sie zastanawiam moj maly zaraz skonczy 5 miesiecy i pielegniarka kazala zaczac wtedy juz rozszerzac diete o warzywa. okej. ale maly na samej piersi przybiera duzo jest dlugi i wazy prawie 7,5 kilo juz teraz. czy konieczne jest rozszerzanie diety juz teraz skoro maly sie najada czy nie warto jeszcze troche poczekac skoro sam lekarz powiedzial ze az za dobrze maly przybiera na samej piersi (wiadomo ze na piersi nie da sie przekarmic) obawiam sie zeby nie zrobic mu poprostu krzywdy zeby go nie przekarmic jak uwazacie?
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: rozszerzanie diety dziecka 02.09.15, 16:39
      Czy rozszerzać dietę czy nie to sama musisz zdecydować, ale raczej bym rozważała to czy układ pokarmowy jest gotowy czy nie, a nie to czy nie przekarmisz. Raz, że 7.5 kg to wcale nie jest dużo jak na 5 miesięczne dziecko (być może się małe urodziło i ładnie przybiera i stąd ta opinia lekarza). Dwa, ta odrobina marchewki czy jabłuszka za dużo kalorii nie zawiera.
      • paiuszka95 Re: rozszerzanie diety dziecka 02.09.15, 19:51
        urodzil sie 3400 i 59 cm a teraz tez jest bardzo dlugi (tata 198 ; D) i nie widac po nim tej wagi.
    • agi2507 Re: rozszerzanie diety dziecka 02.09.15, 17:02
      WHO zaleca rozszerzanie dietęy niemowląt karmionych piersią po 6 miesiącu.
      • paiuszka95 Re: rozszerzanie diety dziecka 02.09.15, 19:52
        tez tak wlasnie czytalam i w szpitalu mi mowili. ale pielegniarka z jego przychodni powiedziala ze od 5 warzywa owoce. a od 6 juz wprowadzic miesko dlatego sama juz nie wiem.
        • ela.dzi Re: rozszerzanie diety dziecka 02.09.15, 21:14
          nie ma co się spieszyć, jeśli np. nie wracasz do pracy
    • maga1982 Re: rozszerzanie diety dziecka 02.09.15, 22:24
      Polecam te artykuły :malgorzatajackowska.com/category/rozszerzanie-diety/
      Jestem w tej samej sytuacji, zaraz skończy 5 mc-y i wazy 7 kilo. Ja chciałam rozszerzać dietę po 6 m-cu, ale zacznę szybciej, bo jest też zalecenie by miedzy 17 a chyba 26 tygodniem zacząć podawać gluten
      Generalnie i tak pierś jest podstawą i po piersi raczej na zasadzie smakowania będę jej podtykała warzywka, potem owoce, potem kaszki, a nie na zasadzie posiłku zamiast piersi. Ja myślę, że zacznę po ukończeniu 5 m-ca. Np łyżeczkę marchewki, potem poczekam 2-3 dni, ziemniaczek itd. Generalnie nie przekarmisz go, bo jak nie będzie chciał to nie zje.
      • niutaki troche obok tematu 02.09.15, 22:36
        moja corka skonczyla 8 miesiecy i wazy 7,6 kg - strasznie mala w porownaniu z Waszymi dziecmisad
        • rulsanka Re: troche obok tematu 02.09.15, 22:49
          W takim razie koniecznie zacznij tuczyć uncertain
          a na serio, to do oceny wagi są siatki centylowe
          • niutaki Re: troche obok tematu 02.09.15, 22:51
            A wytlumaczylabys mi te siatki? Bo ja tego nie kumam wcale...
            • angeika89 Re: troche obok tematu 02.09.15, 23:34
              Na gazecie też są dostępne takie siatki. Albo poszukaj gdzieś...
              Wpisujesz parametry malucha, osobno wagę i w innej tabeli wzrost i wtedy Ci wylicza, sama okresowo wpisujesz i patrzysz jak rośnie dziecko czy linia idzie w górę, czy stoi w miejscu, czy np spada...
              Np mój mały wagowo jest na 50 centylu(czyli pośrodku-norma), a wzrostem na 90 centylu( długi ale też jeszcze się mieści w granicach) smile
    • rulsanka Re: rozszerzanie diety dziecka 02.09.15, 22:59
      Spróbować możesz, jeśli chcesz. Możesz poczekać do 6m zgodnie z wytycznymi. Utuczyć na rozszerzonej diecie się nie da, chyba że będziesz dawać kaszki itp. zapychacze.
      Za wczesne rozszerzanie może spowodować różne reakcje ze strony układu pokarmowego, zaparcia, wzdęcia. Ale są dzieci które są dojrzałe wcześniej i takie co później.
      Istnieje podejście blw, w którym rozszerza się dietę dopiero gdy dziecko samodzielnie siedzi i chwyta jedzenie wkładając je sobie samodzielnie do buzi. I też jest dobrze, może nawet lepiej, choć później niż po 6m.
      • kajam87 Re: rozszerzanie diety dziecka 16.10.16, 16:26
        Żywienie
        4 razy mleko mm plus pierś, 3 razy przed drzemka i na noc, w nocy pierś na żądanie. Raczej jako smoczek. Budzi się do piersi nawet 8-10 razy. Na chwilę i usypia.
        Są okresy że pije duże porcje mm i takie kiedy odrzuca butelkę i tylko pierś.
        Od 100 do 200 mm takie wahania.

Orientacyjnie
        7-8.00 150 mm plus pierś (czasami więcej lub mniej)
        9-10.00 kaszka lub owoc ok. 50-90
        11-12.00 160 mm plus pierś
        13.30-14.00 obiadek słoiczek ok 100
        15.00 160 mm plus pierś
        17.00-18.00 kaszka lub owoc 50-90
        19.30 160 mm plus pierś
        Trochę wody między posiłkami, soczków i herbatek nie chce.

W dzień ma 3 drzemki, zazwyczaj po godzinie.

Waga urodzeniowa 3.850
        Teraz ma 8 miesięcy, ok. 8300 kg

Co myślicie? Bardzo chciałabym żeby przesypiala nocki, wydaje mi się, że dopóki będę karmić piersią, to się nie zmieni.
        • michalina0987 Re: rozszerzanie diety dziecka 18.10.16, 20:36
          Nie odstawiaj od piersi! Moje dziecko ma 4 miesiące i śpi w nocy 8h bez przerw na karmienie. Karmię tylko piersią. Waga urodzeniowa 3850g, obecnie 7800g.
          • kajam87 Re: rozszerzanie diety dziecka 27.10.16, 21:08
            U mnie niestety budzi się do piersi kilkanaście razy tylko possac tak jak smoczek .
    • stara-a-naiwna Re: rozszerzanie diety dziecka 06.09.15, 14:06
      ja rozszerzałam szybko
      tym bardziej, ze pierwszy miesiąc dziecko praktycznie nic nie zada tylko próbuje (zazwyczaj nie ze smakiem) temu co mu podajesz

• paulina-dietetyka-medyczna.pl Re: rozszerzanie diety dziecka 21.10.15, 19:56
        Kochane mamy, jeżeli macie problem z rozszerzaniem diety swoich pociech, nie wiecie jak się za to zabrać. Zapraszam do mnie dietetyka-medyczna.pl/ Pozdrawiam, Paulina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka