Dodaj do ulubionych

za duzo je

05.10.04, 14:12
i jest za gruby. moj synek ma 15 miesiecy jest wczesniakiem i nie moze tyle
wazyc bo mu sie nozki pokrzywia bo miesnie slabo trzymaja. A nie umiem mu nie
dac jesc kiedy tak krzyczy strasznie. Moze zmienic diete ale jak odzwyczaic
troszke dziecko od jedzenia?
Obserwuj wątek
    • adrianna_c Re: za duzo je 05.10.04, 18:06
      lidqa napisała:

> i jest za gruby. moj synek ma 15 miesiecy jest wczesniakiem i nie moze tyle
      > wazyc bo mu sie nozki pokrzywia bo miesnie slabo trzymaja. A nie umiem mu nie
      > dac jesc kiedy tak krzyczy strasznie. Moze zmienic diete ale jak odzwyczaic
      > troszke dziecko od jedzenia?

Zależy co mu dajesz np. ciastko czy jabłko.
      Ja mojemu synkowi wprowadziłam stałe pory posiłków (5 razy dziennie), jak ma
      ochotę na coś pomiędzy to tylko owoc lub chrupka kukurydziana. Posiłki też
      spróbuj podawać mniej kaloryczne (np. zamiast biały ser śmietankowy to chudy
      itp., jak mięso to chude (królik?)). Nie wiem co dajesz dziecku więc trudno mi
      poradzić coś konkretnego.
      Pozdrawiam! ADA
      • marghe_72 Re: za duzo je 06.10.04, 08:21
        Powiedz ile waży i jak wygląda Jego jadłospis. Będzie nam łatwiej sie
        ustosunkować i pomóc.
        m.
        • lidqa Re: za duzo je 06.10.04, 17:21
          wazy ponad 11 kilo, ale przybiera po pol kilo na 2 miesiace i to jest wlasnie
          be. bo on powinien jakis kilogram-1200 przybrac na rok. Je: rano i wieczorem
          butla bebiko 3R 210 woda+ mleko. potem bobovita jeden sloiczek, chlebek z czyms
          i 2 jablka albo jablko i banan......... czasem ciastko ale to w sytuacji
          ratunkowej, kiedy krzyczy a my nei mozemy nic innego mu dac.

aha a czasem kaszka zamiast chlebka
          • adrianna_c Re: za duzo je 06.10.04, 20:12
            lidqa napisała:

> butla bebiko 3R 210 woda+ mleko. potem bobovita jeden sloiczek, chlebek z
            czyms
            > i 2 jablka albo jablko i banan......... czasem ciastko ale to w sytuacji
            > ratunkowej, kiedy krzyczy a my nei mozemy nic innego mu dac.
            >
            > aha a czasem kaszka zamiast chlebka

Mleko możesz dawać bez kleiku ryżowego - mniej kaloryczne.
            Chlebek ciemny zamiast jasnego, nie wiem ile zjada chlebka (mój syn je jedną
            kromkę dziennie na śniadanie, albo dwie jeżeli to mały bochenek żytniego)
            Wędlinę jak najchudszą, tak samo ser (raczej biały niż żółty).
            Do picia woda lub rozcieńczony soczek, herbatka bez cukru.
            Z owoców te mniej kaloryczne: jabłko, arbuz, brzoskwinia, maliny ... (np. banan
            ma dwa razy więcej kalorii niż jabłko).
            A w sytuacji ratunkowej zamiast ciastka - chrupka kukurydziana.

Jak masz jakieś pytania to pisz, tutaj lub na priv.
            Pozdrawiam! ADA

• marghe_72 Re: za duzo je 06.10.04, 21:09
              Nic dodać nic ująć smile
              Poza tym jak zacznie iegac to schudnie. Ale powiem Ci w tajemnicy, że moje
              dzieckow wieku Twojego syna wazyło jakieś 12 kg .. jakies 83 cm. NIe odchudzłam.
              Nikt mi nie kazałsmile))
              m.
          • lch74 Re: za duzo je 06.10.04, 22:16
            hmmmm... mój synek waży ok.13kg i ma 86cm, lekarz ani słowem nie wspomniał, że mam go odchudzać... wygląda jak dziecko półtoraroczne. jest na 97 centylu. Dopiero zaczyna chodzić, więc jeszcze nie spala dużo ale jak zacznie biegać, to powinien zeszczupleć. Może poczekaj aż synek zacznie się więcej ruszać i biegać, unikaj tylko słodyczy, słodzonych kaszek, białego pieczywa itp.
            Pozdrówkismile
            • lidqa Re: za duzo je 06.10.04, 23:12
              tak ale kuba mierzy 72! A nie 86. jest wczesniakiem i powinien miec dopiero 13
              miesiecy.
              I nawet nei chodzi o odchudzanie tylko o ograniczenie przybierania na wadze. w
              sumie rady dobre, sama znam wartosci kaloryczne, tylko ze on nie chce pic wody,
              on chce herbatke bo slodka. i co wtedy? przetrzymac?
              • marghe_72 Re: za duzo je 07.10.04, 08:37
                a jakby do hernaty dolać soku (bez cukru)?
                albo miodu (o ile nie uczulony)?
                m.
              • adrianna_c Re: za duzo je 07.10.04, 09:11
                lidqa napisała:

> tylko ze on nie chce pic wody,
                > on chce herbatke bo slodka. i co wtedy? przetrzymac?

Stopniowo ograniczaj słodzenie, przez kilka dni o 1/3 lub 1/4 cukru mniej, aż
                się przyzwyczai, potem znowu mniej... Trochę to potrwa ale warto spróbować.
                Skoro tak ważne jest żeby tyle nie przybierał, to po prostu musisz być twarda i
                wytrzymać, w końcu to ty dajesz jeść i jeżeli nie chce tego co mu dasz, to
                poczekaj i spróbuj później, nie dawaj nic "zamiast". Na pewno w końcu się uda.
                Pozdrawiam! ADA
                • lidqa Re: za duzo je 07.10.04, 12:15
                  moze ja o tej herbatce zle sie wyrazilam. on dostaje herbatki hipa, doroslej
                  herbaty mu nie daje bo tam jest teina wiec nie wydaje mi sie ze to mu
                  potrzebne. A hip jest odgornie slodzony.

musze sie zawziac i prezczekac...... AŁĄAAAAAAAAA
                  • adrianna_c Re: za duzo je 07.10.04, 13:05
                    Może spróbuj dawać herbatki owocowe (jabłkowa, malinowa...) lub ziołowe.
                    Owocowe same z siebie są trochę słodkie i bardzo smaczne. Pozdrawiam! ADA
                    • znak_yrden Re: wasze rady sa nie dla dzieci 11.10.04, 08:01
                      dzieci do 18 msc się nie odchudza, co mozna przeczytac w każdej gazecie ow
                      wychowaniu. Do 7 roku zycia nie podaje się im tez chudego mleka i sera, a
                      TŁUSTE, poniewaz tłuszcz jest potrzebny do budowy komórek mózgowych.
                      Krzywica nie wyrabia się od nadwagui, można ja jedynie zdiagnozowac badaniami
                      metabolicznymi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka