jogo2 19.12.04, 16:24 Jak się przyrządza kapustę wigilijną. Czy tylko ze słodkiej, czy mieszana z kwaszoną. Kupiłam olej lniany, ale nie mam pojęcia, jak ją zrobić? Będę bardzo wdzięczna za porady. Serdecznie pozdrawiam, Jogo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybkaisia Re: kapusta wigilijna 20.12.04, 08:28 Hej, Nie wiem dokładnie o jaką ci chodzi ale napisze jak robi moja mama. Tylko z kiszonej, którą obgotowuje chyba cały dzień, delikatnie na małym ogniu, najpierw samą, pierwszą wodę odlewa, później dodaje namoczone, pokrojone suszone grzyby, a na samym końcu zasmażkę z dużą ilością masełka. Palce lizać! Dobrze jest zrobić kapuchę wcześniej, bo to trochę jak z bigosem. Pozdrawiam Rybkaisia Odpowiedz Link Zgłoś
beta75 Re: kapusta wigilijna 23.12.04, 20:53 Hej ja robiłam dziś. Najpierw suszone grzyby namoczyłam w 2 szklankach wody po okolo godzinie ugotowałam je i posiekałam. Połowę kapusty opłukałam w wodzie, połączyłam z kapustą nie płukaną i poddusiłam na oleju natępnie dodałam grzyby i wodę z gotowania oraz suszone śliwki. Wszystko to przyprawilam przyprawa do bigosu (a jak nie to liść laurowy, ziele, pieprz, sól, owoce jałowca). Na drugiej patelni dusiłam cebulę i pieczarki następnie wszystko połączyłam i dusiłam, aż kapusta zmiękła. Pyszne. PA Odpowiedz Link Zgłoś