kingabaluk 25.04.05, 23:23 dajecie 1,5rocznnym szkrabob kubusie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagunia Re: kubus 26.04.05, 08:42 daje rozne soki - kubus, pysio, tymbark, dr witt - w szklanych butelkach. z kartonu - hortex i jablkowe wyciskane. wszystkie rozcienczone woda mineralna. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwka4 Re: kubus 26.04.05, 09:02 Ja postępuję tak jak gagunia. Chociaż moi chłopcy i tak najchętniej piją wodę Odpowiedz Link Zgłoś
julola Re: kubus 26.04.05, 09:13 Ja dawałam, ale ostatnio znajoma pani sprzedawczyni w sklepie powiedziała że słyszała że kubusie są ze zgniłych owoców i po za tym sama chemia. Nie wiem ile w tym prawdy,ale przestałam kupować te soki, choć moje dzieci bardzo je lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: kubus 26.04.05, 09:38 Moja córka (1,5 roku) nie pije żadnych soków, bo ich nie lubi i nigdy nie lubiła. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: kubus 26.04.05, 21:43 Wodę, herbatki i kakao, jeśli uznać to za napój. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mamilka1 Re: kubus 26.04.05, 11:22 Córka ma 13 mieisęcy i jest alergikiem, więc nie daję. Znajomej synek ma 14 miesięcy i jak 2 razy wypił Kubusia to poparzył sobie pupę (tak to wyglądało) - prawdopodobnie od chemii jak jest w tych sokach. Tak czy inaczej, alergikom czy też nie, nie podałabym Kubusia aż do ok. 3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia_o Re: kubus 26.04.05, 12:07 przepraszam, ale te g łupoty mnie śmieszą, po pierwsze nie ma tam chcemii bo są bez konserwantów (przeczytajcie na ulotce), mój syn ma 18 miesięcy i pije je z domieszką wody przegotowanej. Dziecko może mieć poparzoną pupke nie od soku, lecz od alergii na marchew lub brak tolerancji marchwii. Zrobisz jak uważasz, wszystko zależy od dziecka, szczerze powiedziawszy trzeba zmieniać dziecku na różne napoje i nie wolno codziennie podawać marchwi do picia, bo powoduje (podobno) u dziecka brak apetutu, mój synek dostaje na przemiennie, jednego dnia sok Kubusia, drugiego dnia np mietę lub herbatkę cytrynową Odpowiedz Link Zgłoś
dora1976 Re: ja daje 26.04.05, 12:52 mały ma 13 miesięcy i pije kubusia na zmiane z bobofrutami nie jest tego duzo ok pół buteleczki na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
vvega Re: kubus 26.04.05, 13:02 ja własnie się nad tym zastanawiałam, ale w koncu doszłam do wniosku że lepeij kupować duże bobofruity i juniorfruity bo są bardziej urozmaicone, co do chemii w kubusiach jednak wole wierzyć w to co pisza na etykietach, że jak nie ma szucznych barwników i konserwoantów to faktycznie ich nie ma - bo inaczej to chyba bym w paranoje popadła. jednak ze względu na to że mało jest smaków kubusiów raczej ich nie podaję - tylko czasem jak mi zabraknie ww soczków to lece do sklepiku na osiedlu i kupuję kubusia. Dodatkowo tak jak napisała agusia_o - nie powinno sie dziecku podawac za dużo marchwi bo trawienie zbyt dużej ilości karotenu obnciąza wątrobę, a jednak w większosci kubusiów jest dużo soku z marchewki. Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: kubus 26.04.05, 21:17 Moja Zuzka jest alergigiem i podaję jej Kubusie. Póki co napewno uczulona jest na jajko. Swojego czasu - 3 m-ce temu po podaniu Kubusia z bananem dostała lekkiej wysypki - nie wiadomo czy od niego. Od m-ca podaję ponownie - smaki bez maliny i truskawki (nie podchodzą Perle) - zero skutków ubocznych. Cera się poprawiła kolorystycznie, Zuzia szczęśliwa. Bobofruty też podawałam, ale Kubusie pije chętniej. Rozcieńczam przegotowaną wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
solaneta Re: daje 26.04.05, 22:41 Dokładnie daję Pysio, Tymbark , tarczyn - ale wszystkie rozcienczam woda. Oprócz tego pije bobofruty i inne dzidziowe soki Staram się aby codziennie mial inny smak soczku - a ona pije właściwie tylko soczki rozcienczane woda. Kiedyś podjęłam już ten wątek na tym forum, ale w koncu postanowilam pojsc na rozsadek - nie popadac w zadna skrajnosc. Dlatego raz takie soczki, raz inne. Odpowiedz Link Zgłoś
nesti87 Re: kubus 26.04.05, 22:54 Ja nie daje. Chyba, że skończą mi się bobo-frutki to czasami daję Pysia. Kubusie mają zbyt dużą zawartość beta - karotenu, zbyt dużą oczywiście dla małego dziecka. Poza tym nasłuchałam się wielu negatywów o ich produkcji (nie wiem czy to prawda)ale na pewno prawdą jest, że koleżanki córeczka wylądowała przez kubusie w szpitalu. Ogólnie mówiąc wolę dawać dziecku bobo-fruty i junior- fruty bo mam do nich większe zaufanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: kubus 01.05.05, 12:41 daje soki dla dzieci bobowita i gerber a ostatnio daje tez takie soki wyciskane z owocow, jablko, marchew, a hitem ostatnio jest jablko z wisienka. dalam tez ze dwa razy wisniowy z tarczyna - bardzo jej smakowal. daje rowniez soki robione przez moja mame i babcie do rozcienczania woda. kubusie i pysie jeszcze troszke poczekaja K Odpowiedz Link Zgłoś